Stijn Derammelaere

Docent Mechatronica

Foto ID

Over Stijn Derammelaere

Stijn Derammelaere werd in 1984 geboren in Kortrijk. In 2006 behaalde hij de Master in Automatisering aan de Hogeschool West-Vlaanderen. Hij promoveerde in 2013 aan de Universiteit Gent tot doctor waar hij onderzoek initieerde op het vlak van besturingstechniek, co-design van regeltechniek en mechatronische systemen en motion control van kleine elektrische machines. Hij zet dit onderzoek sinds 2017 voort aan de Universiteit Antwerpen als docent mechatronica.

Professor Derammelaere inspireert zijn onderzoeksdoelen op intensieve samenwerkingsverbanden met de industrie. In de industrie opereren constructeurs van weefgetouwen, landbouwmachines, plaatverwerkende machines, 3D printers, productielijnen en logistieke bedrijven allemaal op een concurrerende internationale markt. Bovendien is er een wereldwijde trend naar meer autonome systemen. Om hun marktaandeel te behouden en te vergroten, moeten deze machinebouwers hun machines verbeteren met betrekking tot de productiviteit, het energieverbruik, de kwaliteit en de robuustheid van hun machines tegen minimale kosten.

Aangezien de regelalgoritmen de actuatoren rechtstreeks aansturen, hebben de regelaars een aanzienlijke invloed op de vereisten op het gebied van productiviteit, energieverbruik, kwaliteit en robuustheid. Om de prestaties van de controle te optimaliseren ten opzichte van deze eisen, focust het onderzoek van professor Derammelaere op vier essentiële onderwerpen. In de eerste plaats gaat zijn aandacht uit naar het regelalgoritme en de belangrijkere regelarchitectuur. Ten tweede garandeert onderzoek naar de optimale selectie, optimale plaatsing van sensoren en implementatie van feedbackschatting een kostenefficiënte controle. Bovendien minimaliseert trajectoptimalisatie, naast optimalisaties van de besturing, het energieverbruik en het nodige aandrijfvermogen. Ten slotte leveren al deze onderwerpen; controlearchitectuur, feedbackoptimalisatie en schattings- en padplanning de beste resultaten op als er een betrouwbaar dynamisch systeemmodel beschikbaar is. 

Statuut & functies

Zelfstandig academisch pers.
  • tenure track docent

Contact

Campus Groenenborger
Groenenborgerlaan 171
G.Z.347
2020 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. 032651819
stijn.derammelaere@uantwerpen.be