Onderzoeksgroep

Expertise

Valentin Carlan (°1986) is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het departement Transport en Regionale Economie van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek richt zich op innovatie beoordelingsmodellen, kosten en baten kwantificatie methoden voor maritieme supply chain gerelateerde innovatie en toepassingen van kosten-effectiviteitsanalyse voor ICT-ontwikkelingen. Hij heeft een doctoraatsbeurs gefinancierd door de BNP Paribas Fortis leerstoel voor transport, logistiek en havens aan TPR (2014-2016). Daarnaast verrichtte hij onderzoek met betrekking tot ICT-innovatie in de logistiek over onderwerpen zoals de invoering van een Truck Guidance System (TGS) in de haven van Antwerpen (2017), de ontwikkeling van een Cluster Community System (2017), de ontwikkeling van een Universal Middleware Framework voor Data Streaming (2018), de beoordeling van de rol van België met betrekking tot de invoering van een Hyperloop-netwerk in Europa (2019) en de ontwikkeling van een RoI-berekeningstool voor technologieën voor automatisch laden/lossen (2020). Zijn doctoraat handelde over de kosten, baten en kosteneffectiviteit van ICT-innovatie in de toeleveringsketen. Parallel aan zijn onderzoeksactiviteit was Valentin het leidende lid van het winnende team van de eerste Antwerpse haven Hackaton (2016) en de Hackcraft van Volvo Trucks Belgium (2017). Sinds 2019 is hij medeoprichter van een spin-off van de Universiteit Antwerpen, DigiTrans. DigiTrans levert op maat gemaakte digitale assistenten voor het plannen van operaties in de logistiek die gebruik maken van ML en AI algoritmes.

Sytadel. 01/04/2022 - 31/03/2025

Abstract

De nadruk ligt op het creëren van de logistieke dataruimte, maar een dataruimte zonder applicaties om te gebruiken en te testen is steriel, daarom zullen we deze toepassen op synchromodale planning. Er is gekozen voor synchromodale planning vanwege de relevantie voor de toekomst van de logistiek en vanwege de grote afhankelijkheid van een logistieke dataruimte. De synchromodale planningsalgoritmen zullen worden ingezet en getest in Living Labs.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Self-service in de logistiek. 01/02/2021 - 31/01/2023

Abstract

De centrale doelstelling van het project is om een model te ontwikkelen dat in staat moet zijn om een technologie te selecteren die de ontvangst van goederen bij een logistiek bedrijf economische efficiënter maakt. Dit project zet de volgende drie onderzoekstappen: Mapping van het receptieproces van goederen, inventariseren en analyseren van de bestaande technologische oplossingen, en ontwikkelen van een kosten/batenanalyse tool om het selectieprocess te ondersteunen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject