Over het CLAIRE-project

Wie zijn Claire en Gilbair?

Claire en Gilbair zijn zus en broer die beiden dol zijn op wandelen, maar zich ook zorgen maken om de luchtkwaliteit in steden. In het kader van het CLAIRE-project van UAntwerpen onderzoeken ze de luchtkwaliteit. Claire is de oudste, zij wandelt graag in Mortsel en bestudeert het effect van trage wegen op luchtvervuiling. Wegens het zeer groot aantal vrijwilligers kreeg Claire er een paar weken later een kleine broer bij: Gilbair! Gilbair verkiest Wilrijk voor zijn wandelingen en is benieuwd of parken een (grotere) rol kunnen spelen voor een betere luchtkwaliteit. Beiden zijn op zoek naar zorgzame vrijwilligers die met hen mee op wandeling willen! 

Hoe lang loopt het CLAIRE-project?

Claire werd geboren op 18 januari 2021. Dat is meteen ook de lanceringsdatum van het CLAIRE-project, een burgerwetenschapsproject van UAntwerpen dat streeft naar een betere luchtkwaliteit in steden. Het onderzoek is dus al volop aan de gang. Het project eindigt eind november 2021, zodat we rekening kunnen houden met eventuele seizoensfactoren.

Kan iedereen deelnemen aan het CLAIRE-project?

Iedereen die meerderjarig is en voldoende fit om de wandeling van 6 tot 7,5 km te wandelen, kan zich inschrijven als vrijwilliger. 

Ik heb me opgegeven als vrijwilliger, maar ben nog niet gecontacteerd. Moet ik iets doen?

Fijn dat je als vrijwilliger je steentje wil bijdragen aan het CLAIRE-project van UAntwerpen voor een betere luchtkwaliteit! Wij contacteren iedere vrijwilliger die zich heeft aangemeld, maar door het groot aantal enthousiastelingen die met Claire of Gilbair willen gaan wandelen is een kleine vertraging in de contactname mogelijk. We excuseren ons voor het eventuele ongemak en danken je voor jouw begrip!

Over de wandelingen

Hoe kan ik een wandeling reserveren met Claire of Gilbair?

Wil je meewerken aan dit interessante citizenscienceproject van UAntwerpen en op die manier je steentje bijdragen voor een betere luchtkwaliteit in steden? Fantastisch! Schrijf je dan snel in als vrijwilliger. Van zodra je door het onderzoeksteam geselecteerd bent, krijg je je unieke code en een link naar het reservatieschema. Je kan een wandeling met Claire of Gilbair eenvoudigweg reserveren door je unieke code in te vullen op een leeg, groen vakje. Pas op, de wandeling is pas definitief op het moment dat deze aan jou wordt bevestigd door het onderzoekteam. Op dat moment wordt jouw vakje in het reservatieschema rood en beschouwen we je wandeling als definitief.

Moet ik alleen wandelen of mag iemand mij vergezellen?

Wandelen met twee is natuurlijk leuker dan alleen. Daarom is het zeker toegestaan om iemand mee te nemen, een vriend of vriendin, jouw oma of net jouw kinderen, … . Echter moeten we er wel op wijzen dat enkel de ingeschreven persoon verzekerd wordt vanuit UAntwerpen. Wij staan dus niet in voor ongevallen met betrekking tot de ‘mee-wandelaars’.  We voorzien ook slechts één beloning per wandeling, dus aan jullie om uit te vechten voor wie die is (tip: kom gewoon nog een keer wandelen!). 

Worden Claire of Gilbair bezorgd of moet ik haar/hem komen ophalen?

We werken met een vaste wandelroute die start en eindigt aan Campus Groenenborger van UAntwerpen (Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen). Dit is ook waar Claire en Gilbair een dutje doen tussen de wandelingen door. Wanneer je gaat wandelen kom je dus naar de campus op het afgesproken uur en start je van daar  de wandeling met Claire of met Gilbair. Op de campus krijg je ook nog de nodige uitleg voor vertrek. 

Hoe geraak ik op Campus Groenenborger voor de start van de wandeling?

Voor de start van de wandeling verwelkomen we jou graag aan de inkom van Gebouw V op Campus Groenenborgen van UAntwerpen (Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen).

  • Kom je met de fiets? Dan kan je je fiets veilig wegzetten in één van onze fietsenstallingen.
  • Met de bus neem je best bus 21 tot aan de halte Groenenborgerlaan.
  • Indien je met de auto komt, kan je parkeren op één van de parkings van de campus

Welke route zal ik moeten wandelen? Kan ik deze al bekijken?

Claire en Gilbair maken verschillende wandelingen, die zorgvuldig zijn opgesteld door het onderzoeksteam, rekening houden met het doel van het CLAIRE-project. Het begin- en eindpunt van de wandelingen bevinden zich op Campus Groenenborger van UAntwerpen (Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen).

  • Een wandeling met Claire is zo'n 7,5 km en loopt door Mortsel. De concrete wandelroute en de routebeschrijving vind je hier.
  • Met Gilbair kan je kiezen tussen twee wandelingen: bij wandeling A passeer je langs het Middelheim-ziekenhuis en bij wandeling B wandel je door het Middelheimpark (niet op maandag of voor 10u00). Beide wandelingen zijn ongeveer 5,5 km à 6 km lang en duren 1u15. De concrete wandelroutes en de routebeschrijvingen vind je hier

Van zodra je als vrijwilliger bent geselecteerd en een wandeling is bevestigd, wordt de wandelroute jou ook bezorgd, samen met andere interessante documenten.

Mag ik zelf kiezen hoe vaak ik ga wandelen?

Jazeker! Iedereen is welkom om met Claire of Gilbair te gaan wandelen, ook al kan je slechts eenmaal. We moedigen vrijwilligers aan om meerdere keren te gaan wandelen met Claire of Gilbair, want daar hangt nog een extra beloning aan vast (naast de beloning die je voor iedere wandeling krijgt). 

Kan ik zelf bepalen wanneer ik met Claire of Gilbair ga wandelen?

Aangezien het onderzoeksteam de meetapparatuur op voorhand moet instellen en we rekening moeten houden met de verwachte wandeltijd van iedere vrijwilliger, werken we met vaste tijdstippen voor de wandelingen. Indien je als vrijwilliger gecontacteerd en geselecteerd bent geweest, krijg je een link naar een reservatieschema waarbij je je beschikbaarheden kan opgeven. Wanneer de wandeling definitief bevestigd wordt door het onderzoeksteam, verwachten we jou op het afgesproken tijdstip op onze campus.  

Kan ik ook in een andere gemeente dan Mortsel of Wilrijk gaan wandelen met Claire of Gilbair?

Op dit moment concentreren we ons op de luchtkwaliteit in de stad Mortsel en de gemeente Wilrijk en werken we met vaste wandelroutes. Daardoor is het op dit moment helaas niet mogelijk om in een andere gemeente te gaan wandelen met Claire of Gilbair. 

Ik heb een wandeling gereserveerd, maar kan er helaas toch niet geraken. Wat moet ik doen?


Is je wandeling reeds bevestigd door het onderzoeksteam? Mocht je uitzonderlijk toch verhinderd zijn voor de vastgelegde afspraak, laat dan zo snel mogelijk iets weten per mail (claire@uantwerpen.be), of indien dicht bij het wandelmoment, telefonisch.

Is je wandeling nog niet bevestigd door het onderzoeksteam? Verwijder dan je unieke code in het reservatieschema op het moment van de gereserveerde wandeling.

Andere

Heb ik technische ervaring nodig om de meetapparatuur in te stellen of te hanteren?

Neen, wij zorgen ervoor dat alle meetapparatuur volledig is ingesteld en vertrekkensklaar is voor jouw wandeling.  Het enige dat jij moet doen is genieten van de wandeling. Je hoeft dus geen kennis of technische aanleg te hebben om met het CLAIRE-project te kunnen deelnemen.

Ben ik verzekerd? Is de meetapparatuur verzekerd tegen schade?

Als vrijwilliger ben je inderdaad verzekerd voor de duur van de wandeling. Hiervoor dien je aan de start van de wandeling een vrijwilligersnota in te vullen en te ondertekenen. Opgelet, enkel de ingeschreven vrijwilliger is verzekerd. Wandelt er iemand mee? UAntwerpen staat in dat geval niet in voor eventuele ongevallen met betrekking tot de mee-wandelaars.

De meetapparatuur is afzonderlijk verzekerd binnen het geheel van het project. Wel dien je als vrijwilliger aan het begin van de wandeling een papier te ondertekenen waarin staat dat je verantwoordelijk bent voor de meetapparatuur voor de duur van de wandeling. Op die manier zijn we zeker dat je na de wandeling terug naar ons komt met Claire of Gilbair en de meetapparatuur ;)

Hoe vul ik het reservatieschema in?

Iedere aangemelde vrijwilliger krijgt van het onderzoeksteam een unieke code en een link naar het reservatieschema om een wandeling met Claire te reserveren. Wat betekenen de kleuren?

  • Allerbelangrijkste: pas de kleuren van de cellen zelf niet aan & verwijder geen codes van andere vrijwilligers !
  • Groen en leeg: dit moment is nog beschikbaar om met Claire of Gilbair  te gaan wandelen. Als het jou past, vul dan gerust jouw unieke code in.
  • Groen en ingevuld: een vrijwilliger heeft deze wandeling met Claire of Gilbair reeds gereserveerd, maar die moet door het onderzoeksteam nog bevestigd worden. Gelieve de unieke code niet te veranderen.
  • Rood en ingevuld: de wandeling is door het onderzoeksteam bevestigd aan de vrijwilliger en staat definitief vast.
  • Grijs en leeg: op dit moment is het niet mogelijk om met Claire of Gilbair te gaan wandelen. Als je hier toch je unieke code ingeeft, zal je van ons een mail krijgen dat dit moment niet beschikbaar is.

Wanneer komen er nieuwe wandelmomenten?

Zijn alle beschikbare wandelmomenten reeds ingeboekt en heb je geen wandeling met Claire of Gilbair kunnen reserveren? Geen nood, het project loopt nog tot eind november 2021 en wij zetten regelmatig nieuwe wandelmomenten (ook 's avonds en in het weekend) open. Bij nieuwe wandelmomenten geven we voorrang aan de vrijwilligers die nog geen wandeling met Claire of Gilbair hebben kunnen reserveren.  

Heb je nog een vraag die hier niet tussen staat? Contacteer ons dan via claire@uantwerpen.be.