CLAIRE

Luchtvervuiling meten met een buggy

CLAIRE, een project onder wetenschappelijke begeleiding van prof. Roeland Samson van de Universiteit Antwerpen, heeft als doel het effect van trage wegen op de plaatselijke luchtkwaliteit in kaart te brengen. Dit gebeurt door rond te wandelen met een buggy volgestouwd met meetapparatuur. Hiervoor kregen we hulp van vrijwilligers, zorgzame vaders en moeders, oma's en opa's, die zich tijdelijk over onze Claire of Gilbair wilden ontfermen, en met haar wilden gaan wandelen. 

  • Interesse? Lees hier meer over het project !
  • Heb je nog een vraag? Bekijk zeker onze F.A.Q.-pagina!
  • In een creatieve bui? Lees hier de prachtig gedichten die Paul Van den Bossche (één van onze enthousiaste vrijwilligers) al schreef voor CLAIRE.

Gilbair schittert in de UAntwerpen-campagne!

Heb je Gilbair al gespot in het straatbeeld of misschien zelfs bij jou thuis op de televisie? Dat is mogelijk! Want vanaf vandaag is Gilbair één van de sterren van de UAntwerpen-campagne! Het CLAIRE-project is één van de creatieve onderzoeken die de universiteit in de schijnwerpers zet om geïnteresseerden kennis te laten maken met UAntwerpen.

Benieuwd? Bewonder Gilbair en leer meer over andere creatieve onderzoeken aan de Universiteit Antwerpen: racistische robots, bacteriën op je GSM, ondergrond ruimtereizen en revolutionaire orthese.

Aan alle mooie liedjes komt een eind ...

We zijn onze laatste wandelmaand ingegaan. Tot en met 26 november zetten wij ons beste beentje voor in onze strijd voor een betere luchtkwaliteit. Samen met al onze vrijwilligers. Heb jij je laatste wandeling al gereserveerd? Tot gauw! Groetjes, Claire & Gilbair


12 februari 2021: Welkom, Gilbair!

Wegens het groot aantal vrijwilligers die willen meewerken aan het citizenscienceproject CLAIRE van UAntwerpen, heeft Claire vandaag groot nieuws: ze heeft er een broertje bij gekregen! Gilbair is een echte speelvogel die - net zoals zijn grote zus - dol is op wandelingen (lees: zich graag laat voortduwen in zijn buggy), maar zich ook zorgen maakt over de luchtkwaliteit in steden. Hij wandelt het liefst in Wilrijk en is benieuwd of parken een (grotere) rol zouden kunnen spelen in de strijd voor een betere luchtkwaliteit. Gilbair is nog op zoek naar enthousiaste (groot)ouders die hem op zijn wandelingen willen vergezellen. Meer informatie over de wandelingen van Gilbair vind je hier

Projectweek 7 juni: Claire gaat op reis naar ... Londerzeel!

In het kader van de projectweek reist Claire in de week van 7 juni naar Londerzeel. Daar meet ze samen met een twintigtal vrijwilligers van LeVeLo en de Fietsersbond de luchtkwaliteit van de gemeente die dicht bij de A12 ligt. De vrijwilligers hopen dat de gemeente rekening houdt met de resultaten wanneer het nieuwe mobiliteitsplan uitgewerkt wordt. Veel plezier, Claire!

Over de reis van Claire naar Londerzeel lees je meer in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad