CLAIRE

Luchtvervuiling meten met een buggy

Zin om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek door te gaan wandelen met een buggy? Dat kan met CLAIRE. CLAIRE, een project onder wetenschappelijke begeleiding van prof. Roeland Samson van de Universiteit Antwerpen, heeft als doel het effect van trage wegen op de plaatselijke luchtkwaliteit in kaart te brengen. Dit gebeurt door rond te wandelen met een buggy volgestouwd met meetapparatuur. Hiervoor zoeken we de hulp van vrijwilligers, zorgzame vaders en moeders, oma's en opa's, die zich tijdelijk over onze Claire of Gilbair willen ontfermen, en met haar willen gaan wandelen. 

12 februari 2021: Welkom, Gilbair!

Wegens het groot aantal vrijwilligers die willen meewerken aan het citizenscienceproject CLAIRE van UAntwerpen, heeft Claire vandaag groot nieuws: ze heeft er een broertje bij gekregen! Gilbair is een echte speelvogel die - net zoals zijn grote zus - dol is op wandelingen (lees: zich graag laat voortduwen in zijn buggy), maar zich ook zorgen maakt over de luchtkwaliteit in steden. Hij wandelt het liefst in Wilrijk en is benieuwd of parken een (grotere) rol zouden kunnen spelen in de strijd voor een betere luchtkwaliteit. Gilbair is nog op zoek naar enthousiaste (groot)ouders die hem op zijn wandelingen willen vergezellen. Meer informatie over de wandelingen van Gilbair vind je hier

Projectweek 7 juni: Claire gaat op reis naar ... Londerzeel!

In het kader van de projectweek reist Claire in de week van 7 juni naar Londerzeel. Daar meet ze samen met een twintigtal vrijwilligers van LeVeLo en de Fietsersbond de luchtkwaliteit van de gemeente die dicht bij de A12 ligt. De vrijwilligers hopen dat de gemeente rekening houdt met de resultaten wanneer het nieuwe mobiliteitsplan uitgewerkt wordt. Veel plezier, Claire!

Over de reis van Claire naar Londerzeel lees je meer in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad