Taaltrajecten

Elke dag maken tienduizenden leerkrachten in Vlaanderen het verschil voor leerlingen met nood aan taalsteun. Dit project wil jou als leerkracht, leerlingenbegeleider of directielid concrete handvatten bieden om een wetenschappelijk onderbouwd taalintegratietraject te ontwerpen voor leerlingen die nood hebben aan taalsteun. Deze doelstelling sluit aan bij het beleidsinitiatief van de Vlaamse Gemeenschap om taalintegratie te bevorderen. Een taalintegratietraject verwijst met andere woorden naar: 

een traject waarbij alle leerlingen die daar baat bij hebben op een duurzame manier intensieve taalleerkansen voor de onderwijstaal krijgen.

 


In dit project vertalen we de best onderbouwde wetenschappelijke inzichten voor een taaltraject naar de Nederlandstalige onderwijspraktijk in Vlaanderen. 

Deze website bestaat uit zes onderdelen:

  • Inspiratie voor effectieve taaltrajecten: Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw taaltraject? Via de zoekfunctie vind je allerlei concrete voorbeelden.

  • Praktijkgids: Ben je op zoek naar een praktisch overzicht van wat de wetenschap over taaltrajecten vertelt? Deze gratis gids vertaalt de best onderbouwde wetenschappelijke inzichten naar de Nederlandstalige onderwijspraktijk in Vlaanderen. Hij illustreert deze aan de hand van concrete voorbeelden en inspirerende praktijken uit binnen- en buitenland.

  • Wetenschappelijk rapport: Wil je meer weten over de wetenschappelijke achtergrond van de praktijkgids? Hier kan je het wetenschappelijk rapport van dit project lezen en downloaden.

  • Projectteam: Wil je meer weten over het team achter dit project? Hier vind je de nodige contactinformatie.

  • Meer lezen?: Wil je na het lezen van de praktijkgids en het wetenschappelijk rapport nog meer weten over taaltrajecten? Hier vind je extra bronnen.

  • Professionalisering: Wil jij of je schoolteam zich professionaliseren in dit thema? Hier vind je allerlei initiatieven die jullie hierbij verder kunnen helpen.