UAntwerpen klimaatstrategie

De Universiteit Antwerpen gaat vol voor klimaatneutraliteit in 2030 met een effectieve emissiereductie van minstens 55% en wil in 2050 volledig fossielvrij zijn. Die ambitieuze, maar noodzakelijke doelstellingen staan centraal in de klimaatstrategie van de universiteit om van de nulmeting in 2019 naar fossielvrij te gaan. Lees hier het volledige klimaatactieplan.

In maart 2023 werd een nieuwe koolstofvoetafdruk aangemaakt voor het jaar 2021 en dit voor de categorie├źn energie en mobiliteit. Hieruit blijkt dat de Universiteit Antwerpen op vlak van energie en mobiliteit voorlopig op koers zit om de vooropgestelde doelstellingen te halen. Voor mobiliteit spelen de mogelijkheid van thuiswerken en reisrestricties als gevolg van covid maatregelen een belangrijke rol bij de daling van de CO2e-uitstoot. De sterke afname van de CO2e-uitstoot op vlak van energie is het gevolg van de aankoop van 100% lokaal geproduceerde groene elektriciteit. Het aardgasverbruik is licht gestegen. Om op koers te blijven dient er dan ook volop ingezet te worden op fossielvrije alternatieven voor de verwarming en koeling van de gebouwen

Binnen het Climate Team zijn verschillende thematische werkgroepen actief, elk op een specifiek domein. Ontdek hiernaast de klimaatstrategie, voorgestelde acties en realisaties per onderwerp.