Wetenschappelijk onderzoek is in alle opzichten essentieel voor duurzaamheidsinitiatieven in economie en maatschappij te verbeteren en te versnellen. In deze context biedt sustainability science, gekenmerkt door inter- en transdisciplinariteit en erkenning van het normatieve karakter van onderzoek, krachtige kaders en methodes om complexe duurzaamheidsvraagstukken beter te begrijpen en aan te pakken. Vandaag al huisvest UAntwerpen toonaangevende interdisciplinaire instituten, werden succesvolle citizen science projecten georganiseerd, en meerdere consortia trekken internationale financiering aan voor interdisciplinair duurzaamheidsonderzoek.

Tegelijk hangt dit vaak af van de trekkers in kwestie en ontbreekt een universiteitsbrede visie en strategie om deze sterkte aan UAntwerpen te verdiepen en verbreden. De verkokering in disciplines en beperkte kennis van de specifiteit van interdisciplinair onderzoek blijven uitdagingen. 

Doorbraakacties 2025-2026:
  • De ontwikkeling van een strategische visie op duurzaamheidsonderzoek aan de UAntwerpen, via een expertwerkgroep en gerichte hefboomacties; 

  • het opstarten van een universiteitsbrede dialoog over ethische kaders en wetenschappelijke integriteit in het licht van duurzaamheidscrisissen.  

Deze doorbraakacties kunnen worden ondersteund door tal van acties, zoals het herijken en versterken van de rol van het Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (IMDO), trainingen rond duurzaamheidswetenschap, en ondersteuning door RIVA voor duurzaamheidswetenschappelijke projecten.