Kotweb biedt het grootste kotbestand van Antwerpen, met meer dan 5.000 koten, studio’s en appartementen. Kotweb is een unieke samenwerking tussen de stad Antwerpen, de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs en STAN, het studentenportaal van Antwerpen. Verhuurders kunnen hun pand gratis aanbieden via de site en beheren hun gegevens zelf. Studenten kunnen gratis en snel zoeken in het volledige bestand. 

We raden je aan te zoeken naar een kot met een groen kwaliteitslabel en een modelcontract

  • Kwaliteitslabel: Als student kan je niet zomaar eender welk appartement, welke studio, kamer of woning huren. Huisvesting voor studenten is aan bepaalde, strikte regels gebonden op het gebied van woonkwaliteit, brandveiligheid en ruimtelijke ordening. De stad Antwerpen controleert alle studentenpanden in Antwerpen, Borgerhout, Merksem, Ekeren, Berchem, Wilrijk en Hoboken (ook diegene die niet in Kotweb staan). De stadsdiensten geven aan de hand van deze controle een kwaliteitslabel aan elk studentenpand. Enkel op Kotweb is dit label echter zichtbaar.
     
  • Modelcontract: Huurcontracten voor studentenkamers zijn anders dan een klassiek huurcontract. Als de kotbaas het modelcontract van Kotweb gebruikt, ben je zeker dat het een juridisch onderbouwd contract is. Zonder kleine lettertjes, en dus zonder verrassingen. Het modelcontract is niet verplicht, kotbazen zijn vrij om eender welk ander contract te gebruiken. Wij raden studenten wel het modelcontract aan. De kotbaas duidt per accommodatie aan of hij al dan niet het modelcontract gebruikt.

Hulp en info over kwaliteit of veiligheid nodig? Ondersteuning bij bemiddeling of conflicten nodig? De antwoorden op deze vragen en zoveel meer vind je ook terug op Kotweb!