De Universiteit Antwerpen in de buurt van de Stadscampus en Campus Drie Eiken een aanbod van budgetvriendelijke kamers bij private verhuurders waarmee de universiteit een samenwerkingsovereenkomst heeft. Al deze kamers worden toegewezen door de Sociale Dienst.

De aanmeldingsperiode voor een budgetvriendelijke kamer voor academiejaar 2024-2025 is van 9 maart tot 6 mei 2024. Een aanvraag doen gaat tijdens deze periode via de rode knop onderaan deze pagina.

Budgetvriendelijke kamers op de Stadscampus

De Universiteit Antwerpen heeft een samenwerkingsovereenkomst met enkele privéverhuurders voor het aanbieden van budgetvriendelijke kamers in Rodestraat - 2000 Antwerpen, Lange Winkelstraat - 2000 Antwerpen en Biekorfstraat - 2060 Antwerpen. 

De panden beschikken over een groen kwaliteitslabel en zijn voorzien van een gemeenschappelijke keuken en gemeenschappelijk sanitair. Alle kamers (8 - 18m²) zijn voorzien van een internetaansluiting en basismeubilair: bed met matras, bureau, kast, stoel en een wastafel met koud water. 

Er zijn rolstoeltoegankelijke kamers op de Stadscampus. Contacteer de Sociale Dienst voor meer informatie.

Eens de kamer door de Sociale Dienst is toegewezen, gebeuren alle verdere contacten voor contract en betalingsmodaliteiten rechtstreeks met de privéverhuurder.

De budgetvriendelijke huurprijzen voor het academiejaar 2024-2025 variëren van 325 tot 410 EUR per maand, inclusief kosten. De reguliere huurprijzen voor het academiejaar 2024-2025 variëren van 345 tot 435 EUR per maand, inclusief kosten. De waarborg bedraagt steeds één maand huur. 

Budgetvriendelijke kamers op Campus Drie Eiken

Op Campus Drie Eiken zijn er 105 budgetvriendelijke kamers. Deze zijn verdeeld over Home CDE en het nieuwe gebouw voor studentenhuisvesting.

Het studentenhome Home CDE telt de meeste budgetvriendelijke kamers. Het home is rustig gelegen op de campus in de omgeving van Fort VI en het sportcentrum van Campus Drie Eiken (Dr. Donnyplein 30, 2610 Wilrijk).

Alle kamers (12 m²) zijn voorzien van basismeubilair: bed met matras, bureau, kast, stoel en een wastafel met warm en koud water. Per verdieping (10 kamers) delen de studenten een keuken met eetgedeelte, 2 douches en 2 toiletten. Alle kamers zijn voorzien van een internetaansluiting. Daarnaast is er ook een gemeenschappelijke ontspanningsruimte met tv en pingpongtafel. Er is mogelijkheid tot gebruik van een wasmachine en droogkast (mits aankoop van jetons). 

In het nieuwe gebouw voor studentenhuisvesting (Universiteitsplein, Campus Drie Eiken)  zullen een tiental budgetvriendelijke kamers voorzien zijn. 

Er zijn rolstoeltoegankelijke kamers op Campus Drie Eiken. Contacteer de Sociale Dienst voor meer informatie.

 De huurprijzen voor academiejaar 2024-2025 zullen circa 320 EUR per maand, inclusief kosten, bedragen. Het exacte bedrag zal bekend zijn tijdens de toewijzingen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een kamer voldoe je op het moment van het betrekken van de kamer aan volgende voorwaarden:

  • Je bent Belg of gelijkgesteld. Gelijkgesteld met Belgen zijn de categorieën buitenlandse studenten die in aanmerking komen voor een studietoelage van de Vlaamse Overheid. Voor het segment internationale kamers neem je contact op met het International Student Housing Office.
  • Je bent voor het academiejaar 2024-2025 ingeschreven aan de Universiteit Antwerpen met een diplomacontract voor een eerste bachelor- of masteropleiding. Studenten in een schakel- of voorbereidingsprogramma dienen een gemotiveerde afwijking in. Je  studieprogramma omvat minimum 27 studiepunten. Studenten in een diplomajaar vormen een uitzondering en hoeven geen 27 studiepunten op te nemen.

Toewijzing

  • De kamers worden per academiejaar toegewezen op basis van socio-economische factoren. Er bestaat geen garantie een kamer te huren voor je volledige studietraject. 

Voor de aanvragen voor academiejaar 2024-2025 geldt het volgende:

  • Je ontvangt ten laatste 17 mei 2024 een e-mail met de beslissing
  • Je bevestigt de kamer voor 24 mei 2024 per mail met een bewijs van betaling van de huurwaarborg als bijlage.


Contractduur

  • Er bestaat geen garantie om een kamer te huren voor je volledige studietraject. 
  • De huurcontracten in Eclips I in de Biekorfstraat (Stadscampus) lopen van 1 september tot 31 augustus. 
  • De huurcontracten in home CDE (Campus Drie Eiken) lopen van 1 september tot 31 augustus.
  • De huurcontracten bij Kotmerckx in de Rodestraat (Stadscampus) lopen van 15 september tot 14 juli. In principe worden de kamers tijdens de zomerperiode niet gehuurd, tenzij anders overeengekomen met de verhuurder. 

Bezichtiging

Tijdens de infodagen op zaterdag 9 maart en zaterdag 4 mei 2024 kan je tijdens de kijkmomenten van 9u30 tot 16u de budgetvriendelijke kamers bezichtigen. De routebeschrijving kan je afhalen aan de infostand van het STIP. 

Je kan ook de kamer bekijken wanneer deze is toegewezen. Check onderaan deze pagina zeker de foto's en video's van de verschillende residenties.

Kottoelage

Budgetvriendelijke kamers komen niet in aanmerking voor een kottoelage