Bio-ingenieur worden, iets voor jou?

  • Biologie, fysica, chemie en wiskunde: dat is toch allemáál boeiend?
  • Schrikt een stevige dosis techniek je niet af?
  • Heb je interesse in micro-organismen, planten en dieren en het milieu waarin ze voorkomen (bodem, lucht en water)?
  • Ben je benieuwd naar de chemie die dat allemaal mogelijk maakt?
  • Heb je goesting om je kennis over deze levende materie om te zetten in technologische toepassingen?
  • Wil je meewerken aan oplossingen voor wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen zoals voedselveiligheid, klimaatverandering en milieu- en gezondheidsproblemen?

Dan is de opleiding bio-ingenieurswetenschappen ongetwijfeld iets voor jou. In deze opleiding leer je immers hoe je een brede wetenschappelijke kennis en expertise kan toepassen in verschillende maatschappelijke en industriële sectoren. Het begrijpen, opbouwen en toepassen van de leerstof is dan ook belangrijker dan het ‘kennen’.

Technical skills


Nauwkeurigheid en oog voor detail zijn belangrijke kwaliteiten voor de bio-ingenieur. Onder andere om laboratoriumwerk te doen. Je zal immers flink wat uren van je opleiding doorbrengen in een laboratorium.
 
Je leert biologische en technische processen kennen, van het moleculaire niveau tot het aardse milieu. Vooral met de bedoeling om deze processen op een optimale manier in te zetten en in de praktijk toe te passen, in de industrie of bij de overheid. Dat gaat van DNA wijzigen (gentechnologie), over betere productiemethodes in landbouw en voedingsnijverheid, tot milieutechnologie en land- en bosbeheer.

Als bio-ingenieur zorg je voor betere productiemethodes en betere producten: gezondere voeding, efficiëntere medicijnen, sterkere prothesen en betere luchtkwaliteit...

Van kaas tot DNA-technologie

Dieren fokken, planten veredelen, bier brouwen, brood bakken met gist, kaas maken van melk: het zijn allemaal voorbeelden van de traditionele biotechnologie. Daarnaast is er ook de moderne biotechnologie met technieken zoals genetische modificatie en mutagenese, DNA-sequentiebepaling en bio-informatica. Ook verschillende andere ‘bio-georiënteerde’ technologieën voor o.a. bodemsanering, water- en luchtzuivering, bioremediatie en biomonitoring werden de laatste decennia ontwikkeld voor probleemoplossing en procesbenadering op systeemniveau.
 
Deze technieken hebben een enorme invloed op onze samenleving en vormen daardoor vaak het onderwerp van maatschappelijke discussie. Er zijn nog steeds enorme mogelijkheden en uitdagingen voor innovaties in gezondheidszorg, landbouw, voeding en milieu.


Student bio-ingenieur Thibaut vlogt over het practicum microbiologie!