Judith trok naar Brazilië voor haar masterthesis

Judith Fremout volgt de master in biologie met afstudeerrichting 'Biodiversity: Conservation and Restoration'. Voor haar masterthesis onderzoekt ze de rol van capibara's in het functioneren van het ecosysteem in de Pantanal, het grootste wetlandgebied ter wereld. Voor de dataverzameling trok ze enkele weken met het team van prof. Jonas Schoelynck naar Brazilië.
Waarom koos je dit thesisonderwerp?
Ik vind het fascinerend om inzicht te verwerven in het functioneren van ecosystemen, in het bijzonder in het aspect van 'zoogeochemistry': de studie van de rol van dieren in biogeochemische cycli. De interactie tussen terrestrische en aquatische ecosystemen maakt dit extra boeiend, omwille van de verschillen in dynamiek tussen de twee systemen. Dieren zoals capibara's, die zowel op het land als in het water leven, zijn potentieel belangrijke actoren in de interactie tussen beiden.

Je bent voor je onderzoek naar Brazilië gegaan, hoe heb je dit aangepakt?
Mijn interesse was gewekt door het onderzoek van prof. Jonas Schoelynck en zijn collega's over de rol van nijlpaarden in de siliciumcyclus in de Mara rivier in Kenya. Ik informeerde of ik mijn thesis zou kunnen doen over een gelijkaardig onderwerp. Prof. Schoelynck stelde voor dat ik mee zou gaan naar Brazilië, waar ze met enkele collega's de rol van capibara's in de siliciumcyclus in de Pantanal zouden onderzoeken. Een extra voordeel: ik moest zelf geen praktische zaken zoals verblijf of transport regelen, omdat ik aansloot bij een team van de Universiteit Antwerpen.

Waarom koos je ervoor om naar het buitenland te gaan voor je onderzoek?
De thesis is een mooie kans om als student biologie veldwerk te kunnen doen in een prachtig natuurgebied, of het nu in België is of in het buitenland. Dankzij onderzoek in het buitenland heb je de kans om op bijzondere plaatsen te komen en om een ecosysteem te kunnen bestuderen dat heel anders is dan we in België kennen. Zeker als je na je studies verder onderzoek wil doen in het buitenland, werkt dit extra inspirerend.

Wat is jouw tip voor medestudenten die ook hun thesis in het buitenland willen doen?
Als je specifieke interesses of eigen ideeën hebt voor je thesis, aarzel dan niet om proffen hierover te contacteren. Zo kan je soms ook kiezen voor een onderwerp dat niet op de voorgestelde lijst staat.
Foto's
-
Veldwerk
-
Judith en prof. Jonas Schoelynck
-
Nachtelijk veldwerk
-
Het team