Waarom conservatie-restauratie studeren aan UAntwerpen?

Maak kennis met onze 5 belangrijkste troeven

Uniek in Vlaanderen

De opleiding conservatie-restauratie is uniek in Vlaanderen en sluit goed aan op de hedendaagse erfgoedwerking. Als conservator-restaurator werk je vaak in teamverband, met specialisten uit verschillende disciplines: kunsthistorici, archivarissen, architecten, en monumenten- en landschapszorgers. ​​​

Je werkt samen met het werkveld

De opleiding heeft een sterk uitgebouwd netwerk en werkt vaak samen met musea, instellingen en lokale partners. Zij stellen hun depot, collecties, museumruimte graag ter beschikking aan de docenten en de studenten. Zo ga je in je opleiding al actief aan de slag en word je al gauw geconfronteerd met de noden en taken binnen de erfgoedwereld.


Actor-Network Theorie

Studenten nemen elkaar mee op sleeptouw en staan stil bij heel uiteenlopende objecten

Persoonlijke begeleiding

De opleiding conservatie-restauratie is een relatief kleine opleiding. Hierdoor word je van dicht bij opgevolgd en krijg je veel ondersteuning. Professoren, assistenten, studiebegeleiders en medestudenten staan altijd voor je klaar. Zo word jij uitgedaagd om jezelf te overtreffen.

Specialisatie in de masteropleiding

Al in je bacheloropleiding krijg je via keuzevakken en je bachelorproef de kans om je te profileren als conservator-restaurator, erfgoedmedewerker, erfgoedpedagoog of erfgoedonderzoeker. In je masteropleiding zet je deze profilering door via keuzeopleidingsonderdelen, je masterproef en het type objecten die je behandelt.

Zorg je mee voor de dingen, de mensen en de verhalen?

Mooi evenwicht tussen theorie en praktijk

Je leert zowel de context als de opbouw van erfgoed te achterhalen. Hiervoor doe je beroep op humane- en natuurwetenschappelijke technieken. Je benadert erfgoed vanuit verschillende wetenschappelijke standpunten. Multiculturaliteit, globalisme, stedelijkheid en duurzaamheid zijn hierbij belangrijke invalshoeken. Aan heel wat opleidingsonderdelen is bovendien een luik praktijk gekoppeld.