Conservatie-restauratie studeren, iets voor jou?

De opleiding conservatie-restauratie is ideaal als je op een wetenschappelijke manier wil leren omgaan met de erfenis van onze voorouders van over heel de wereld. Daar komt heel wat bij kijken: de kennis van de context van een kunstobject of monument, het herkennen van historische materialen en technieken, het onderzoek naar de juiste conservatie-restauratietechnieken, de uitwerking van depot- of herbestemmingsplannen, het mee bedenken van tentoonstellingsconcepten en het engageren van vrijwilligers in een erfgoedwerking.

Vaardigheden

Als conservator-restaurator ben je een echte teamplayer. In de praktijk zal je met verschillende profielen moeten samenwerken. Een zekere zin voor manuele vaardigheden en nauwkeurigheid komen van pas, evenals een basiskennis humane en natuur­wetenschappen, een actieve kennis van Engels en een passieve kennis van Frans en/of Duits. Zin voor kritische zelfreflectie, oog voor detail en sterke communicatievaardigheden zijn ook mooi meegenomen.

​Tijdens je opleiding leer je omgaan met de historische waarde(n) van erfgoed en de waarde(n) die de hedendaagse maatschappij aan erfgoed hecht

​In deze opleiding leer je:

  • autonoom optreden binnen een geïntegreerd conservatie- en restauratieproject
  • projecten zelfstandig ontwerpen en/of coördineren
  • verantwoord omgaan met de erfenis van onze voorouders
  • ethische beslissingen nemen en die publiekelijk verantwoorden
  • communiceren met experts uit andere disciplines maar ook met klanten