Historica Kato studeert cultuurmanagement

Kato Masschelein behaalde de master Geschiedenis in Leuven. Daarna startte ze aan het voorbereidingsprogramma en de master Cultuurmanagement.

(Lees verder onder het video-interview.)

"Een economisch diploma, maar toch staan het cultuur- en erfgoedaspect altijd centraal."

Waarom koos je voor de master cultuur­management?

Kato: “Wat ik zeker een troef vind, is het feit dat het een managementopleiding is aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. Daarnaast komt toch het cultuuraspect nog fel aan bod. Ook de interesse die ik als historica heb in erfgoed, zit vervat in deze opleiding. Kortom, ik vond het een mooie combinatie tussen management en de cultuursector.”

Hoe ervaar je de opleiding?

Kato: “Het is wel harder werken dan mijn vorige masteropleiding. We hebben veel les, maar het is gelukkig wel heel interessant. De aangehaalde voorbeelden in de lessen zijn praktijkgericht, er komen veel gastsprekers … ik amuseer me enorm in deze opleiding. Toch kijk ik ook wel uit naar de proclamatie.”

Wat vond je van het voorbereidings­programma?

Kato: “Het omvat vooral vakken over management, economie en bedrijfskunde. Allemaal nieuwe disciplines voor mij. Dat was wel stevig, maar ik merkte wel dat ik het aankon, interessant vond en ervoor wilde gaan.”

De opleiding is dus een aanrader voor andere geschiedkundigen?

Kato: “Absoluut. Het sluit aan bij de interesse die wij – geschiedkundigen – allemaal hebben: de culturele sector. Daarnaast zit ook de concrete managementpraktijk vervat in de opleiding. Iets waarvoor je zeker geen schrik moet hebben, want door de toepassingen uit het creatieve veld blijft het steeds leuk en interessant. Eigenlijk sluit ‘cultuurmanagement’ dichter aan bij geschiedenis dan je op eerste zicht zou denken.”