Letterkundestudent Manon studeert cultuurmanagement

Manon Cremers behaalde de bachelor Taal- en Letterkunde in Leuven. In september 2020 startte ze aan het voorbereidingsprogramma en de master cultuurmanagement aan UAntwerpen.

Waarom koos je voor de master cultuurmanagement?

Manon: “Ik wilde sowieso nog iets met cultuur studeren. De economische insteek van deze opleiding is de poort naar werkzekerheid in het culturele veld. Bij veel creatieve mensen is het gebrek aan een financiële basis een knelpunt. Ik kan de schakel daartussen zijn. Als ‘manager’ had ik mezelf nog nooit gezien. Maar door mijn studentenjob bij een bioscoop heb ik wel ondervonden dat ik graag teams leid, mensen motiveer, resultaten behaal en bezoekers na de filmvoorstelling graag tevreden zie huiswaarts keren.”

Hoe is het eerste semester – waarin je vooral vakken uit het voorbereidingsprogramma opnam – verlopen?

Manon: “Het waren vooral economische vakken zoals boekhouding en statistiek, verscholen achter iets meer fancy titels. Dat was ik allemaal niet gewoon, maar mijn punten waren wel goed. Dat vormde dan wel de ultieme bevestiging dat ik op mijn plaats zit in de opleiding. Dus voor mijn opvolgers: weet dat het voorbereidingsprogramma een moeilijkere fase is, maar dat er nadien leukere en meer praktijkgerichte vakken volgen. Na regen komt zonneschijn.”

Wat vind je als voormalig Leuvense studente van Antwerpen?

Manon: “Ik stond daar eigenlijk niet zo voor te springen. Op de winkelstraten na, kende ik Antwerpen amper. Er bleek nog zo een wereld van kunst en cultuur te zijn, die ik nog niet ontdekt had. Dat de opleiding cultuurmanagement in Antwerpen wordt gedoceerd, neemt wel wat drempels weg. Het heeft me uit mijn bubbel gehaald. Ik dacht altijd dat Leuven op zich al een heel bruisende cultuurstad was, maar als je dan hier in Antwerpen komt, besef je: ‘Ah ja, oké.’ Ik voelde me soms een klein visje dat uit een vijvertje werd gehaald en in de zee gegooid werd.”

Zou je het andere studenten met een achtergrond in taal- en letterkunde aanbevelen?

Manon: “Zeker! Als je geprikkeld wordt door cultuur en intrinsieke interesse hebt, kan je die liefde hier echt in de praktijk omzetten. Als je ervoor openstaat, is het echt fijn. Die praktijkinsteek is echt wel iets anders na drie, vier of vijf jaar taal- of letterkunde studeren.”

Hoe zie je jouw toekomst na je opleiding?

Manon: “Ik hoop dat ik mijn plaatsje vind in de cultuurwereld. In welke stad ik ook terechtkom, ik zie mezelf wel in een cultuurcentrum of een artistiek huis. Ergens waar ik mezelf kan zijn en een bijdrage als manager kan leveren met de kennis die ik opgedaan heb in mijn masteropleiding cultuurmanagement. ”

Aurelie Cultuurmanagement (4).jpg