Didactiek Nederlands aan anderstaligen

Didactiek Nederlands aan anderstaligen

Postgraduaat

Geef je momenteel lessen Nederlands aan anderstaligen, en ben je op zoek naar extra didactische bagage? Of sta je als taalcoach Nederlands op de werkvloer, en wil je graag oplossingen voor de vraagstukken waarmee je geconfronteerd wordt? Of ambieer je een carrièreswitch als NT2-lesgever?

Het postgraduaat in de didactiek Nederlands aan anderstaligen richt zich tot wie een (bijkomende) competentie wil behalen voor het NT2-onderwijs. Heb jij een einddiploma hoger onderwijs en affiniteit met NT2 door je diploma of werkervaring? Dan kom je in aanmerking.

Wat?

Het postgraduaat didactiek Nederlands aan anderstaligen (Universiteit Antwerpen) biedt een concrete aanpak voor al jouw vragen over taalles geven aan anderstaligen. 

Als pionier in dit vakgebied hebben wij meer dan 30 jaar ervaring in het trainen van NT2-lesgevers. We bieden een opleiding aan waarvan de leerinhouden tegelijk wetenschappelijk onderbouwd zijn én stevig geworteld in de realiteit van het onderwijs. De lesgevers staan met beide voeten in de praktijk, en zorgen voor een intensieve stagebegeleiding met persoonlijke feedback. Ook hanteren we een brede visie op NT2. Alle doelgroepen komen aan bod (snelle en trage leerders, jongeren en volwassenen).

Waarom kiezen voor UAntwerpen?

Het postgraduaat in de didactiek Nederlands aan anderstaligen is het oudste in ons land. Veel NT2-lesgevers en -lerarenopleiders hebben bij ons het vak geleerd. We hebben dan ook een goede naam in het werkveld. Dat vertaalt zich in een breed netwerk van stagescholen en mentoren, die onze didactische principes mee uitdragen: van CVO over Ligo via OKAN tot universitaire taalopleidingscentra, en bij partners die taalcoaching geven op de opleidings- en werkvloer. Misschien ving je al mondreclame op over onze intensieve, persoonlijke en activerende aanpak ...


Getuigenis Sieglinde

Getuigenis Sylke

Enkele quotes van (oud-) studenten:

“Nogmaals dank voor de fijne en leerzame tijd en de hoge kwaliteit die jullie bieden aan het Postgraduaat. Het is me elke investering waard geweest.” 

Karlijn 

“Tot slot wil ik mijn absolute appreciatie en dank uitspreken voor de zeer hoge kwaliteit van de opleiding en van u als gedreven docenten. Ik heb van elke les genoten, het taalonderwijs in al zijn facetten opnieuw kunnen bestuderen, en uitproberen in de les, linken gelegd. Als het vuur van het lesgeven doorgegeven wordt, -broodnodig voor zingevend onderwijs- dan is het hier waar dat intens en heel menselijk gebeurt. Respect en felicitaties hiervoor.”

Trees Seuntjens

“Ik surfte naar de website en overlegde met mijn gezin, familie en vrienden. Zou ik dergelijke opleiding aankunnen bovenop mijn job, zou de afstand naar Antwerpen niet te zwaar doorwegen, zou mijn directie bereid zijn mijn lesvrije dag op maandag te plaatsen, enz. Na enig beraad en overleg, schreef ik me met een klein hartje in voor de opleiding. Het was inderdaad met momenten best pittig, toch heb ik er nooit een seconde spijt van gehad!”

Liesbeth d'Hulster

"Ik heb dit jaar overtuigend meer geleerd van deze lessen dan van alle hoorcolleges in mijn universitaire loopbaan bij elkaar."

Karin Troost

“Bedankt voor de gerichte, constructieve feedback via dit verslag en voor het gesprek achteraf! En ook voor het hele jaar, ik heb ontzettend veel aan deze opleiding gehad." 

Mieke Gielis

“Wat een ervaring! Ik ben met de hoogste verwachtingen aan deze opleiding gestart ... en mijn verwachtingen zijn ingelost. Het was een hele klus om al dit werk voor mekaar te krijgen, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik deze opleiding gevolgd heb. Ik heb zo veel interessante dingen geleerd en ik heb veel enthousiaste mensen ontmoet, die een passie hebben voor hun job.”

Kris Mampaey

“Dat we dit jaar niet snel zullen vergeten, dat is duidelijk. Dat we goed voorbereid zijn op het werkveld, dat staat buiten kijf. Dat jullie topdocenten zijn met bakken ervaring in jullie vakgebied, dat mag iedereen hier weten. En dat jullie zó gul al die kennis, expertise en vooral jullie vuur met ons hebben gedeeld, is hartverwarmend.”

Inge Lerno