"Je krijgt een breed overzicht van de bestaande industriƫle processen en hoe deze werken"

Sven Rotthier

  • Master in de industriële wetenschappen: chemie
  • Afgestudeerd in 2016

Sven werkt als assistent-afdelingshoofd binnen de tak Operations (bedrijfsvoering) bij Engie Electrabel in de kerncentrale van Doel.

Sven Rotthier

Wat houdt je job in?

“Als assistent-afdelingshoofd binnen de tak Operations krijg ik projecten toegewezen en volg je opleidingen, zoals ik nu doe om Senior Reactor Operator te kunnen worden. Zo leer ik alle kringen en processen kennen van een bepaalde centrale, in mijn geval Doel 1 en 2. Daarna pas ik de theorie toe op de simulator, een exacte kopie van de controlezaal van de kernreactor in doel.

Tijdens andere opleidingen die ik de toekomst nog kan volgen word ik getraind om voorbereid te zijn op alle mogelijke ongevallen, zodat we op een correcte en kordate manier kunnen optreden als nodig: hoe loodsen we de kernreactor naar een veilige stop in zulke situaties? Na het behalven van die licentie kan ik kiezen voor een nieuwe functie zoals junior-instructeur, wijzigings- of testingenieur of kan ik naar een ander departement overschakelen zoals Maintenance, Fuel, Engineering, of Care.”

Waarom koos je voor de opleiding?

“Dankzij mijn interesse voor wetenschappen en de toepassing hiervan in verschillende industrieën. Tijdens de opleiding tot industrieel ingenieur krijg je een breed overzicht van de bestaande industriële processen en hoe deze werken. Aan het einde van de opleiding heb je dan een waaier aan kennis waaruit je kan gaan kiezen en in kan werken.”

Hoe bereidde je opleiding je voor op je job?

“Ondernemerschap tonen is zeer belangrijk en wordt geapprecieerd in de wereld van de industrie. Tijdens de opleiding krijg je de technologische kennis mee, maar ook de ondernemersvakken heb je nodig om op te kunnen bouwen tijdens je carrière.”

Advies voor toekomstige studenten?

“Kies een studierichting die je interesseert en waar je echt voor wil gaan. Je zal versteld staan van je eigen mogelijkheden.”