Jobmogelijkheden

De opleiding elektromechanica bereidt je voor op een zeer brede waaier van beroepen en functies. Je kan zowel terecht in industriële bedrijven als in dienstenbedrijven. Kmo’s zijn in jou geïnteresseerd, maar ook multinationals en overheidsbedrijven.

Verdiep je je graag in hoogtechnologische machines ...

Onze afgestudeerden vinden meestal werk in industriële of dienstensectoren die gebruikmaken van hoogtechnologische productiemiddelen. Daar kan je meewerken aan grootschalige automatiseringsprojecten, word je verantwoordelijk voor het ontwerpen, tekenen of programmeren van productiemachines, maar er zijn ook ingenieurs verantwoordelijk voor de aankoop, opstart of het onderhoud van machines – in binnen- en buitenland.

Als industrieel ingenieur elektromechanica op zak kan je technisch verantwoordelijke van een productielijn worden, of groepschef, kwaliteits- of veiligheidsverantwoordelijke. 

… of ga je liever voor onderzoek en ontwikkeling?

Daarnaast is er ook werk in het domein van onderzoek en ontwikkeling. In zo'n omgeving krijg je de kans nieuwe innovatieve technologiën mee uit te werken, van conceptontwerp tot eerste prototypes.

Wil je je inzetten voor klimaat en energie …

Je kan eveneens terecht in bedrijven die zich bezighouden met klimatiseringsinstallaties. Sommige afgestudeerden gaan aan de slag als zelfstandige klimatiseringstechnieker.

De overheid zal in de toekomst nog meer verplichtingen inzake ‘efficiënt energiebeheer’ invoeren, waardoor er dringend nood is aan gekwalificeerde mensen om het energiebeleid en -ontwerp van gebouwen en productieprocessen in goede banen te leiden. De job van energiecoördinator is op jouw lijf geschreven.  

… of duik je de voedings- of transportsector in?

Dankzij jouw polyvalente opleiding kan je eveneens terecht in de voedingsindustrie, in distributie- en in transportbedrijven. Je wordt daar verantwoordelijk voor de productie of onderhoudsverantwoordelijke voor complexe installaties.

Onderzoek

Aan de universiteit kan je de wereld van onderzoek en spitstechnologie induiken. Dat kan fundamenteel, maar zeker ook toegepast onderzoek zijn. Een carrière aan de universiteit begin je met een doctoraatsopleiding.

Lesgeven

Als je later wil lesgeven, volg je best na je studies nog een educatieve master.