Masterstage bij Iedereen Leest

Leesplezier delen met heel Vlaanderen: dat is wat Camille Callant mocht doen in haar stage bij Iedereen Leest. Deze organisatie werkt aan allerlei projecten rond leesbevordering, zoals de Jeugdboekenmaand, de Voorleesweek en Boekstart.

De vakbibliotheek van Iedereen Leest

Aan het werk in de vakbibliotheek

Camille mocht een beetje van alles proeven bij Iedereen Leest. Ze werkte vooral in de vakbibliotheek: boeken wegzetten, materiaal klaarleggen voor studenten... Handig: Iedereen Leest zit maar op een paar minuutjes van de Stadscampus!

"Dankzij mijn stageperiode heb ik een concreter beeld van wat ik met mijn studie kan doen", vindt Camille. "Door mijn taken bij Iedereen Leest, en de mensen die ik daar ontmoet heb, weet ik dat er honderd verschillende manieren zijn waarop je op professioneel vlak met boeken bezig kan zijn. Dat werkt inspirerend, zeker als ik volgend jaar ga solliciteren."

Schrijven en redactie

Daarnaast deed Camille veel redactiewerk voor Boekenzoeker: ze schreef een hoop eigen teksten en controleerde ook het werk van de vrijwillige redactieleden.

"Ik vond het fijn dat ik op mijn stage echt als een collega behandeld werd", vertelt Camille. "Ik werd niet gezien als student, maar kreeg belangrijke taken toegewezen en mijn collega’s rekenden erop dat die in orde kwamen. Op de werkvloer werd ook op een serieuze manier geluisterd naar mijn mening als het bijvoorbeeld ging om het aanbevelen van boeken binnen een bepaald thema of voor een bepaalde leeftijdsgroep. Zo kreeg ik het gevoel dat ik echt iets kon bijdragen."

Een grote uitdaging bij dit deel van het takenpakket was een nieuwe schrijfstijl ontwikkelen. "Bij Iedereen Leest moet al wat je schrijft op maat van kinderen en jongeren zijn. Dat is wel een aanpassing na vooral academische teksten te hebben geschreven de voorbije jaren."

Toneelspelen met Warre Borgmans

Als deel van de stage mocht Camille verschillende jeugdauteurs verwelkomen op twee jeugdliteratuurevenementen, Kabaal in Antwerpen en de Inspiratiedag Kinderliteratuur in Gent.

"Op Kabaal heb ik onder andere Bart Moeyaert en Kathleen Vereecken ontmoet", glundert Camille. "Bij de voorleessessie van Warre Borgmans hielp ik door het kamishibaitheater te bedienen. En in Gent heb ik kennisgemaakt met illustrator Mattias De Leeuw en stripexpert Tim Roels."

Camille blikt tevreden terug op haar stage bij Iedereen Leest: "een leerrijke ervaring, vooral dankzij het afwisselende takenpakket!"