Masterstage op de VRT-redactie

Annelin op de VRT

Volwaardig meewerken aan nieuwsitems

Annelin Marien uit de master taal- en letterkunde deed dit jaar stage als researcher bij de redactie van het VRT-Journaal. Zeven weken lang filterde ze nieuws, controleerde ze het op nieuwswaarde en deed ze onderzoek naar eventuele nieuwsfeiten om zo de reportages van de journalisten voor te bereiden.

“Geen koffie brengen en kopiëren voor mij, maar als stagiaire volwaardig meewerken aan nieuwsitems en honderd procent deel uitmaken van de redactie”, zegt ze. “Door spontaan te solliciteren heb ik zo’n boeiende stageplek kunnen veroveren, en ze voldeed volledig aan mijn verwachtingen."

"Ik werkte als researcher, maar mijn collega’s zorgden er ook voor dat ik een aantal keer mee mocht op reportage, om te zien hoe mijn voorbereidingswerk in de praktijk werd omgezet. Daarbij heb ik ook een paar interviews mogen afnemen. Het geeft echt voldoening om ’s avonds een reportage op Het Journaal te zien die je zelf in elkaar hebt gestoken, wetend dat heel Vlaanderen kijkt naar jouw werk."

"Ik heb enorm veel bijgeleerd over hoe een nieuwsredactie werkt, en nu weet ik zeker dat dit de job is die ik later wil uitoefenen.”