Jobmogelijkheden

Als master in de theater- en filmwetenschap heb je verschillende carrièremogelijkheden:

  • job in de culturele sector: je werkt bij een theatergezelschap, filmarchief, kunst- of cultuurcentrum, productiehuis, filmfestival of museum. 
  • journalistieke functie: je gaat aan de slag op de (cultuur)redactie van kranten, radio, tv of online nieuwsmedia. 
  • job op beleidsniveau: je stuurt het beleid aan van een culturele organisatie. 
  • academische carrière: je voert wetenschappelijk onderzoek uit onder begeleiding van een ervaren onderzoeker.

Oud-studenten aan het woord

Matthijs Van Mierlo, digital creative bij VRT

Enkele maanden nadat ik afstudeerde, ging ik aan de slag bij Groupon als copywriter en groeide ik door naar eindredacteur. Na vier jaar maakte ik de overstap naar de VRT, waar ik vandaag, vijf jaar later, nog altijd werk als digital creative. Ik bedenk en test er formats voor de digitale kanalen van de zenders en merken van de VRT.

Mijn taalvaardigheid, gevoel voor beeldtaal en algemene creativiteit ontwikkelde ik tijdens mijn bachelor taal- en letterkunde en tijdens de master theater- en filmwetenschap. Ondertussen heeft mijn werkervaring de kennis van mijn diploma natuurlijk wel ingehaald. In die tien jaar dat ik werk heb ik meer geleerd dan tijdens vier jaar studeren, maar mijn opleiding was een belangrijke fundering waarop ik kon bouwen.

Moya De Feyter, schrijver en leraar

Ik heb na de master nog een specifieke lerarenopleiding (educatieve master) Nederlands & Nederlands aan anderstaligen gevolgd. Daardoor kan ik nu periodes van puur schrijven afwisselen met tijdelijke of deeltijdse opdrachten in het onderwijs. Ik heb al op allerlei scholen lesgegeven, op een katholiek college, op een school voor anderstalige nieuwkomers, maar ook op woordacademies, als leerkracht drama of verbale vorming.

Als ik niet lesgeef, schrijf ik voltijds; poëzie, proza, maar ook theaterteksten. Die liefde voor theater is sterk gevoed door mijn opleiding aan de universiteit, en ik hoop dat ik nog vaker de kans zal krijgen om als schrijver mee te werken aan een theatervoorstelling.