Wiskunde studeren, iets voor jou?

​Je kiest in eerste instantie voor wiskunde omdat je gefascineerd bent door de schoonheid en de mogelijkheden ervan. Maar tijdens je opleiding zal die fascinatie transformeren tot pure liefde voor wiskunde. Als je iets niet snapt, dan zal je daar je tanden inzetten en het niet meer loslaten tot je het plots ziet. En op dát moment komt die verliefdheid, en dat gevoel van trots omdat je zelf een wiskundig draakje getemd hebt.

  • Ben je kritisch ingesteld en wil je bewijzen zien voor je iets voor waar aanneemt?
  • Geeft een mooi wiskundig bewijs jou een aha-moment?
  • Zie je het als een uitdaging om problemen stap voor stap en beredeneerd op te lossen?
  • Wil je bovendien de toepassingen zien die met je oplossing gemaakt worden?
  • Gaat het jou eerder om inzicht dan om van buiten leren?
  • Ben je goed in exacte vakken en kan je abstract denken?

6 keer 'check'? Dan is wiskunde de geknipte opleiding voor jou.

Studeren met inzicht, begrijpen wat je doet

Om de opleiding wiskunde met succes te volgen en af te ronden, heb je in de eerste plaats een sterke interesse voor wiskunde nodig. Daarnaast is een gezonde nieuwsgierigheid naar haar toepassingsgebieden zoals fysica, informatica en economie mooi meegenomen. Wiskundig en wetenschappelijk inzicht zijn onmisbare voorkennis.
 
Bovendien is wiskunde een abstracte en theoretische opleiding. Ruimtelijk inzicht en kunnen abstraheren heb je absoluut nodig. Het gaat eerder om denken dan om rekenen.

Wiskundige of ingenieur worden?

Vaak wordt er over deze vraag getwijfeld. Twijfel je ook? Lees dan volgende bedenking van een oud-student en kies voor jezelf wat jij wil doen: 'een ingenieur gebruikt de wiskunde, een wiskundige maakt de wiskunde.'