Oud-studente politieke communicatie Ellen Brits

Coördinator van het team social/digitaal bij Open VLD. Dit interview dateert van december 2018.

Waarom de master politieke communicatie  

Politiek interesseerde me van jongs af aan mateloos. Ik heb dus zeker niet voor Politieke wetenschappen gekozen omdat ik niet wist wat ik wou studeren. Integendeel, het was een zeer bewuste keuze. Naast politiek ben ik ook zeer geïnteresseerd in 'nieuws' en 'media'. Dus toen ik startte met de bachelor stond al vast dat ik de master politieke communicatie zou volgen. De master ging bovendien alleen nog maar over die dingen waarin ik echt geïnteresseerd was. De combinatie van de theorie en de praktijk maakt de richting echt interessant. De stage en het vak Mediatraining bleken achteraf echt een meerwaarde. 

Het was ongetwijfeld het leukste jaar van mijn studentencarrière. Ik heb er ook goede vrienden aan over gehouden. De master politieke communicatie was echt wel mijn ding. Eigenlijk was het een jaar met aaneenschakelingen van leuke momenten: toffe groep medestudenten, de thesisprijs winnen, afstuderen. Na jaren van zweten en zwoegen heb je dan eindelijk dat diploma in handen. Een zalig gevoel geeft dat.

Masterproef

Het onderwerp van mijn masterproef was 'Wie heeft de onderhandelingen gewonnen? Een analyse van de partijprogramma's en het regeerakkoord van 2014.' Tot mijn eigen verbazing heb ik het tot de thesisprijs geschopt. En tot mijn nog grotere verbazing won ik de thesisprijs. Omdat ik er niets van verwachtte, had ik zelfs geen familie of vrienden uitgenodigd. Enkel één van mijn beste vriendinnen was meegekomen om me gezelschap te houden. Nadien had ik natuurlijk spijt dat mijn familie er niet bij was. Toen de voorzitter van de jury, John Crombez, me de prijs overhandigde zei hij: 'Je had het echt niet verwacht hé.' En zo was het helemaal.

Na de master

Ik werk op de communicatiedienst van Open Vld. De dag dat ik mijn masterproef indiende, belde de (ondertussen voormalige) woordvoerder van de partij mij op met de vraag of ik misschien interesse had om voor Open Vld te komen werken. Ik had daar in het voorjaar zes weken stagegelopen. In juni 2015 ben ik afgestudeerd en in juli startte ik op hoofdkwartier van Open Vld. Momenteel ben ik er coördinator van het team social/digitaal. Daarnaast ben ik ook een beetje de rechterhand van de woordvoerder. Ik ondersteun hem waar nodig. 

Wat heb ik geleerd

Het meest essentiële is voor mij wel het kritisch denken en analyseren. De kritische reflecties die ik soms zo vervloekte, ben ik nu zeer dankbaar. Kritisch kunnen denken is essentieel, altijd en overal. Welke job je ook uitoefent.

Doorheen de opleiding werd er ook aandacht besteed aan je helder en duidelijk kunnen uitdrukken, zowel schriftelijk als mondeling. Als medewerker op de communicatiedienst is dat zeer belangrijk. Een groot deel van mijn job bestaat uit het vertalen van technische of moeilijk begrijpbare dossiers naar een breed publiek. Op sociale media moet het kort en bondig, maar vooral begrijpelijk zijn. Daarom is het ook belangrijk dat je kort kan samenvatten wat er ergens in staat. De kern van de bijzaken kunnen onderscheiden en niet verzuipen in details. 

Advies voor de huidige studenten

Zoek die job die je echt graag wil doen. Ga er volledig voor en geef niet te snel op. En weet dat je niet van in het begin álles kan. Je zal constant moeten blijven leren. Ook niet onbelangrijk om in het achterhoofd te houden: iedereen maakt wel eens fouten. 

Bedankt Ellen Brits en Peter Van Aelst voor dit stuk. 

meer verhalen van onze studenten