Oud-student politieke communicatie Koen Colpaert

Dit interview dateert van 2015. Momenteel werkt Koen als corporate communication manager bij Essent Belgium.


Van het studentenleven naar de arbeidsmarkt 

Een carrièreplan, of een ‘droomscenario’ had ik niet. Het was eerder een aaneenschakeling van toevalligheden. Binnen mijn masterjaar politieke communicatie kreeg ik de kans stage te lopen op de persdienst van de VRT. Een ideale opstap om na het afstuderen een traineeship te doen bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en bij de European Council als trainee op het Kabinet van de Voorzitter van de Europese Raad. Mijn eerste échte, vaste job was onmiddellijk op het Kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters in 2011: een sprong in het onbekende, maar een absolute voltreffer. Ik startte er als persadviseur (adjunct-woordvoerder), en groeide er tijdens de verkiezingen en de regeringsonderhandelingen in 2014 uit tot woordvoerder, toen mijn collega-woordvoerder vertrok. Sindsdien ben ik aan de slag als Nederlandstalig woordvoerder van de Vicepremier, samen met een collega die de Franstalige pers te woord staat.

Werken als woordvoerder

Geen enkele dag is voorspelbaar, of is dezelfde. De constante afwisseling van onderwerpen, het constante alert blijven, de stressmomenten en de ontlading achteraf, ... . Deze job vraagt heel veel, het is een job die uw leven beheerst, maar je staat telkens op de eerste rij. Je geeft mee vorm aan de communicatie van één van ’s lands populairste politici. Elke dag is een verrassing.

Wat heb ik geleerd

Mijn parcours na de master was weliswaar een aaneenschakeling van toevalligheden, maar een grote troef binnen de master PC is de combinatie van theorie en stage (bij de VRT in mijn geval). Dat was ook doorslaggevend toen ik voor deze richting koos. Die stage en de ervaring die ik daar heb opgedaan waren een grote meerwaarde bij mijn jobhunt.

Bedankt Koen Colpaert en Peter Thijssen voor dit stuk.

meer verhalen van onze studenten