Afspraak met een taalcoach

-          Hoe lees je snel en efficiënt academische teksten zoals syllabi, handboeken en papers?

-          Hoe ga je om met nieuwe vaktermen in je syllabus?

-          Hoe noteer je efficiënt tijdens hoorcolleges?

-          Hoe zorg je voor een goed gestructureerde academische tekst?

-          Hoe formuleer je academisch (objectief, precies, helder en levendig)?

-          Hoe vermijd je veelvoorkomende taalfouten (dt-fouten, zinsbouw, leestekens, …)?

-          Wil je graag je presentatie oefenen (intonatie, uitspraak, verstaanbaarheid,…)?

Bespreek deze en andere taalvragen met een coach van Monitoraat op Maat. ​

Ik kon via de taalbuddywerking iemand van mijn richting leren kennen waarmee ik kan babbelen en om hulp of uitleg vragen indien nodig.

Online infosessie

Over studeren in het Nederlands: Stel je vragen aan studenten met ervaring​

Tijdens de online Infosessie maak je in kleine groepjes kennis met ouderejaarsstudenten én startende studenten zoals jij. Daarna geven de ouderejaarsstudenten je tips over studeren als anderstalige student in een Nederlandstalige opleiding: Wat zijn de ervaringen van andere studenten? Wat is een goede aanpak? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? ​

• Wanneer en waar?

De voorbereidende Infosessie vindt online plaats, telkens aan het begin van het semester.​

Hoewazuweek?

Wekelijkse online koffieklap over studeren in het Nederlands

‘Hoewazuweek?’ is een informele online babbel met medestudenten over de voorbije week. Hoe verliepen je lessen? Wat ging goed? Wat ging minder goed? Heb je tips voor medestudenten? Een vraag over de examenfaciliteiten? Een vraag voor een taalcoach? Welkom!

• Waar en wanneer?

'Hoewazuweek' vindt vanaf 6 oktober elke week online plaats op donderdagavond van 18-18.30 uur.

Whatsappgroep

Over studeren in het Nederlands​

Neem deel aan de whatsappgroep voor en door studenten met Nederlands als tweede taal. In deze groep kan je contact leggen met andere studenten en praktische vragen stellen aan elkaar of aan een taalcoach.

• Deelnemen?

Klik op deze link om lid te worden van de whatsappgroep.

Taalbuddy

Op jouw vraag zoeken we een taalbuddy uit je studierichting bij wie je terechtkan voor een babbel of met praktische vragen over je studierichting.

1. Je vraagt een taalbuddy aan via het inschrijfformulier

Je vraagt een taalbuddy aan via het inschrijfformulier op het studentenportaal. Daarna nemen we contact met je op zodra we een geschikte kandidaat hebben gevonden om een kennismakingsgesprek te plannen.​

2. Je maakt kennis met je taalbuddy tijdens een online gesprek:

• Je maakt kennis met je kandidaat-taalbuddy,
  • Je krijgt info over de taalbuddywerking,
  • Je kan al je vragen stellen,
  • We bekijken of jullie verwachtingen matchen,
  • Je wisselt contactgegevens uit als jullie samen een traject starten,
  • Daarna start jullie taalbuddytraject.

3. Taalbuddytraject

Na het kennismakingsgesprek start jouw taalbuddytraject:

• Je houdt regelmatig (bv. een keer per week) contact met je taalbuddy via berichten (whatsapp, messenger, mail, … ) of door af te spreken op de campus.
  • Je wordt een keer per maand uitgenodigd om deel te nemen aan de taalbuddylunch (Komida Stadscampus, Komida Drie Eiken of Komida Groenenborger)

4. We houden contact!

• Kort na de opstart polsen wij hoe jullie traject verloopt via een kort feedbackformulier
  • Tijdens het jaar kun je steeds bij een taalcoach terecht voor vragen, tips, een nieuwe match, suggesties …

Lunch

De maandelijkse lunch is er in de eerste plaats voor studenten uit de taalbuddywerking. Zo kan je gemakkelijk met je taalbuddy afspreken op de campus én ook nieuwe studenten leren kennen. Je krijgt een gratis drankje. Iedereen is welkom, ook studenten zonder taalbuddy. 😊

• Waar en wanneer?

De lunch vindt één keer per maand plaats in de Komida op Stadscampus, Campus Drie Eiken en Campus Groenenborger. De data vind je op het studentenportaal.

Goed om te weten

Examenfaciliteiten voor anderstalige studenten in een Nederlandstalige opleiding

Ben je anderstalige student die niet het volledige secundair onderwijs in het Nederlands volgde? En ondervind je hierdoor talige drempels tijdens het examen? Dan kan je examenfaciliteiten aanvragen bij de studietrajectbegeleider van jouw faculteit.