Hoe word ik café-coach?

Ik heb me opgegeven als kandidaat om een Online Language Café te coachen. Wat nu?


  • Eerst ontvang je een uitnodiging voor een eerste informatiesessie. Daar kom je te weten wat er van een café -coach verwacht wordt.  Na de informatiesessie kan je je registreren als coach.  

  • Daarna word je uitgenodigd voor een trainingssessie waar je meer praktische informatie en bruikbare tips krijgt om je Café te leiden en vorm te geven te geven. Daarna beland je in een pool van café-coaches.  

Wanneer weet ik of ik een Online Language Café kan begeleiden?

De inschrijvingen voor de Online Language Cafés worden twee weken voor de eerste sessie afgesloten. Daarna gaat Linguapolis zo snel mogelijk aan de slag met het vormen van de groepen. Je hoort uiterlijk één week op voorhand of je een Online Language Café kan begeleiden. 

Wat wordt er van mij verwacht?

  • ​Je bent aanwezig op zowel het infomoment als de trainingssessie. 
  • Je informeert jezelf op basis van de tips en het lesmateriaal in de database.  
  • Je bereidt tien café-sessies voor van 1 uur. De voorbereiding gebeurt grondig, met een goede planning en uitgewerkte activiteiten, gericht op interactie en spreekvaardigheid. 
  • Je begeleidt de tien café-sessies. 
  • Je staat er niet alleen voor. Gedurende het semester word je ondersteund en opgevolgd door Linguapolis. 

Ik ken niets van grammatica. Is dat een probleem?

​Nee, als café-coach hoef je geen grammatica- of woordenschatonderwijs te geven. Dat is de taak van de taaldocenten bij Linguapolis. In het Online Language Café komen de deelnemers in contact met verschillende facetten van de cultuur en samenleving en ligt de nadruk op spreken. Je bereidt spreekoefeningen voor, waardoor alle deelnemers maximaal aan het woord komen. Je kan antwoorden op (eenvoudige) vragen over een nieuw woord, uitspraak, spreektaal, cultuur … Deelnemers met taalvragen verwijs je door naar onze taalcursussen.  

Welke software moet ik gebruiken?

Het Online Language Café gebruikt Zoom als videoplatform. Je krijgt een account van Linguapolis. We verwachten dat je hiermee vlot aan de slag kan. Als je nog nooit als host hebt gewerkt in Zoom, test je dit even vooraf, zodat je vlot Breakout Rooms kan creëren, bestanden delen, de chat gebruiken en je scherm delen. 

Mijn Online Language Café 

Mag ik zelf beslissen over het thema?

  • ​Ja, als café-coach mag jij zelf bepalen over welke thema’s je spreekt, zolang ze geschikt zijn om een levendige conversatie gaande te houden. Bij voorkeur liggen de thema’s dicht bij je eigen interesses en hebben ze een link met de taal, cultuur of samenleving van je land. In de materialendatabank vind je talloze voorbeelden van mogelijke gespreksonderwerpen.  
  • Als je het onderwerp van de volgende sessie al kent, kan je het vermelden. Deelnemers die zich op het thema willen voorbereiden, kunnen dat doen.  

Moet ik het materiaal zelf voorbereiden?

  • ​Ja, je zorgt zelf voor materiaal voor jouw café. Dat hoeft niet uitgebreid te zijn. Denk aan een liedje op YouTube, een kort nieuwsbericht over een feestdag, een quiz over populaire sporten in jouw land of de link naar de website van een plaatselijk museum.  
  • In de trainingsdatabase vind je heel wat materiaal ter inspiratie. Als je je jouw materiaal graag deelt met toekomstige tutoren, mag je het aan de projectverantwoordelijke bezorgen. 

Op welke manier word ik begeleid?

  • Na de trainingssessie krijg je toegang tot een database vol inspiratiemateriaal en tips om je sessies goed voor te bereiden. Op deze website vind je voorbeelden van uitgewerkte sessies, pagina’s vol mogelijke spreekactiviteiten en tips & tricks om de sessies zo vlot mogelijk te laten verlopen. 
  • Na de eerste sessie word je opgevolgd aan de hand van een korte online vragenlijst. Bovendien staat de projectverantwoordelijke gedurende het semester steeds voor je klaar om je te helpen waar nodig. 

Hoe maak ik een sessieplanning?

In de materialendatabank vind je voorbeelden. Daarnaast ontvang je ook een eenvoudig sjabloon waarin je zelf je planning kan maken. Die stuur je door aan de projectverantwoordelijke om feedback te krijgen.  

Mag ik huiswerk geven aan de deelnemers?


Nee, het Online Language Café heeft geen huiswerk en geen examen. De sessies en thema’s volgen elkaar niet op, zodat deelnemers die afwezig waren probleemloos bij de volgende sessie kunnen aansluiten. 

Ik ben ziek. Wat nu?

  • Als je ziek bent en geen Online Language Café kan begeleiden, breng je de Online Language Café Projectverantwoordelijke zo snel mogelijk en in ieder geval op de hoogte, zodat er een bericht aan de deelnemers gestuurd kan worden. Is het later dan 12u? Dan breng je de deelnemers zelf op de hoogte, nadat je de Projectverantwoordelijke op de hoogte hebt gebracht.   
  • Daarna plan je zelf een inhaalsessie. Aan het einde van het semester zijn er twee extra weken voorzien voor inhaalsessies. 

Het Online Language Café loopt niet zoals ik gehoopt had.

​Verlopen de sessies moeizamer dan verwacht? Contacteer dan de projectverantwoordelijke om te bespreken op welke manier je dit het best aanpakt. 

Praktische Informatie 

Onder welk statuut werk ik?

  • Vrijwilliger 
  • Student (met geldige studentenkaart) in het kader van een opleiding 

Ben ik verzekerd?

  • Wie deelneemt als vrijwilliger, ondertekent een informatienota van de Universiteit Antwerpen is zo verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid.  
  • Wie deelneemt als student in het kader van een opleiding dient verzekerd te zijn door het eigen onderwijsinstituut. 
    • Studenten verbonden aan de Universiteit Antwerpen zijn verzekerd voor ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.
    • Studenten verbonden aan andere onderwijsinstellingen dienen door de eigen instelling van een“extra muros” verzekeringsdekking voorzien te worden en moeten een verzekeringsattest voorleggen.
  • Het materiaal dat café-coaches gebruiken (laptop, camera, micro,…) is niet verzekerd. 

Ontvang ik een vergoeding?

​Tijdens de informatiesessie krijg je meer informatie over de vergoeding die je ontvangt als vrijwilliger. Studenten ontvangen na afloop de studiepunten die hun instelling gelijkstelt met de deelname aan het Online Language Café, op voorwaarde dat ze het project tot een goed einde brengen.  

Kan ik mijn activiteiten als café-coach vroegtijdig stopzetten?


Bij het opstarten van je activiteit als café-coach onderteken je een samenwerkingsengagement. Wanneer je start als Online Language Café-coach verwachten we dat je deze verbintenis respecteert.