“Al in de eerste sessie bleek hoe fijn het is om je cultuur te kunnen delen met anderen”

Estefanía (24) was in haar thuisland Mexico taaldocente Frans, maar woont sinds september 2021 in België. Begin dit jaar leidde ze als test ons allereerste Online Language Café in haar moedertaal Spaans. Estefanía vertelt waarom ze meteen enthousiast was om een van onze eerste café-coaches te worden. 

Estefania Torres

Begin 2023 vertelden we je over onze toekomstige Online Language Cafés. Waarom was je meteen enthousiast om een van onze testsessies leiden? 

Estefanía: “Bezig zijn met taal en mensen kunnen helpen geeft me zoveel voldoening. Ik was meteen overtuigd van het concept, en zag in dat ik taalleerders zo echt een boost zou kunnen geven. Ik besefte ook dat een OLC de deelnemers de kans zou geven om meer te weten te komen over de landen waar de taal die zij leren, gesproken wordt. En al meteen in de eerste sessie bleek hoe fijn het is om je cultuur te kunnen delen met anderen. Het was ontroerend voor mij om de interesse van anderen te voelen. Ik kon vertellen over mijn thuisland Mexico en kreeg meteen leuke vragen terug.” 

Je beet dus de spits af voor ons. Kan je iets meer vertellen over die allereerste OLC-sessie? 

Estefanía: “In januari 2023 organiseerde ik de allereerste testsessie Spaans voor Linguapolis. Ik leidde een Online Language Café waar tien deelnemers met een basisniveau Spaans aan deelnamen. We hadden het onder andere over de traditionele feesten in Mexico. Zo liet ik bijvoorbeeld een video zien over onze feest- en herdenkingsdag ‘Día de los Muertos’ (‘Dag van de Doden’) en nadien spraken we over wat er allemaal te zien en te horen was in video.” 

Liep die eerste sessie meteen vlot? 

Estefanía: “In het begin waren de deelnemers eerder verlegen, ze voelden zich niet 100% zeker over hun spreekvaardigheid. Maar al snel begonnen ze spontaan te praten en namen ze initiatief om hun kennis over mijn cultuur te delen. Ik denk dat ze verbaasd waren dat ze al goed met mij konden communiceren. Het is niet altijd gemakkelijk om spreekkansen te krijgen of vinden buiten een taalles, dus het was echt een leerrijke en uitdagende ervaring voor hen. Hoewel het een testsessie was, zat de sfeer al snel goed.” 

Je gebruikte in je testsessies ondersteunende video’s en teksten. Heb je veel tijd gestoken in de voorbereiding van een sessie? 

Estefanía: “Dat viel echt mee. Linguapolis stelt heel wat inspirerend materiaal en hulpmiddelen ter beschikking waardoor ik niet van nul moest beginnen. Met de informatie die ik kreeg, wist ik snel hoe ik mijn sessies inhoudelijk kon invullen en aanpakken. Ik kon ook terugvallen op de ervaringen van Maxime, zij ondersteunt niet alleen de café-coaches maar geeft zelf ook Nederlandse les aan anderstaligen. Zo kon ik een realistische planning opmaken en kreeg ik tips om interactie te stimuleren. Door mijn enthousiasme heb ik wel wat tijd gestoken in de voorbereiding, maar het geeft veel voldoening als de deelnemers gemotiveerd zijn en de sessie vlot verloopt.” 

Heb je tips voor toekomstige café-coaches? 

Estefanía: “Maak vooraf een planning, en voorzie daarin ook een extra activiteit! Als de sessie wat sneller gaat dan verwacht, heb je een plan B om op terug te vallen. Heb je die extra activiteit niet nodig? Dan kan je die altijd nog inzetten in een volgende sessie. Een andere tip is om alert te blijven voor minder spraakzame deelnemers. Sommige mensen zijn van nature communicatiever dan anderen, en dan is het aan jou om ervoor te zorgen dat iedereen aan de beurt komt. Je kan iemand bijvoorbeeld bij naam noemen en een directe vraag stellen.” 

Je hebt nu een aantal testsessies geleid. Word je in november ook café-coach als we officieel van start gaan? 

Estefanía: “Zeker, ondanks mijn ervaringen als taaldocent was het nieuw voor mij om anderen mijn moedertaal aan te leren. Vroeger gaf ik les Frans aan hogere niveaus, dus het heeft me doen inzien dat ik mijn eigen taal langzamer moet gebruiken. En ik weet nu ook welke conversatiethema’s ik kan aanwenden bij beginners. Die ervaringen zijn een verrijking op mijn cv. En het toont bovendien dat ik zelf gemotiveerd ben om bij te leren, want ook het talenonderwijs evolueert. Van die evolutie deel kunnen uitmaken… Hoe mooi is dat?” 

Heb jij ook interesse om online café-coach te worden bij Linguapolis? Meld je aan op de mailinglist om op de hoogte te blijven.