Voorbije activiteiten

Lezing: 'Depressie vanuit cultuurwetenschappelijk oogpunt bekeken' - Jeroen Vanheste | Za. 23/03/2024

Studiegroep Poleimos en studiecentrum Antwerpen nodigen je graag uit voor een nieuwe studentenactiviteit. 

Op zaterdag 23 maart om 10 uur geeft dr. Jeroen Vanheste de lezing 'Depressie vanuit cultuurwetenschappelijk oogpunt bekeken'. Depressie is een mentaal gezondheidsprobleem dat in de afgelopen decennia steeds meer om zich heen lijkt te hebben gegrepen. In westerse landen heeft gemiddeld een kleine 10% van de volwassen bevolking te kampen met een depressieve stoornis; ongeveer 20% krijgt er ooit in zijn of haar leven mee te maken. Deze cijfers zijn in enkele tientallen jaren tijd explosief gestegen. Sinds de invoering van antidepressiva als Prozac is het aantal indicaties van depressie verveelvoudigd; in Nederland slikken ruim een miljoen mensen antidepressiva. 

Hoe kan deze spectaculaire toename van depressieve klachten verklaard worden?

In zijn lezing benadert Jeroen Vanheste depressie vanuit een cultuurwetenschappelijke invalshoek. Hij wijst daarbij op de functie van de medical humanities, het vakgebied waarvan het uitgangspunt is dat naast de empirische natuurwetenschappen ook de literatuur, kunsten en geesteswetenschappelijke disciplines als filosofie een rol kunnen spelen bij het denken over ziekte en gezondheid. Aan de orde komen onder meer: de rol van DSM-5, het classificatiesysteem voor psychiatrische ziektebeelden; mogelijke benaderingen van depressie en de betekenis daarbij van filosofische mensbeelden; de mogelijke verbanden tussen de aard van onze (individualistische, seculiere, jachtige, neoliberale) samenleving en het veelvuldig voorkomen van depressie; en het idee van ‘narratieve psychiatrie’ in relatie tot depressie.

 Is je belangstelling gewekt? Meld je dan vóór 19 maart aan via info-ou@uantwerpen.be.

Graag tot ziens op 23 maart!

Praktische informatie:

  • Wanneer: zaterdag 23 maart 2024 | 10u00 - 12u00

  • Waar: Studiecentrum Antwerpen (Blindestraat 14, 2000 Antwerpen)

  • Doelgroep: studenten & belanghebbenden

  • Aanmelden is niet meer mogelijk

Lezing: 'Onderhandelen tussen erfschuld en vrijheid: de veranderende betekenis van Berlijn Tempelhof tussen 2008 en 2021' - Sofie Heyens | Za. 03/02/2024

*Deze lezing is geannuleerd.*

Neem samen met Sofie Heyens (BA Cultuurwetenschappen) een duik in het verleden en ontdek het verhaal achter haar bachelorscriptie: "Onderhandelen tussen erfschuld en vrijheid, de veranderende betekenis van Berlijn Tempelhof tussen 2008 en 2021." Dit onderzoek ontrafelt de gelaagde geschiedenis van Berlijn Tempelhof als 'difficult heritage’. 

De kern van Sofie's betoog gaat over hoe we omgaan met beladen verhalen en hoe ze ons begrip van geschiedenis vormgeven.

Een bijzonder moment tijdens haar stage en een persoonlijke link voegden een uniek perspectief toe aan haar studie, die hierdoor tegelijk een reis was door tijd en herinnering. Een traject dat niet altijd over rozen liep, verspreid over jaren, gecombineerd met werk en gezinsleven.

Kom luisteren en ontdek hoe het verleden ons vormt, en wij op onze beurt het verleden vormgeven.

Praktische informatie:

  • Wanneer: zaterdag 3 februari 2024, 10 uur tot 12 uur

  • Waar: Studiecentrum Antwerpen (Blindestraat 14, 2000 Antwerpen)

  • Doelgroep: studenten & belanghebbenden

  • Aanmelden is niet meer mogelijk.

Lezing: 'Theodor Lessing, vermoorde filosoof' - dr. Herman Simissen | Za. 25/11/2023

De studentengroep Poleimos organiseert opnieuw een boeiende lezing voor zowel studenten als belangstellenden. Dr. Herman Simissen vertelt over het leven en de dood van Theodor Lessing.

In de nacht van 30 op 31 augustus 1933 overleed de Duitse filosoof Theodor Lessing aan de verwondingen die hij de avond tevoren had opgelopen bij een moordaanslag. Lessing leefde in ballingschap in Marienbad, maar twee huurmoordenaars, aangezet door de SA, kwamen vanuit Duitsland om deze aanslag te plegen. De aanslag had alles te maken met de activiteiten die Lessing als publicist ontplooide. Was hij aanvankelijk vooral een cultuurcriticus, tijdens de Republiek van Weimar werd hij steeds meer een criticus van het opkomende nationaalsocialisme, en met name ook van het antisemitisme in deze beweging.

Voor de liefhebbers wordt daarna een lunch (op eigen rekening) georganiseerd.

Praktische informatie:

  • Wanneer: zaterdag 25 november 2023, 10 uur tot 12 uur

  • Waar: Stadscampus Universiteit Antwerpen, Gebouw C, lokaal C101: Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

  • Doelgroep: studenten & belanghebbenden

  • Verplichte registratie via info-ou@uantwerpen.be.

Lezing: Het Antwerpse boekbedrijf na 1585: doodlopend verhaal of nieuwe uitdaging? | Za. 18/03/2023

Was er na de val van Antwerpen in 1585 nog een toekomst voor het eens zo bloeiende boekbedrijf, vooral nadat talrijke drukkers de stad hadden verlaten? Hoe belangrijk was de katholieke reformatie voor het Antwerpse drukkersbedrijf? Waren er nieuwe mogelijkheden en welke rol speelden de jezuïeten daarin?

Kom het allemaal te weten tijdens de lezing van em. prof. dr. Hubert Meeus voor studentengroep Poleimos op zaterdag 18 maart 2023!

  • Doelgroep: OU-studenten en belangstellenden
  • Wanneer: za. 18/03/2023 van 10u00 tot 12u00
  • Locatie: Stadscampus
  • Aanmelden is niet meer mogelijk
  • Aansluitend voor de liefhebbers: lunch (voor eigen rekening)

Tot dan!

Lezing: R.G. Collingwood en de muur van Hadrianus | Za. 11/02/2023

Op zaterdag 11 februari 2023 nodigt studentengroep Poleimos je graag uit voor de lezing van Herman Simissen: R.G. Collingwood en de muur van Hadrianus.

De Engelsman R.G. Collingwood staat tegenwoordig bekend als een van de belangrijkste Britse filosofen van de twintigste eeuw. Bij zijn leven stond hij echter vooral bekend als historicus en archeoloog: toen hij overleed stond in Engelse kranten dat de 'grootste kenner van Groot-Brittannië in de Romeinse tijd' was gestorven. Wat hield het werk van Collingwood als historicus in, en is er een verband met zijn filosofische opvattingen? In de lezing wordt geprobeerd deze vragen te beantwoorden.

Ben je er graag bij? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info-ou@uantwerpen.be. Aanmelden is verplicht en kan tot 07/02/2023.

Praktische informatie:

  • Wanneer: zaterdag 11 februari 2023 | 10u00 - 12u00
  • Waar: Studiecentrum Antwerpen | Blindestraat 14, 2000 Antwerpen
  • Doelgroep: OU-studenten en belangstellenden
  • Aanmelden is niet meer mogelijk

Voor liefhebbers is een aansluitende lunch in het Agora Caffee mogelijk (voor eigen rekening).

Graag tot dan!

Lezing: 'Het verhaal van De Witte Roos: een lezing over Studiecentrum Antwerpen' | Za. 10/12/2022

De Witte Roos is de verloren naam van het hôtel de maître in de Blindestraat 14, ofwel studiecentrum Antwerpen. Het pand kent een lange geschiedenis die terug te dateren valt tot in de 16de eeuw. In de loop der tijd heeft het hôtel de maître verschillende veranderingen ondergaan die mee het verhaal van haar inwoners vertelt. Tijdens de presentatie wordt niet alleen de evolutie van het gebouw uit de doeken gedaan maar ook hoe iedereen een bouwhistorisch onderzoek zelfstandig kan uitvoeren. Duik samen met ons mee in het verleden van De Witte Roos en ontdek de geheimen van het studiecentrum Antwerpen. 

Praktische informatie:

  • Waar: Studiecentrum Antwerpen: Blindestraat 14, eerste verdieping, tweede deur links (bibliotheek)
  • Wanneer: zaterdag 10 december 2022 (10 - 12 uur)
  • Inschrijven is niet meer mogelijk

Aansluitend voor de liefhebbers: lunch in Agora Caffee (voor eigen rekening)

Lezing: ‘Het hart bij de verf’: Schilderijen met christelijke thema’s in het oeuvre van Jan Sluijters (1881-1957) | Za. 10/09/2022

*Wegens onvoorziene omstandigheden kan zal de lezing van 14 mei jammer genoeg verplaatst moeten worden. Van zodra we een nieuwe datum hebben, wordt dit op de site en via Facebook aangekondigd.*

Spreker: Willemien Lodewijk, Master of Arts Cultuurwetenschappen

Het beeld van de kunstenaar Jan Sluijters (1881-1957), een van Nederlands eerste modernistische kunstschilders, is altijd bepaald geweest door zijn naakten, portretten en landschappen. Hij wordt gezien als een van de fundamentele vernieuwers van de Nederlandse moderne schilderkunst aan het begin van de twintigste eeuw. Minder bekend in Sluijters’ indrukwekkende oeuvre zijn diens christelijke werken.

In deze voordracht wordt specifiek deze kant van Sluijters oeuvre belicht. Waarom wilde deze flamboyante en temperamentvolle schilder, een gevierd Nederlands modernist, het christelijke thema aan zijn wereldse oeuvre toevoegen? Zijn Bijbelse voorstellingen wijken zowel compositorisch als iconografisch af van hetgeen de Rooms-Katholieke Kerk graag zag. Kon hij wel tegemoetkomen aan de opvattingen die de Kerk had over kerkelijke kunst?

Praktische informatie:

Waar: n.t.b.

Wanneer: 10/09/2022

Inschrijven: niet meer mogelijk


Georges en Willem vertellen: een stadswandeling met Marc Van Immerseel | Za. 18/06/2022

Tussen het Antwerpen van de zestiende eeuw en nu ligt er een afstand van meer dan 500 jaar. Jeroen Olyslaegers maakte een mooie vergelijking: moest Antwerpen omschreven worden als een vliegongeluk, dan is de zestiende eeuw de zwarte doos. 

Op onze stadswandeling gaan we ons verdiepen in deze zwarte doos door middel van kleine verhalen die werden aangereikt door de meest iconische stadsgids die Antwerpen kende: Georges Van Cauwenbergh. Tijdens de wandeling maken we eveneens sprongen tussen de jaren 1500 en de jaren 1900 want Willem Elsschot krijgt ook zijn zeg. Elsschot neemt ons op sleeptouw door de ‘Koekenstad’ via citaten uit de roman ‘Het Dwaallicht’ die her en der in de stad zijn terug te vinden. Marc gaat deze twee grootmeesters modereren die nu al staan te springen om hun verhaal te vertellen.

Praktische informatie:
Waar:
de wandeling begint om 10 uur stipt aan de Sint-Annakapel in de Lange Sint-Annastraat
Wanneer: zaterdag 18 juni 2022 (10 - 12 uur)
Inschrijven: Verplicht vóór 12 juni via info-ou@uantwerpen.be.