Save the dates!

Voorbije activiteiten


‘Het hart bij de verf’: Schilderijen met christelijke thema’s in het oeuvre van Jan Sluijters (1881-1957)

*Wegens onvoorziene omstandigheden kan zal de lezing van 14 mei jammer genoeg verplaatst moeten worden. Van zodra we een nieuwe datum hebben, wordt dit op de site en via Facebook aangekondigd.*

Spreker: Willemien Lodewijk, Master of Arts Cultuurwetenschappen

Het beeld van de kunstenaar Jan Sluijters (1881-1957), een van Nederlands eerste modernistische kunstschilders, is altijd bepaald geweest door zijn naakten, portretten en landschappen. Hij wordt gezien als een van de fundamentele vernieuwers van de Nederlandse moderne schilderkunst aan het begin van de twintigste eeuw. Minder bekend in Sluijters’ indrukwekkende oeuvre zijn diens christelijke werken.

In deze voordracht wordt specifiek deze kant van Sluijters oeuvre belicht. Waarom wilde deze flamboyante en temperamentvolle schilder, een gevierd Nederlands modernist, het christelijke thema aan zijn wereldse oeuvre toevoegen? Zijn Bijbelse voorstellingen wijken zowel compositorisch als iconografisch af van hetgeen de Rooms-Katholieke Kerk graag zag. Kon hij wel tegemoetkomen aan de opvattingen die de Kerk had over kerkelijke kunst?

Praktische informatie:

Waar: n.t.b.

Wanneer: 10/09/2022

Inschrijven: niet meer mogelijk


Georges en Willem vertellen: een stadswandeling met Marc Van Immerseel

Tussen het Antwerpen van de zestiende eeuw en nu ligt er een afstand van meer dan 500 jaar. Jeroen Olyslaegers maakte een mooie vergelijking: moest Antwerpen omschreven worden als een vliegongeluk, dan is de zestiende eeuw de zwarte doos. 

Op onze stadswandeling gaan we ons verdiepen in deze zwarte doos door middel van kleine verhalen die werden aangereikt door de meest iconische stadsgids die Antwerpen kende: Georges Van Cauwenbergh. Tijdens de wandeling maken we eveneens sprongen tussen de jaren 1500 en de jaren 1900 want Willem Elsschot krijgt ook zijn zeg. Elsschot neemt ons op sleeptouw door de ‘Koekenstad’ via citaten uit de roman ‘Het Dwaallicht’ die her en der in de stad zijn terug te vinden. Marc gaat deze twee grootmeesters modereren die nu al staan te springen om hun verhaal te vertellen.

Praktische informatie:
Waar:
de wandeling begint om 10 uur stipt aan de Sint-Annakapel in de Lange Sint-Annastraat
Wanneer: zaterdag 18 juni 2022 (10 - 12 uur)
Inschrijven: Verplicht vóór 12 juni via info-ou@uantwerpen.be.