Collaboratie, 'repressie' en Holocaust in de Vlaamse literatuur

De studentengroep Poleimos organiseert opnieuw een boeiende lezing voor zowel studenten als belangstellenden. Prof. dr. Kris Humbeeck geeft een lezing over de Vlaamse literaire collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog.

Het is een gegeven dat zowel in de Grote Oorlog als in de Tweede Wereldoorlog een aanzienlijk aantal fictieschrijvers in Vlaanderen gecollaboreerd heeft met de Duitse bezetter en dat de collaboratie en haar naweeën de Vlaamse literatuur ingrijpend beïnvloed hebben. Opmerkelijk is verder dat nogal wat literaire collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog zichzelf zagen als slachtoffer van de ‘repressie’, zoals de bestraffing van landverraad door de Belgische staat vreemd genoeg heet. Maar ook wie dat niet deed, en zichzelf schuldig achtte, bleek het doorgaans lastig te vinden om in fictie de confrontatie met het oorlogsverleden aan te gaan.

Vooral de Holocaust en het idee dat collaborateurs uit de laatste grote oorlog moreel medeplichtig zijn aan die industriële poging tot uitroeiing van een heel volk zijn daardoor onderbelicht gebleven in de Vlaamse literatuur. In zijn college schetst prof. dr. Humbeek eerst een korte geschiedenis van de Vlaamse literaire collaboratie om vervolgens drie schrijvers en evenzovele types van literaire traumaverwerking met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog te behandelen – in chronologische volgorde: Filip de Pillecyn, Ivo Michiels en Hugo Claus.    

Voor de liefhebbers wordt daarna een lunch (op eigen rekening) georganiseerd.

Praktische informatie:

  • Wanneer: nog te bepalen

  • Waar: Stadscampus Universiteit Antwerpen, Gebouw E, lokaal E207: Grote Kauwenberg 2, 2000 Antwerpen

  • Doelgroep: studenten & belanghebbenden

  • Verplichte registratie via info-ou@uantwerpen.be.

Deze activiteit telt mee voor ‘het cultuurwetenschappelijk debat’.