Open Universiteit - Studiecentrum Antwerpen organiseert (gedeeltelijk in samenwerking met het Centrum voor Werken en STuderen van Universiteit Antwerpen) een aantal voorbereidende workshops. Deze workshops scherpen je studievaardigheden aan, frissen je (voor)kennis op, maken je vertrouwd met nieuwe mogelijkheden ...

Daarnaast krijg je ook toegang tot heel wat algemene en inleidende infosessies. Bekijk hieronder ons aanbod voor het volgende academiejaar (2020-2021).

Voor elke workshop of inleidende sessie moet je eveneens het bijhorende registratieformulier invullen voor deelname.

Academic reading EN/OF academisch taalgebruik

Studenten kunnen afzonderlijk of voor beide sessies inschrijven.

Academisch taalgebruik (9u30 - 12u30)

In deze interactieve sessie maak je kennis met de basiscriteria waar een academische tekst aan moet beantwoorden. Je gaat zelf aan de slag met een tekst en krijgt onmiddellijk bruikbare tips & tricks bij het schrijven van academische teksten. De sessie wordt verzorgd door Monitoraat op Maat en is afgestemd op de specifieke noden en studietaken van de student.

Praktisch

 • Waar: UAntwerpen Stadscampus 
 • Wanneer: datum nog te bepalen
 • Kostrpijs: gratis
 • Inschrijven: niet meer mogelijk

Academic Reading (13.00 - 15u30)

Many students still rely on painstakingly slow word by word translation but you need to be able to read English texts efficiently. Centrum WeST offers an introductory course of Academic Reading.

 • Waar: UAntwerpen Stadscampus
 • Wanneer: datum nog te bepalen
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijven: niet meer mogelijk

Voorwaarden: goede basiskennis Engels

 

Startdag voor beginnende studenten Open Universiteit

Heb je nog wat moeite om binnen Open Universiteit en/of binnen de online leeromgeving yOUlearn je weg te vinden? Weet je waar je alle nodige informatie kan vinden? Heb je vragen rond de gelijkwaardigheid van onze diploma’s? Of wil je echt àlles weten over het voorbereiden op en afleggen van een tentamen? Geen probleem want het studiecentrum Antwerpen organiseert elk academiejaar ​een infosessie om jou verder te helpen.

Programma

Het programma bestaat uit twee sessies waarvoor je je apart kan aanmelden:

 • Ochtendsessie:
  10 - 12 u. Infosessie met praktische informatie over studeren aan de OU
   
 • Middagsessie:
  13 - 15 u. Tentamens: tips & tricks met informatie over het voorbereiden en afleggen van tentamens en wat je moet weten als je je resultaat van een tentamen hebt gekregen

Datum en locatie

De infodag vindt plaats op zaterdag 10 oktober 2020, in het Studiecentrum Antwerpen, Blindestraat 14, 2000 Antwerpen.

Inschrijven

Aanmelden is niet meer mogelijk.
 

Online bibliotheekintroductie (di. 3/11/2020)

Als Open Universiteitsstudent kan je gebruik maken van de universiteitsbibliotheken van de Universiteit Antwerpen. De catalogi en openingsuren vind je hier terug. Wanneer je je als lezer wilt laten registreren, dien je een studentenkaart voor te leggen. Deze kan je op het studiecentrum aanvragen. Voor de aanmaak van de studentenkaart hebben we (een scan van) je pasfoto nodig, je naam en studentnummer.

Tijdens de bibliotheekintroductie maak je kennis met alle praktische regelingen van de bibliotheek, hoe je databanken van thuis uit kan gebruiken, de werking van de catalogus, een overzicht van de databanken en e-tijdschriften, het vermijden van plagiaat …

Bedoeling is dat op het afgesproken uur de online bibliotheekworkshop effectief van start kan gaan. Mogen wij daarom vragen 15 min. VOOR aanvang aanmelden om zo naar de online meeting te gaan.

Praktisch

Do’s and don’ts

 • Zorg voor een degelijke internetverbinding! Werk bij voorkeur met een netwerkkabel, indien dit niet mogelijk is, zorg dan voor een goede wireless ontvangst.
 • Ga ergens rustig zitten. Achtergrondlawaai is storend voor jezelf en voor de andere deelnemers. Zet elektronische apparaten in de buurt af of ga er ver genoeg van af zitten.
 • Sommige headsets hebben een aan/uit knop en/of moeten geïnstalleerd worden. Kijk dit vooraf al eens na.
 • Indien er meerdere audioapparaten aan de PC gekoppeld zijn, let erop het actieve apparaat te selecteren.
 • Gebruik liever geen webcam. Dat leidt alleen maar af.
 • Gebruik de chatfunctie wanneer je een technisch probleem hebt bv. de audio die niet werkt, je ziet de presentatie niet, …
 • Gebruik bij het aanmelden in de online sessie steeds je voornaam en achternaam. Geen nicknames, initialen, nummers, …. Anders is het onmogelijk iedereen te identificeren om nadien nog informatie door te sturen.
 • Vragen stellen tijdens een online bibliotheekinstructie kan natuurlijk altijd. Zeg gewoon je naam en meteen daarna de vraag of gebruik de chatfunctie om je vraag te stellen.

Bibliotheekintroductie (za. 28/11/2020)

Als Open Universiteitsstudent kan je gebruik maken van de universiteitsbibliotheken van de Universiteit Antwerpen. De catalogi en openingsuren vind je hier terug. Wanneer je je als lezer wilt laten registreren, dien je een studentenkaart voor te leggen. Deze kan je op het studiecentrum aanvragen. Voor de aanmaak van de studentenkaart hebben we (een scan van) je pasfoto nodig, je naam en studentnummer.

Tijdens de bibliotheekintroductie maak je kennis met alle praktische regelingen van de bibliotheek, de werking van de catalogus, overzicht van de databanken en e-tijdschriften én het vermijden van plagiaat. 

Praktisch

 • Waar: bibliotheek UAntwerpen Stadscampus:  S.A.015 (gelijkvloers, achteraan de leeszaal), Prinsstraat 13 - 2000 Antwerpen
 • Wanneer: za. 28/11/2020, 10-11.30u
 • Kostprijs: gratis
 • Inschrijven: niet meer mogelijk

Endnote (opnames)

Endnote, een bibliografisch softwareprogramma, maakt het makkelijker om referenties te noteren. Het is daarom een bijzonder handig hulpmiddel bij het schrijven van een paper of masterproef.

Wil je Endnote installeren? Wil je weten hoe je concreet met Endnote kan werken? Bekijk dan de opname van dit inleidend college over Endnote (organisatie: Bibliotheek UAntwerpen).

Geïnteresseerden kunnen ook de hoorcolleges bekijken (incl. PowerPointpresentatie) van prof. dr. Mortelmans (UAntwerpen) rond Endnote (hoorcollege 1 en hoorcollege 2).