Open Universiteit - Studiecentrum Antwerpen organiseert (gedeeltelijk in samenwerking met het Centrum voor Werken en STuderen van Universiteit Antwerpen) een aantal voorbereidende workshops. Deze workshops scherpen je studievaardigheden aan, frissen je (voor)kennis op, maken je vertrouwd met nieuwe mogelijkheden ...

Daarnaast krijg je ook toegang tot heel wat algemene en inleidende infosessies. Bekijk hieronder ons aanbod voor het volgende academiejaar (2022-2023).

Voor elke workshop of inleidende sessie moet je eveneens het bijhorende registratieformulier invullen voor deelname.

Online bibliotheekintroductie (wo. 09/11/2022)

Als Open Universiteitsstudent kan je gebruik maken van de universiteitsbibliotheken van de Universiteit Antwerpen. De catalogi en openingsuren vind je hier terug. Wanneer je je als lezer wilt laten registreren, dien je een studentenkaart voor te leggen. Deze kan je op het studiecentrum aanvragen. Voor de aanmaak van de studentenkaart hebben we (een scan van) je pasfoto nodig, je naam en studentnummer.

Tijdens de bibliotheekintroductie maak je kennis met alle praktische regelingen van de bibliotheek, hoe je databanken van thuis uit kan gebruiken, de werking van de catalogus, een overzicht van de databanken en e-tijdschriften, het vermijden van plagiaat …

Bedoeling is dat op het afgesproken uur de online bibliotheekworkshop effectief van start kan gaan. Mogen wij daarom vragen 15 min. VOOR aanvang aanmelden om zo naar de online meeting te gaan.

Praktisch

  • Wanneer: wo. 09/11/2022, 18u30-20u00
  • Aanmelden is verplicht en kan via info-ou@uantwerpen.be. Gelieve je 15 min. VOOR aanvang aan te melden.

Do’s and don’ts

  • Zorg voor een degelijke internetverbinding! Werk bij voorkeur met een netwerkkabel, indien dit niet mogelijk is, zorg dan voor een goede wireless ontvangst.
  • Ga ergens rustig zitten. Achtergrondlawaai is storend voor jezelf en voor de andere deelnemers. Zet elektronische apparaten in de buurt af of ga er ver genoeg van af zitten.
  • Sommige headsets hebben een aan/uit knop en/of moeten geïnstalleerd worden. Kijk dit vooraf al eens na.
  • Indien er meerdere audioapparaten aan de PC gekoppeld zijn, let erop het actieve apparaat te selecteren.
  • Gebruik liever geen webcam. Dat leidt alleen maar af.
  • Gebruik de chatfunctie wanneer je een technisch probleem hebt bv. de audio die niet werkt, je ziet de presentatie niet, …
  • Gebruik bij het aanmelden in de online sessie steeds je voornaam en achternaam. Geen nicknames, initialen, nummers, …. Anders is het onmogelijk iedereen te identificeren om nadien nog informatie door te sturen.
  • Vragen stellen tijdens een online bibliotheekinstructie kan natuurlijk altijd. Zeg gewoon je naam en meteen daarna de vraag of gebruik de chatfunctie om je vraag te stellen.

Endnote (opnames)

Endnote, een bibliografisch softwareprogramma, maakt het makkelijker om referenties te noteren. Het is daarom een bijzonder handig hulpmiddel bij het schrijven van een paper of masterproef.

Wil je Endnote installeren? Wil je weten hoe je concreet met Endnote kan werken? Bekijk dan de opname van dit inleidend college over Endnote (organisatie: Bibliotheek UAntwerpen).

Geïnteresseerden kunnen ook de hoorcolleges bekijken (incl. PowerPointpresentatie) van prof. dr. Mortelmans (UAntwerpen) rond Endnote (hoorcollege 1 en hoorcollege 2).