De Antwerpse Filosofienocturne is ontstaan als een initiatief van het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen en filosofiehuis Het zoekend hert, steeds gepland op de laatste zaterdag van de maand maart. Met filosofie voor een breed publiek geeft de nocturne de aftrap van de Maand van de Filosofie in Vlaanderen en Nederland: het jaarthema krijgt telkens een aantrekkelijke affiche en originele invulling. Dat gebeurt in een feestelijke setting, met diverse vormen van filosofische interactie met het publiek, en opgeluisterd met passende muziek.

Een vaste plaats onder de gastsprekers van de Antwerpse filosofienocturne wordt gereserveerd voor ofwel de ‘Denker des Vaderlands’, ofwel de auteur van het essay van de Maand van de Filosofie. Ook denkers uit de eigen universiteit krijgen een forum om met het jaarthema aan de slag te gaan. Zo werden al vier edities georganiseerd, die samen met andere sprekers en performers achtereenvolgens René ten Bos (2019), Alcija Gescinska (2020), Eva Meijer (2021) en Marjan Slob en Paul Van Tongeren (2022) verwelkomden. 

Bij de publiekswerking zijn doorgaans externe partners betrokken, zoals VEFO, boekhandel De Groene WatermanRadio Centraal en de School voor Comparatieve Filosofie en filosofiehuis Het zoekend hert. De Antwerpse Filosofienocturne staat bekend als een feestelijke activiteit van de Antwerpse filosofieopleiding, maar heeft intussen een veel ruimer publiek weten te bekoren van mensen met een passie en hart voor de filosofie.