​11 september 2020
Protestantse Kerk De Brabantse Olijfberg (de kerk vlak naast gebouw R)
Stadscampus Universiteit Antwerpe

Herbeleef de filosofienocturne in dit filmpje

1. Literaire opening

Word je een beter mens van het lezen van fictie? Wat kan zo'n verzonnen verhaal ons eigenlijk leren? Literatuur ontspant ons, net omdat het niet nuttig is, zou je kunnen denken. Toch kan het lezen van een roman ons iets bijbrengen dat waargebeurde verhalen niet kunnen, denken filosofe Leen Verheyen en auteur Anne Provoost.



In een live gesprek met deze auteurs openden Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg van de podcast Kluwen de tweede Antwerpse filosofienocturne. Ze werden aangevuld door poëtische intermezzo's van Yanni Ratajczyk.

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie.

2. Presentatie van en vraaggesprek met centrale gast Alicja Gescinska

Alicja Gescinska gaf ons een inkijk in het essay dat ze schreef voor de Maand van de Filosofie, in haar presentatie "Kinderen van Apate. Over leugens en waarachtigheid".

We leven in tijden van waarheidsontwaarding. Aan alle kanten van het politieke spectrum klinkt de bekommernis dat politieke en ideologische tegenstanders voortdurend leugens en onwaarheden verspreiden. Maar is er werkelijk een toename van de leugenachtigheid in het politieke en maatschappelijke debat? Wat is een leugen? En wat zijn de morele en maatschappelijke gevolgen wanneer de leugen regeert?



Alicja Gescinska (1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Haar boek De verovering van de vrijheid (2011) oogstte alom lof. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde. Gescinska won er de Debuutprijs 2017 mee. Ook presenteerde ze het levensbeschouwelijke televisieprogramma Wanderlust, waarin ze filosofische gesprekken voerde met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars. Haar essay Thuis in muziek: Een oefening in menselijkheid (2018) stond op de shortlist voor de Socratesbeker. In oktober 2019 verscheen het boek Intussen komen mensen om: Over politieke betrokkenheid.