Muzikale, smakelijke en spannende filosofienocturne

30 maart 2019
Klooster van de Grauwzusters
Stadscampus Universiteit Antwerpen

De allereerste Antwerpse Filosofienocturne vond plaats op zaterdag 30 maart 2019, aan de vooravond van de Maand van de Filosofie.

1. Muzikale opening (18.00 - 18.45 uur)

De filosofienocturne werd stemmig geopend door Ann De Schepper en Marlies De Munck. Ann is behalve vicerector onderwijs van de Universiteit Antwerpen ook pianiste, en bracht muziek van Chopin. Marlies is muziekfilosofe en las voor uit haar boek Waarom Chopin de regen niet wilde horen.

 

2. Filosofisch banket (18.45 - 19.45 uur)

Op het menu: stoofvlees met frietjes, natuurlijk met een vegetarische variant voor de niet-vleeseters.

3. René ten Bos over het volk in de grot (20.00 - 22.00 uur)

René ten Bos is niet voor één gat te vangen. Hij is als filosoof hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Maar hij is ook vader van twee kinderen, voetbal- en schaakliefhebber, columnist, poëzieminnaar en stamcaféganger. Hij is een van de spraakmakendste denkers van de Lage Landen, schreef vele boeken over de meest diverse onderwerpen, en is de afscheidnemende Denker des Vaderlands.

René hield een presentatie die gebaseerd was op zijn prikkelende werk Het volk in de grot. Aansluitend ging hij met ons in gesprek over zijn visie op filosofie, onderwijs, opvoeding, en de relatie tussen het volk en de elite.