Zaterdag 26 maart 2022, vanaf 17.00 uur (deuren open)
Aula Rector Dhanis
Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Kleine Kauwenberg 14, Antwerpen

Het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen organiseert voor de vierde keer de Antwerpse Filosofienocturne, dit jaar opnieuw in samenwerking met Het zoekend hert.

Iedereen is welkom voor een avondvullende filosofische ontdekkingstocht, muzikaal opgeluisterd en vergezeld van een hapje en een drankje. Leidraad is het jaarthema van de Maand van de Filosofie 2022: Intieme vreemden.

Vooravond (17u30 - 18u45)

Uit de ȸoeken: gesprekken over vriendschap, vreemdheid en politiek activisme

In het eerste deel van de nocturne verwelkomen interviewers Peter Visser en Ellen Gillard enkele gasten voor een politiek-filosofische reflectie over het jaarthema van de Maand van de Filosofie. Eén voor één schuiven de gasten aan in het salon voor een kort gesprek over hun recent gepubliceerde boek dat bij het thema aansluit. Ze zullen het hebben over de politieke waarde van concepten als vriendschap, liefde en vijandschap en passeren daarvoor langs filosofen als Iris Murdoch, Hannah Arendt en Niccolò Machiavelli. Schuiven mee aan tafel: Lotte SpreeuwenbergBleri LleshiTinneke Beeckman en Yousra Benfquih. Voor de muzikale omkadering zorgt Kristof Van Rossem.

Pauze (18u45 - 20u00)

Tijdens de pauze is er tijd om iets te eten en te drinken. Het Agora Caffee zorgt voor lentesoep, een broodjesbuffet met divers (ook vegetarisch) beleg en een drankje.

Boekhandel De Groene Waterman is aanwezig met een selectie filosofische boeken, waaronder werk van de verschillende sprekers. Ook is er een informatiestand van filosofiehuis Het zoekend hert.

Avond (20u00 - 22u30)

Marjan Slob en Paul Van Tongeren in gesprek over eenzaamheid en vriendschap

Als centrale gasten verwelkomen we twee vooraanstaande Nederlandse filosofen: Marjan Slob en Paul Van Tongeren.

Niemand voelt zich graag eenzaam en eenzaamheid wordt beschouwd als een belangrijk maatschappelijk probleem. In haar recentste boek De lege hemel vraagt filosofe en essayiste Marjan Slob zich af wat eenzaamheid precies is. Ze toont aan dat eenzaam zijn niet enkel een kwaal, maar ook een typisch menselijk talent is.

We hebben ze de voorbije twee jaar meer moeten missen dan ons lief is: onze vrienden. Maar wat is vriendschap precies en wat kenmerkt een goede vriendschap? Filosoof en Denker des Vaderlands Paul Van Tongeren exploreert in zijn boek Doodgewone vrienden wat wij voor de dagelijkse praktijk van de vriendschap kunnen leren van de grote denkers uit de filosofiegeschiedenis. In zijn presentatie zal hij het hebben over de verhouding tussen vriendschap en melancholie.

Na hun presentatie gaan Marjan Slob en Paul Van Tongeren met elkaar in gesprek en beantwoorden ze vragen uit het publiek.

Inleiding door Geert Van Eekert, presentatie door Linde De Vroey en Sanne Huysmans. Muzikale omlijsting door klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst.

Paul Van Tongeren

Vriendschap

Marjan Slob

Eenzaamheid