Word handelsingenieur

Jij

  • Heb je niet enkel belangstelling voor economie, management, industrie en bedrijfskunde, maar ook voor technologie en wetenschap?
  • Wil je naast de taal van economen ook die van ingenieurs leren spreken?
  • Heb je zin om straks in een multidisciplinair team te werken?
  • En dan liefst nog op managementniveau?

Een handelsingenieur is econoom, manager én ingenieur. Heb jij ook interesse in de combinatie van deze domeinen? Dan is handelsingenieur een ideale opleiding voor jou.

Je opleiding

In het eerste deel van de opleiding verwerf je een stevige basis in economie en bedrijfsbeheer. Je maakt kennis met de financiële, juridische en organisatorische aspecten van het bedrijfsleven en met de verschillende domeinen van engineering en technologie. De opleidingsonderdelen psychologie, sociologie en filosofie helpen je deze (bedrijfs)economische thematieken te situeren binnen de hele maatschappij.

In het verdere verloop van de opleiding worden de ingenieurs- en technologische opleidingsonderdelen steeds belangrijker. Je focust je op de toepassing van deze wetenschappen in het bedrijfsleven en de manier waarop hiermee schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd. De combinatie van technologie en (bedrijfs)economie is cruciaal voor innovatie. Tijdens je opleiding leer je hoe je (bedrijfs)economische processen kan analyseren en (her)ontwerpen. Je zal gedurende deze vijf jaar inzicht verwerven over hoe je technologieën kan inzetten om te innoveren.

Naast een stevige theoretische basis, word je in deze opleiding ook met twee voeten in de (internationale) praktijk geplaatst. Gastproffen uit het bedrijfsleven delen hun ervaringen, maar je gaat ook zelf aan de slag. Zo werk je in het integratieproject in groep aan een opdracht van een externe (non-profit)-organisatie. Er zijn echter nog tal van andere mogelijkheden om ervaring op te doen in praktijkgerichte projecten, een internship, een (buitenlandse) stage, je masterproef, een internationaal uitwisselingsproject, een summer school... Je kan daarbij gebruik maken van het grote netwerk dat de Universiteit Antwerpen heeft, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen.

Je toekomst

Onze laatstejaarsstudenten handelsingenieur hebben vaak al een contract bij een werkgever getekend, nog voor ze effectief zijn afgestudeerd. Met je diploma handelsingenieur staat je een mooie carrière te wachten. De jobmogelijkheden zijn eindeloos. Onze afgestudeerden komen voornamelijk terecht in managementfuncties in een organisatie in de private of publieke sector.

Door de invulling van de opleiding, liggen functies waarbij technologische of wetenschappelijke aspecten worden gekoppeld aan een managementfunctie voor de hand. De sector waarin je terechtkomt wordt deels bepaald door de gekozen major en minor en je persoonlijke interesse. Je kan terecht in allerlei functies waarbij een doorgedreven kennis van bedrijfseconomische aspecten, veelal maar niet noodzakelijk in combinatie met technologie, gewenst is.


Nieuws