Master handelsingenieur

Economische vooruitgang en technologie gaan hand in hand, en dat komt duidelijk tot uiting in het studieprogramma van de master handelsingenieur. Naast een verplichte gemeenschappelijke kern kan je tussen drie afstudeerrichtingen kiezen: Financial Engineering, Sustainability Engineering en Supply Chain Engineering. 

Tijdens deze master moet je de handen uit de mouwen steken: naast je masterproef staan er ook een intensief integratieproject en een summer school op het menu.

Met een masterdiploma handelsingenieur ben jij erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Hoe ziet je opleiding eruit?

​Afstudeerrichtingen

Je maakt een keuze tussen drie afstudeerrichtingen. Je kan focussen op:

Financial Engineering

​Je bestudeert het risicobeheer in een organisatie. Risicobeheer kan zich afspelen op twee vlakken:

  • op financieel vlak
  • op het vlak van de producten en diensten die de organisatie aanbiedt

Je kan risico’s dus beheersen binnen het financieel management of voor leveranciers en klanten. Maar je kan ook nieuwe producten en diensten en ontwerpen met een zo laag mogelijk risico.

Bekijk het studieprogramma voor deze afstudeerrichting.


Supply Chain Engineering

​Je leert hoe je bestaande bevoorradingsketens kan optimaliseren en hoe je nieuwe structuren en business modellen kan ontwerpen. Je behoudt daarbij het overzicht op de hele bevoorradingsketen. Op die manier zorg jij er mee voor dat organisaties in staat zijn om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen.

Bekijk het studieprogramma van deze afstudeerrichting.​

Sustainability Engineering

​Je richt je focus op duurzaamheid. Dat kan op verschillende vlakken:

  • milieu of energie
  • het ontwerpen van producten die niet snel verslijten of eenvoudig herstelbaar zijn
  • de keuze van materialen

Dankzij jouw expertise kan jij organisaties helpen met het ontwikkelen van producten en diensten met een uitgesproken duurzaam karakter.

Bekijk het studieprogramma van deze afstudeerrichting.

​Verplichte kern

De verplichte kern in elk van de drie afstudeerrichtingen bestaat uit Business Engineering Fundamentals en een keuzetraject:

  • Als je voor Business Fundamentals kiest, dan volg je vakken zoals 'Marktonderzoek' die zich eerder op de private sector richten.
  • Als je voor Economics Fundamentals kiest, dan volg je vakken zoals 'Applied welfare economics' die zich eerder op de publieke sector richten.

Major en minor

Ten slotte kies je ook een major en een minor. Je hebt de keuze uit negen majors en nog meer minors (die je terugvindt in het studieprogramma).

De meeste majors kan je ook als minor opnemen - je volgt dan minder vakken - maar er zijn ook enkele domeinen die je enkel in je minor kan opnemen, en niet in de major.

Masterproef

En je masterproef? Die vat je op als een portfolio. Je bouwt er twee jaar aan door:

  • Een summer school van enkele weken staat sowieso op het programma. Een unieke ervaring, dat zullen al je voorgangers bevestigen.
  • Tijdens je eerste masterjaar werk je aan een integratieproject
  • Ten slotte schrijf je ook een masterscriptie (de zogenaamde 'thesis') in je afstudeerjaar.

Dit portfolio vormt het sluitstuk van je opleiding.

Praktische info over deze opleiding

Overtuigd om de master handelsingenieur te volgen?

​Na een bachelor handelsingenieur kan je rechtstreeks doorstromen naar de master, maar ook als je een andere vooropleiding hebt, kan je misschien via een voorbereidingsprogramma of een bachelor met studieduurverkorting aan de master beginnen.