Fysica

Fysica

De wereld doorgronden en écht begrijpen.

Je kiest voor fysica omdat je gefascineerd bent door het allerkleinste en het allergrootste. Je bent geboeid door het onderzoek in het CERN of door de elektronenmicroscoop van UAntwerpen. Je wil weten hoe supergeleiders werken of hoe fysica het internet supersnel zal maken! Je wil de wereld kunnen doorgronden en écht begrijpen.

Fundamentele vragen

Binnen de opleiding fysica mag je al je vragen stellen. De ene dag filosofeer je over fundamentele vragen, de andere dag sta je in het labo te experimenteren op zoek naar antwoorden. Om die fundamentele vragen te kunnen doorgronden, is een goede voorkennis van wiskunde nodig. Je moet dus wel graag met wiskunde aan de slag gaan.

De opleiding fysica in 100 seconden!

Judith en Thomas overtuigen je in deze korte video om voor fysica te kiezen.

Lees de brochure

Fysica als motor voor innovatie

Alle moderne technologieën zijn er dankzij de fysica. Je GPS brengt je precies op je bestemming dankzij de relativiteitstheorie van Einstein. Door het ontwikkelen van nieuwe nanomaterialen zoals grafeen, leggen we de basis voor ontelbare nieuwe technologieën zoals efficiëntere en flexibele zonnepanelen of smartphone-batterijen die dagen meegaan. Met verstrengelde lichtdeeltjes maken we encryptie klaar voor een toekomst met kwantumcomputers. Supergeleiders hebben het potentieel om het vraagstuk van energietransport en -opslag op te lossen.

Door je opleiding krijg je inzicht in het vertalen van de fundamentele kennis naar totaal nieuwe toepassingen. Deze voorbeelden zijn nog maar het begin. Vul jij ze aan?

Starttoets (verplichte ijkingstoets)

Als je je wil inschrijven voor de opleiding fysica moet je verplicht deelnemen aan de starttoets (verplichte ijkingstoets). Deze toets helpt je om je voorkennis in kaart te brengen.