Getuigenissen van alumni

Waar werken onze afgestudeerde handelsingenieurs?

Als je afstudeert als handelsingenieur, word je alumnus of alumna van Universiteit Antwerpen. Op deze pagina vertellen enkele afgestudeerde handelsingenieurs over hun professionele carrière.

Evi is bedrijfsleider van Universitas

Quirine verkoopt groene planten als relatiegeschenk

Natalie Danti is Commercial Lead bij Pfizer in Italië

Natalie Danti studeerde af als handelsingenieur in 1996 aan de Universiteit Antwerpen (toen RUCA). Ze studeerde en werkte al in 6 verschillende landen. Op dit moment is ze Commercial Lead bij Pfizer in Italië en leidt ze een marketing en sales team. “Met het marketing luik focussen we ons vooral op brand marketing, customer marketing en digital marketing. Het salesteam informeert dokters over de medicatie die we voorhanden hebben en beheert relaties met grote ziekenhuizen.”

Internationaal traject

Natalie legde al een knap traject af bij Pfizer. “Na een traject van 8 jaar in Pfizer Italië (voornamelijk in interne consulting, market research en business development, en 2 jaar in business operations op EU regionaal en marketing op NY globaal niveau) werd ik in 2012 Business Unit leider in Zwitserland, waar ik een team van 50 personen aanstuurde. Samen beheerden we een portefeuille van een honderdtal medicijnen die hun brevet hadden verloren of dichtbij brevetverlies waren.

Op een bepaald moment kregen m’n partner en ik allebei een aanbieding om terug in Rome aan de slag te gaan, dus zijn we naar daar verhuisd. Ik werd eerst gevraagd om een nieuwe productlancering commercieel-strategisch voor te bereiden binnen de Internal Medicine unit van Pfizer. Daarna kreeg ik de vraag om een marketing en sales team van zo'n 100 medewerkers aan te sturen, meerbepaald voor een product voor de preventie van beroertes.  

Eén van de mooiste dingen aan m’n job is dat ik de talenten van mijn team kan helpen ontwikkelen en hechte werkrelaties kan opbouwen. Telkens ik een team achterlaat, blijven we contact houden en vragen ze me soms jaren later nog steeds om advies. Velen van hen zie ik ook zelf een mooie carrière uitbouwen. Dat vind ik erg fijn. Vanuit die invalshoek probeer ik ook mijn leiderschapsstijl in te vullen, want ik ben gepassioneerd door de ontwikkeling van mensen."

Technische processen in bedrijfscontext

"In de opleiding handelsingenieur leg je de link tussen een technische industrie en hoe dat zich vertaalt in alles wat met economie te maken heeft. Denk maar aan micro- en macro-economie, sales, marketing, accounting, enz. Je leert technische processen te begrijpen en kan die toepassen in een bedrijfscontext. Dat is essentieel in mijn functie, waar het belangrijk is om de stap te kunnen zetten van Research & Development en van Productie & Regulatie naar Commercialisering.

Ik heb na mijn academische opleiding aan de UAntwerpen eerst 4 jaar als Change Management consultant bij Andersen Consulting (nu Accenture) in Brussel gewerkt. Daarna behaalde ik nog een MBA aan de IESE Business School in Barcelona. Die intense, internationale leervaring  gaf me op professioneel en persoonlijk vlak nog meer voeling met de dynamische bedrijfswereld."

AIESEC

Natalie heeft fantastische herinneringen aan haar studententijd. “Tijdens mijn studententijd was ik lid van AIESEC, een internationale studentenorganisatie die actief is in meer dan 1700 universiteiten in 124 landen. Het laatste jaar was ik er ook voorzitter voor RUCA. Zo heb ik al op jonge leeftijd veel internationale contacten kunnen leggen en leiderschap skills kunnen ontwikkelen. Samen met UFSIA hebben we toen veel evenementen en activiteiten opgezet. De groep mensen die zich toen heeft gevormd, die beschouw ik nog steeds als vrienden.”

Yannig Bourgeois richtte het IT-bedrijf WebFaster op

Yannig Bourgeois, alumnus handelsingenieur, richtte 2 jaar geleden het IT-bedrijf WebFaster op samen met co-founder Timothy Verhaeghe. “Bij WebFaster draait alles rond automatisatie en het versnellen van werkprocessen. Hiervoor hebben we een interne tool ontwikkeld, waarmee niet-technische profielen toch websites en platformen kunnen bouwen en managen. Een development team kan daar vervolgens verder op bouwen. Dit in tegenstelling tot bestaande Wix en Wordpress alternatieven."

Al tijdens zijn studie werd zijn passie voor het ondernemerschap aangewakkerd. "Veel professoren zijn zelf actief in het bedrijfsleven. De lessen zitten dan ook boordevol interessante verhalen over hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Als handelsingenieur krijg je doorheen de jaren een probleemoplossende denkwijze aangeleerd. Je gaat op zoek naar fouten in een systeem en leert veel informatie te verwerken op korte tijd om zo uiteindelijk tot een mooie oplossing te komen. Die mentaliteit ligt me enorm en komt nog dagelijks van pas in onze groeiende onderneming.”

“Een job vinden na mijn studies was niet echt een opgave. Het is zo’n brede opleiding dat je alle kanten op kan. Met een diploma handelsingenieur ben je gegeerd op de arbeidsmarkt. Ik heb zelf een eerder atypisch carrière pad afgelegd. Zodra ik afgestudeerd was, ben ik meteen in de ondernemerswereld gedoken. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Studeren in Antwerpen was voor Yannig een logische keuze. “De brede basisopleiding, aangevuld met een waaier aan keuzevakken, maakt dat je je traject echt naar eigen wens kan invullen. Het feit dat mijn beide ouders TEW gestudeerd hebben op de UAntwerpen, zorgde ervoor dat de diamantstad nog een extra streepje voor had.”

Meer weten over WebFaster? Contacteer yannig@webfaster.com

Jessica Torfs werkt als Manager Supply Chain EMEA bij Janssen Pharmaceutica

Jessica: "Ik werk bij Janssen Pharmaceutica, dat deel uitmaakt van Johnson & Johnson, één van de grootste bedrijven in de lifesciences industrie. De verschillende stappen van het productieproces van medicijnen zijn verspreid over de hele wereld en worden vervolgens ook naar alle markten wereldwijd gedistribueerd. Mijn huidige functie is Manager Supply Chain in de EMEA regio.

Ik startte in 2012 in het Janssen Supply Chain Traineeship in Beerse waarbij ik gedurende drie jaar in drie verschillende afdelingen van een productiefabriek voor afgewerkte medicijnen heb gewerkt. Hierdoor heb ik ontdekt dat productieplanning mij erg interesseert. Vervolgens ben ik als productieplanner aan de slag gegaan in de productiefabriek voor chemische productie van actieve ingrediënten. Mijn verantwoordelijkheid was het verzamelen van forecast, hiermee een optimaal productieplan op te stellen dat rekening houdt met de KPI’s (eg. lage voorraad) dat toch zo goed mogelijk aan alle vraag voldoet. Om deze rol te vervullen, had ik veel contact met de fabrieken uit andere landen om aan een goede forecast te geraken. Als planner heb ik vaak moeten onderhandelen met collega’s van verschillende afdelingen (productie, kwaliteitsafdeling, finance, etc.) om hen te overtuigen van mijn vooropgestelde plan. Wanneer de zaken niet verliepen zoals gepland, was het ook mijn taak om zo snel mogelijk te analyseren wat de prioriteiten zijn en de collega’s hierop aan te sturen. Deze spannende tijden bleken achteraf mijn leukste herinneringen te zijn.

Mijn opleiding Handelsingenieur heeft me erg goed voorbereid om multi-inzetbaar te zijn bij Janssen. Dankzij de brede kennis die ik heb meegekregen, kan ik meepraten met mijn ingenieurscollega’s over technische zaken van het productieproces, begrijp ik zeer goed wat mijn finance collega’s bedoelen en kan ik onze wetenschappers ook in grote lijnen volgen wanneer ze hun nieuwe ontwikkelingen toelichten. Dit geeft mij dus ook veel groeikansen in het bedrijf. Verder kan ik geregeld concepten zoals safety stock berekeningen die ik bij Uantwerpen heb geleerd ook toepassen in mijn dagelijks werk. Mijn vorige manager was zelfs zo overtuigd dat hij voor planning functies enkel nog Handelsingenieurs wilde aanwerven.

De faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie in Antwerpen heeft een goede reputatie omdat de studenten specifiek worden voorbereid op wat de bedrijfswereld van hun verwacht."

Jimmy Wagemakers werkt als Product Manager bij BASF

"Ik werk bij BASF als Product Manager Isocyanates EMEA. Om onze producten tijdig en in de juiste hoeveelheid bij de klant te leveren, moeten veel informatie- en goederenstromen beheerd worden. Onze afdeling draagt bij tot het efficiënt organiseren van deze stromen door het identificeren van innovatieve ‘best practices’ en deze te delen in een internationale context. Hierdoor werk ik aan projecten in verschillende vestigingen van BASF en daarbij komen verscheidene thema’s aan bod, zoals o.a. voorraadbeheer, productiestrategie of transport
management."

Jimmy Wagemakers (afgestudeerd in 2013 als Handelsingenieur), 2018

"Gedreven door innovatie"

Tom Duhoux (handelsingenieur, 2005) ontwikkelt gerecycleerde jeans

Stefanie Geukens werkt als Analytics Strategy Consultant bij Proximus

Stefanie Geukens (Handelsingenieur, 2016): "Een van de uitdagingen van de telecomsector is om relevant te blijven voor de klanten in een markt waarin spelers zoals Netflix of Google razendsnel innoveren en steeds meer de harten van de Millennials veroveren. Deze uitdagingen maken mijn job boeiend en dagen me uit om elke dag creatieve oplossingen te zoeken. Producten ontwikkelen met een excellente klantenervaring is dan ook wat mij drijft.

Een van de grootste troeven van de opleiding Handelsingenieur vind ik de mix tussen technologie en management. Elke dag opnieuw kom ik in aanraking met zowel commerciële als technische zaken. De technische vakken hebben mij geleerd om kritisch te denken, logisch te redeneren en problemen te structureren. Dit komt zeker van pas in een omgeving waarin met softwaretermen wordt gejongleerd en bits en bytes het verschil maken.

Tijdens mijn opleiding probeerde ik al om de theorie zoveel mogelijk met de praktijk te verbinden, wat geleid heeft tot een praktijkproject en een praktische thesis bij multinationals. Deze mogelijkheden hebben mij niet alleen mooie herinneringen bezorgd, maar ook de kans gegeven om al uit te zoeken welk type bedrijf bij mij past en te leren hoe bedrijven functioneren. Verder is ook de veelzijdigheid van het programma een pluspunt. Dit zorgt ervoor dat ik voeling heb gekregen met de verschillende departementen waarmee ik in contact sta.

Een echte aanrader vind ik ook de summer school en de buitenlandse uitwisselingen. Zelfs in een bedrijf als Proximus dat zich op de Benelux richt, kom je in aanraking met verschillende culturen en types mensen. Dan helpen net de soft skills die je opdoet tijdens zo’n buitenlandse ervaring."

 

Stéphanie Massart is Senior Consultant Corporate Finance bij PwC

Stéphanie Massart (Handelsingenieur, 2014): "Ik ben mijn carrière gestart bij ING als Management Trainee, een programma dat mij gedurende drie jaar gebracht heeft naar verschillende functies. Zo was ik betrokken bij interne verbeterprojecten, ging ik geregeld naar bedrijven om hun leningen te bespreken, heb ik 6 maanden mogen doorbrengen in New York en ben ik betrokken geweest bij fusies en overnames. Dit laatste beviel me zo erg, dat ik de beslissing heb genomen om hierin verder te gaan. 

Momenteel begeleid ik bedrijven wanneer ze willen groeien door overnames te doen of beslissen om hun bedrijf te verkopen. Afhankelijk van de wensen van de klant, gaan we op zoek naar geschikte kopers en doen we voorbereidend werkt. Dit houdt in dat we analyseren hoe de markt werkt, wie allemaal in een sector geïnteresseerd is, maar ook financieel en operationeel kijken hoe het bedrijf er momenteel voor staat. Op basis hiervan zullen we documenten voorbereiden die we publiek kunnen verspreiden. Finaal is het doel om het bedrijf te kunnen koppelen met een zo goed mogelijke partner alsook een optimale prijs te bekomen. Ik kom in contact met verschillende bedrijven in verschillende sectoren. De brede basis die de opleiding handelsingenieur biedt, zorgt ervoor dat je binnen verschillende sectoren steeds een basiskennis hebt om van te vertrekken. Daarnaast maak ik quasi dagelijks gebruik van vakken uit de opleiding, zoals accountancy, financieel management en economie, maar nog meer van de analytische skills die de vakken bijbrengen.

Studeren in het buitenland (uitwisselingen en summer schools) was voor mij erg belangrijk in het maken van mijn studiekeuze. De Universiteit Antwerpen had hierbij het grootste aanbod, ook kwalitatief, wat destijds een doorslaggevende factor was voor mijn studiekeuze. De faculteit moedigt een buitenlandse ervaring actief aan. Zelfstandig zijn, initiatief nemen, pro-actief uit de hoek komen, dat zijn skills die je leert en dagelijks in je werk nodig hebt. Welke job je ook doet. De UAntwerpen bood me bovendien opportuniteiten om te participeren aan activiteiten buiten de lessen. Ondernemerschap wordt aangemoedigd en je kan altijd te rade bij de vele toegankelijke proffen."  

 

Martin Fobe is Digital Associate bij McKinsey & Company

Martin Fobe studeerde in 2017 af als handelsingenieur. Martin: "Na enkele jaren industrie-ervaring op te doen ben ik in 2020 aan de slag gegaan bij McKinsey & Company. Dat is een internationaal consultingbedrijf dat zich toespitst op het oplossen van de belangrijkste strategische vraagstukken van top-managers en ondernemers."

Enkele voorbeelden van relevante vraagstukken in Martins job zijn de volgende: "Hoe moet ik mijn bedrijf transformeren in een wereld van digitalisering?"; "Welke startup zou ik kunnen overnemen om verder te groeien en te innoveren?". Martin: "Om op deze vragen een antwoord te bieden, hou ik me dagelijks bezig met marktrapporten lezen, data analyseren, experts interviewen en informatie structureren om zo uiteindelijk organisaties te ondersteunen in het kiezen van hun strategische richting.

De opleiding handelsingenieur heeft Martin op veel vlakken klaargestoomd voor zijn professionele carrière. Martin: "Doorheen de vijf jaar dat ik studeerde, ontwikkelde ik zowel businesskennis als technische kennis op gebied van wiskunde en statistiek. Dankzij mijn summer-school, praktijkproject en stage-thesis kreeg ik ook de kans om naast het academische ook heel wat praktijkervaring op te doen. Op mijn werk moet ik vaak samenwerken met erg diverse profielen - van wetenschappers, ingenieurs en techniekers tot juristen, politici en bankiers. Mijn brede achtergrond als handelsingenieur zorgt ervoor dat ik (meestal) begrijp waarover ze spreken."

"De voornaamste reden waarvoor ik voor de Faculteit FBE in Antwerpen koos is het sterke groepsgevoel dat heerst onder de studenten alsook de kleine afstand met de docenten. Met vragen kan je steeds bij de professoren of assistenten terecht."

Michèle Van Spilbeeck is Horecadirecteur Nederland bij AB-Inbev

"Ik werk bij bierbrouwerij AB InBev, waar ik sinds dit jaar Horecadirecteur Nederland ben. De afgelopen twee jaar leidde ik het Nederlandse horeca team operationeel en commercieel. Samen beheerden we onze contracten met Nederlandse horeca klanten, gaande van kleine cafés en restaurants tot grote klanten als Ajax en Efteling. We zorgen dagelijks dat onze mooie merken als Jupiler, Leffe en Tripel Karmeliet goed in de kijker staan bij de consument.

In mijn laatste jaar aan de Universiteit Antwerpen heb ik gesolliciteerd bij meerdere bedrijven, omdat ik nog niet zeker wist waar te beginnen na het afstuderen. Het is als ‘Global Management Trainee’ bij AB-InBev, dat ik direct een klik voelde met de job en het bedrijf. Dat is het belangrijkste wat ik onthouden heb van solliciteren: het is niet alleen een bedrijf dat een persoon kiest, jij kiest als persoon ook een bedrijf. Ga alleen werken voor een bedrijf waar je voelt dat de cultuur en mensen je liggen. Wat ik terugvind in mijn job dat ik ook nodig had tijdens mijn studies, zijn een gevoel van zelfstandigheid, mogelijkheid tot ondernemen en een internationaal kader. 

In 2008 heb ik voor de opleiding Handelsingenieur aan Universiteit Antwerpen gekozen omdat het je een goede, globale opleiding geeft op een universiteit die aandacht heeft voor het internationale aspect. Ik heb de kans gekregen om tijdens mijn studies op uitwisseling te gaan naar China en op summer school te gaan naar India en Japan. Daarnaast heb ik ook als voorzitster in het bestuur van de jongerenorganisatie AIESEC gezeten. Dit zijn ervaringen die me beter leerden waar ik naartoe wou en die maakten dat studeren aan de universiteit om veel meer ging dan alleen datgene wat je leert op de schoolbanken.

AB-Inbev is een internationaal bedrijf, waar je veel vrijheid krijgt om aan ‘intrapreneurship’ te doen. Dat is wat ik zoek in een job en daarom gaat er nog steeds geen dag voorbij dat ik niet oprecht met ‘volle goesting’ ga werken. En dat lijkt me toch een belangrijke maatstaf om te weten dat ik mijn job nog steeds graag doe."

Michèle Van Spilbeeck (afgestudeerd als Handelsingenieur in 2013), 2017

Andreas De Vocht werkt als Business Analist bij Willemen Groep

Andreas De Vocht (Handelsingenieur, 2017) werkt als business analist bij Willemen Groep, de grootste familiale bouwgroep van België.

Andreas: "Het is mijn job om ervoor te zorgen dat we als bouwgroep mee zijn met de laatste technologische ontwikkelingen. Momenteel werk ik met collega's samen om een nieuw pakket van de planningssoftware ERP te implementeren. Ik moet hierbij processen analyseren en ervoor zorgen dat alles vlot verloopt. Ook is het mijn verantwoordelijkheid dat de planning wordt gerespecteerd en dat het project correct en tijdig wordt afgewerkt."

Andreas profiteert bij zijn job van de kritische en analytische denkwijze die hij aangeleerd kreeg tijdens zijn studie handelsingenieur. "Als je kritisch en analytisch kunt denken, kan je snel tot het gewenste resultaat komen."

Thalia Duchesne is Senior Strategy Consultant bij Deloitte

Thalia Duchesne (handelsingenieur, 2017) is Senior Strategy Consultant bij Deloitte.

Thalia: "Na mijn studie handelsingenieur ben ik gestart als Strategy Consultant bij Deloitte Consulting & Advisory, meer specifiek Monitor Deloitte. Als Strategy Consultant sta ik bedrijven bij met hun huidige en toekomstige strategische uitdagingen en problemen, gaande van commerciële strategie tot post-merger integraties."

"Het meest interessante aan deze job is de variatie aan projecten die ervoor zorgt dat elke dag anders verloopt. Verder kom je rechtstreeks in contact met hogere managers van zowel nationale als internationale bedrijven uit alle sectoren. Met een goede balans tussen begeleiding en verantwoordelijkheid word ik steeds opnieuw uitgedaagd en leer ik elke dag bij."

"De variatie die me in mijn job veel voldoening geeft, heb ik bij het kiezen van mijn studies ook steeds belangrijk gevonden. Als handelsingenieur ben je van alle markten thuis en heb je de perfecte basis om in het bedrijfsleven te stappen. De mogelijkheden die deze studie met zich meebrengt zijn eindeloos."

"Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik getriggerd werd door de mix van high-level strategie en financiële resultaten van bedrijven enerzijds, en de menselijke noden en eisen van werknemers en consumenten anderzijds. Zo ben ik uiteindelijk bij Strategy Consulting terecht gekomen. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze voor de studie handelsingenieur!"