Getuigenissen van alumni

Waar werken onze afgestudeerde handelsingenieurs?

Als je afstudeert als handelsingenieur, word je alumnus of alumna van Universiteit Antwerpen. Op deze pagina vertellen enkele afgestudeerde handelsingenieurs over hun professionele carrière.

Bert D'Hooghe is Advisor EU Public Affairs bij Volvo Group

Als handelsingenieur volgde Bert D'Hooghe de richting ‘internationale economische en diplomatieke betrekkingen’. Na zijn studies kreeg hij via de faculteit en het voormalig Koning Boudewijnfonds een beurs om verder te studeren in het buitenland. Nu is hij Advisor EU Public Affairs bij Volvo Group.

Een levensles

“Ik was altijd sterk geïnteresseerd in het veld tussen het internationaal bedrijfsleven, beleid en geschiedenis. Daarom ben ik na mijn studies handelsingenieur gestart bij het Europacollege, dankzij een beurs van het toenmalige Koning Boudewijnfonds (huidig Fund for International Studies), via de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economics. Die bereidheid om in mijn opleiding te investeren, was een sterk teken van vertrouwen. 

Ik zou iedereen aanraden om in het buitenland verder te studeren. Een verblijf in een andere cultuur is een levensles. Je bouwt netwerken op waar je ook later nog op kan terugvallen. Bovendien is het ook gewoon fun.”

Professioneel pad

"Na mijn studies ging ik op zoek naar werk dat te maken had met de Europese Unie. Uiteindelijk ben ik gestart bij Agoria, een organisatie die de belangen van Belgische technologische industrie verdedigt. Ik verdiepte me er in de praktijkbeginselen van de circulaire economie en zetelde mee in Europese sectorfederaties.

In 2014 had ik de kans om over te stappen naar de European Round Table of Industrialists (ERT) – een club van top-CEOs van de grootste industriële multinationals van Europese origine. Samen met experten werkte ik standpunten uit rond tewerkstelling, klimaat -en energiebeleid, die de ERT nadien aankaarten bij de hoogste niveaus binnen de Europese instellingen en in de lidstaten.

Nu, bij Volvo Group, bestaat mijn taak uit het meewerken aan diverse Europese initiatieven. Ik verzorg ook telkens de link met onze interne experten die bepaalde onderwerpen dieper kunnen uitspitten.”

Gebak bij JP en stage in India

Bert koestert vele mooie herinneringen aan zijn studententijd in Antwerpen. “Soms kleine dingen, zoals het halen van een gebakje bij de legendarische Jean-Pierre. Maar één van de hoogtepunten was zeker de stage in India, georganiseerd door professor Rob Embrechts, in samenwerking met het Goa Institute of Management.”

Natalie Danti is International Pharma Business Leader bij Pfizer in Italië

Natalie Danti studeerde af als handelsingenieur in 1996 aan de Universiteit Antwerpen (toen RUCA). Ze studeerde en werkte al in 6 verschillende landen. Op dit moment is ze Commercial Lead bij Pfizer in Italië en leidt ze een marketing en sales team. “Met het marketing luik focussen we ons vooral op brand marketing, customer marketing en digital marketing. Het salesteam informeert dokters over de medicatie die we voorhanden hebben en beheert relaties met grote ziekenhuizen.”

Internationaal traject

Natalie legde al een knap traject af bij Pfizer. “Na een traject van 8 jaar in Pfizer Italië (voornamelijk in interne consulting, market research en business development, en 2 jaar in business operations op EU regionaal en marketing op NY globaal niveau) werd ik in 2012 Business Unit leider in Zwitserland, waar ik een team van 50 personen aanstuurde. Samen beheerden we een portefeuille van een honderdtal medicijnen die hun brevet hadden verloren of dichtbij brevetverlies waren.

Op een bepaald moment kregen m’n partner en ik allebei een aanbieding om terug in Rome aan de slag te gaan, dus zijn we naar daar verhuisd. Ik werd eerst gevraagd om een nieuwe productlancering commercieel-strategisch voor te bereiden binnen de Internal Medicine unit van Pfizer. Daarna kreeg ik de vraag om een marketing en sales team van zo'n 100 medewerkers aan te sturen, meerbepaald voor een product voor de preventie van beroertes.  

Eén van de mooiste dingen aan m’n job is dat ik de talenten van mijn team kan helpen ontwikkelen en hechte werkrelaties kan opbouwen. Telkens ik een team achterlaat, blijven we contact houden en vragen ze me soms jaren later nog steeds om advies. Velen van hen zie ik ook zelf een mooie carrière uitbouwen. Dat vind ik erg fijn. Vanuit die invalshoek probeer ik ook mijn leiderschapsstijl in te vullen, want ik ben gepassioneerd door de ontwikkeling van mensen."

Technische processen in bedrijfscontext

"In de opleiding handelsingenieur leg je de link tussen een technische industrie en hoe dat zich vertaalt in alles wat met economie te maken heeft. Denk maar aan micro- en macro-economie, sales, marketing, accounting, enz. Je leert technische processen te begrijpen en kan die toepassen in een bedrijfscontext. Dat is essentieel in mijn functie, waar het belangrijk is om de stap te kunnen zetten van Research & Development en van Productie & Regulatie naar Commercialisering.

Ik heb na mijn academische opleiding aan de UAntwerpen eerst 4 jaar als Change Management consultant bij Andersen Consulting (nu Accenture) in Brussel gewerkt. Daarna behaalde ik nog een MBA aan de IESE Business School in Barcelona. Die intense, internationale leervaring  gaf me op professioneel en persoonlijk vlak nog meer voeling met de dynamische bedrijfswereld."

AIESEC

Natalie heeft fantastische herinneringen aan haar studententijd. “Tijdens mijn studententijd was ik lid van AIESEC, een internationale studentenorganisatie die actief is in meer dan 1700 universiteiten in 124 landen. Het laatste jaar was ik er ook voorzitter voor RUCA. Zo heb ik al op jonge leeftijd veel internationale contacten kunnen leggen en leiderschap skills kunnen ontwikkelen. Samen met UFSIA hebben we toen veel evenementen en activiteiten opgezet. De groep mensen die zich toen heeft gevormd, die beschouw ik nog steeds als vrienden.”

Michèle Van Spilbeeck is Sales Director bij AB-Inbev

"Ik werk bij bierbrouwerij AB InBev, waar ik Sales Director On Trade ben. De afgelopen jaren leidde ik het Nederlandse horeca team operationeel en commercieel. Samen beheerden we onze contracten met Nederlandse horeca klanten, gaande van kleine cafés en restaurants tot grote klanten als Ajax en Efteling. We zorgen dagelijks dat onze mooie merken als Jupiler, Leffe en Tripel Karmeliet goed in de kijker staan bij de consument.

In mijn laatste jaar aan de Universiteit Antwerpen heb ik gesolliciteerd bij meerdere bedrijven, omdat ik nog niet zeker wist waar te beginnen na het afstuderen. Het is als ‘Global Management Trainee’ bij AB-InBev, dat ik direct een klik voelde met de job en het bedrijf. Dat is het belangrijkste wat ik onthouden heb van solliciteren: het is niet alleen een bedrijf dat een persoon kiest, jij kiest als persoon ook een bedrijf. Ga alleen werken voor een bedrijf waar je voelt dat de cultuur en mensen je liggen. Wat ik terugvind in mijn job dat ik ook nodig had tijdens mijn studies, zijn een gevoel van zelfstandigheid, mogelijkheid tot ondernemen en een internationaal kader. 

In 2008 heb ik voor de opleiding Handelsingenieur aan Universiteit Antwerpen gekozen omdat het je een goede, globale opleiding geeft op een universiteit die aandacht heeft voor het internationale aspect. Ik heb de kans gekregen om tijdens mijn studies op uitwisseling te gaan naar China en op summer school te gaan naar India en Japan. Daarnaast heb ik ook als voorzitster in het bestuur van de jongerenorganisatie AIESEC gezeten. Dit zijn ervaringen die me beter leerden waar ik naartoe wou en die maakten dat studeren aan de universiteit om veel meer ging dan alleen datgene wat je leert op de schoolbanken.

AB-Inbev is een internationaal bedrijf, waar je veel vrijheid krijgt om aan ‘intrapreneurship’ te doen. Dat is wat ik zoek in een job en daarom gaat er nog steeds geen dag voorbij dat ik niet oprecht met ‘volle goesting’ ga werken. En dat lijkt me toch een belangrijke maatstaf om te weten dat ik mijn job nog steeds graag doe."

Michèle Van Spilbeeck (afgestudeerd als Handelsingenieur in 2013), 2017

Evi is bedrijfsleider van Universitas

Yannig Bourgeois richtte het IT-bedrijf WebFaster op

Yannig Bourgeois, alumnus handelsingenieur, richtte 2 jaar geleden het IT-bedrijf WebFaster op samen met co-founder Timothy Verhaeghe. “Bij WebFaster draait alles rond automatisatie en het versnellen van werkprocessen. Hiervoor hebben we een interne tool ontwikkeld, waarmee niet-technische profielen toch websites en platformen kunnen bouwen en managen. Een development team kan daar vervolgens verder op bouwen. Dit in tegenstelling tot bestaande Wix en Wordpress alternatieven."

Al tijdens zijn studie werd zijn passie voor het ondernemerschap aangewakkerd. "Veel professoren zijn zelf actief in het bedrijfsleven. De lessen zitten dan ook boordevol interessante verhalen over hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Als handelsingenieur krijg je doorheen de jaren een probleemoplossende denkwijze aangeleerd. Je gaat op zoek naar fouten in een systeem en leert veel informatie te verwerken op korte tijd om zo uiteindelijk tot een mooie oplossing te komen. Die mentaliteit ligt me enorm en komt nog dagelijks van pas in onze groeiende onderneming.”

“Een job vinden na mijn studies was niet echt een opgave. Het is zo’n brede opleiding dat je alle kanten op kan. Met een diploma handelsingenieur ben je gegeerd op de arbeidsmarkt. Ik heb zelf een eerder atypisch carrière pad afgelegd. Zodra ik afgestudeerd was, ben ik meteen in de ondernemerswereld gedoken. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Studeren in Antwerpen was voor Yannig een logische keuze. “De brede basisopleiding, aangevuld met een waaier aan keuzevakken, maakt dat je je traject echt naar eigen wens kan invullen. Het feit dat mijn beide ouders TEW gestudeerd hebben op de UAntwerpen, zorgde ervoor dat de diamantstad nog een extra streepje voor had.”

Meer weten over WebFaster? Contacteer yannig@webfaster.com

Alissa werkt bij EY als Manager op de afdeling insurance

“In het laatste jaar van mijn middelbare studies wist ik nog niet exact wat ik wou doen, maar ik wou sowieso starten in een financiële en economische richting die me veel opties gaf later. Ik heb op voorhand gesproken met anderen die de keuze al hadden gemaakt, en dat heeft me geholpen om uiteindelijk voor handelsingenieur te kiezen. Het was een groot voordeel dat je het programma kan indelen hoe je wil, en dat je veel keuze hebt om je eigen accenten te leggen. Daardoor kan je jezelf uitdagen en vakken volgen waar je niet zeker van bent of het wel iets voor jou is."

Werken bij de Big Four

Na haar studies startte Alissa bij AG Insurance, daarna maakte ze de overstap naar EY. “Ondanks dat ik werk bij één van de Big Four bedrijven, heb ik absoluut niet het gevoel dat ik een nummer ben. Er is een open communicatielijn met onze partners en directors, en we geven wederzijdse feedback, zowel bottom-up als top-down. Zo leer je waar je sterktes en zwaktes liggen. Ook als je manager wil worden, zorgen ze ervoor dat je alle nodige skills verwerft alvorens je van start gaat. Dus wees niet bang om bij een groot bedrijf te starten, je wordt in elke stap van het proces begeleid.

Mijn job als Financial Manager is erg gevarieerd en hangt af van het project en de klant. Ik kijk naar wat we willen bereiken met het project en hoe we dat samen met de klant kunnen doen. Dankzij mijn studie kan ik nog beter samenwerken met mijn collega’s uit verschillende departementen, of ze nu meer wetenschappelijk, bedrijfskundig of technisch ingesteld zijn.

Internationale ervaring

Tijdens haar opleiding heeft Alissa veel internationale ervaring opgedaan. “Ik ben zelf naar Finland geweest op uitwisseling, dat zou ik echt iedereen aanbevelen. Zo’n ervaring zet alles in perspectief. Ik vond het frappant hoe handelsingenieur daar wordt aanzien, want het is toch een redelijk unieke opleiding in de wereld. Daarnaast ben ik ook op summer school geweest naar Ljubljana. Het was fantastisch om te leren van andere studenten van verschillende culturen.

Kortom, ik kijk erg positief terug op mijn studententijd. De lange nachten voor de examens waren soms minder leuk maar je leert zo jezelf te pushen, je komt met zoveel verschillende mensen in aanraking,... En dat in het hartje van Antwerpen.

Quirine verkoopt groene planten als relatiegeschenk

Stefanie Geukens werkt als Product Owner bij Proximus

Stefanie Geukens (Handelsingenieur, 2016): "Een van de uitdagingen van de telecomsector is om relevant te blijven voor de klanten in een markt waarin spelers zoals Netflix of Google razendsnel innoveren en steeds meer de harten van de Millennials veroveren. Deze uitdagingen maken mijn job boeiend en dagen me uit om elke dag creatieve oplossingen te zoeken. Producten ontwikkelen met een excellente klantenervaring is dan ook wat mij drijft.

Een van de grootste troeven van de opleiding Handelsingenieur vind ik de mix tussen technologie en management. Elke dag opnieuw kom ik in aanraking met zowel commerciële als technische zaken. De technische vakken hebben mij geleerd om kritisch te denken, logisch te redeneren en problemen te structureren. Dit komt zeker van pas in een omgeving waarin met softwaretermen wordt gejongleerd en bits en bytes het verschil maken.

Tijdens mijn opleiding probeerde ik al om de theorie zoveel mogelijk met de praktijk te verbinden, wat geleid heeft tot een praktijkproject en een praktische thesis bij multinationals. Deze mogelijkheden hebben mij niet alleen mooie herinneringen bezorgd, maar ook de kans gegeven om al uit te zoeken welk type bedrijf bij mij past en te leren hoe bedrijven functioneren. Verder is ook de veelzijdigheid van het programma een pluspunt. Dit zorgt ervoor dat ik voeling heb gekregen met de verschillende departementen waarmee ik in contact sta.

Een echte aanrader vind ik ook de summer school en de buitenlandse uitwisselingen. Zelfs in een bedrijf als Proximus dat zich op de Benelux richt, kom je in aanraking met verschillende culturen en types mensen. Dan helpen net de soft skills die je opdoet tijdens zo’n buitenlandse ervaring."

 

Stéphanie Massart is Investment Associate bij Gimv


Stéphanie Massart (Handelsingenieur, 2014): "Ik ben mijn carrière gestart bij ING als Management Trainee, een programma dat mij gedurende drie jaar gebracht heeft naar verschillende functies. Zo was ik betrokken bij interne verbeterprojecten, ging ik geregeld naar bedrijven om hun leningen te bespreken, heb ik 6 maanden mogen doorbrengen in New York en ben ik betrokken geweest bij fusies en overnames. Dit laatste beviel me zo erg, dat ik de beslissing heb genomen om hierin verder te gaan. 


Eerst als adviseur bij PwC, waar je (familie)bedrijven begeleidt bij het zoeken van een koper of investeerder. Na bijna 4 jaar heb ik de overstap gemaakt naar Gimv, een beursgenoteerde private equity. We analyseren een specifieke markt, de actoren hierin en verdiepen ons in specifieke bedrijven. Indien we een goede fit voelen met een bedrijf en het gevoel hebben dat we ze kunnen helpen groeien, kopen we (een deel van) het kapitaal en worden zo mede-eigenaar. Het is een hele uitdagende job waarbij je strategisch mee de lijnen van een bedrijf kan uitzetten. De brede basis die de opleiding handelsingenieur biedt, zorgt ervoor dat je binnen verschillende sectoren steeds een basiskennis hebt om van te vertrekken. Daarnaast maak ik quasi dagelijks gebruik van vakken uit de opleiding, zoals accountancy, financieel management en economie, maar nog meer van de analytische skills die de vakken bijbrengen.


Studeren in het buitenland (uitwisselingen en summer schools) was voor mij erg belangrijk in het maken van mijn studiekeuze. De Universiteit Antwerpen had hierbij het grootste aanbod, ook kwalitatief, wat destijds een doorslaggevende factor was voor mijn studiekeuze. De faculteit moedigt een buitenlandse ervaring actief aan. Zelfstandig zijn, initiatief nemen, proactief uit de hoek komen, dat zijn skills die je leert en dagelijks in je werk nodig hebt. Welke job je ook doet. De UAntwerpen bood me bovendien opportuniteiten om te participeren aan activiteiten buiten de lessen. Ondernemerschap wordt aangemoedigd en je kan altijd te rade bij de vele toegankelijke proffen."  


Martin Fobe is Specialist Sustainability Transformations bij McKinsey & Company

Martin Fobe studeerde in 2017 af als handelsingenieur. Martin: "Na enkele jaren industrie-ervaring op te doen ben ik in 2020 aan de slag gegaan bij McKinsey & Company. Dat is een internationaal consultingbedrijf dat zich toespitst op het oplossen van de belangrijkste strategische vraagstukken van top-managers en ondernemers. Nu werk ik daar op Sustainability Transformations."

De opleiding handelsingenieur heeft Martin op veel vlakken klaargestoomd voor zijn professionele carrière. Martin: "Doorheen de vijf jaar dat ik studeerde, ontwikkelde ik zowel businesskennis als technische kennis op gebied van wiskunde en statistiek. Dankzij mijn summer-school, praktijkproject en stage-thesis kreeg ik ook de kans om naast het academische ook heel wat praktijkervaring op te doen. Op mijn werk moet ik vaak samenwerken met erg diverse profielen - van wetenschappers, ingenieurs en techniekers tot juristen, politici en bankiers. Mijn brede achtergrond als handelsingenieur zorgt ervoor dat ik (meestal) begrijp waarover ze spreken."

"De voornaamste reden waarvoor ik voor de Faculteit FBE in Antwerpen koos is het sterke groepsgevoel dat heerst onder de studenten alsook de kleine afstand met de docenten. Met vragen kan je steeds bij de professoren of assistenten terecht."

"Gedreven door innovatie"

Tom Duhoux (handelsingenieur, 2005) ontwikkelt gerecycleerde jeans

Andreas De Vocht werkt als Business Analist bij Willemen Groep

Andreas De Vocht (Handelsingenieur, 2017) werkt als business analist bij Willemen Groep, de grootste familiale bouwgroep van België.

Andreas: "Het is mijn job om ervoor te zorgen dat we als bouwgroep mee zijn met de laatste technologische ontwikkelingen. Momenteel werk ik met collega's samen om een nieuw pakket van de planningssoftware ERP te implementeren. Ik moet hierbij processen analyseren en ervoor zorgen dat alles vlot verloopt. Ook is het mijn verantwoordelijkheid dat de planning wordt gerespecteerd en dat het project correct en tijdig wordt afgewerkt."

Andreas profiteert bij zijn job van de kritische en analytische denkwijze die hij aangeleerd kreeg tijdens zijn studie handelsingenieur. "Als je kritisch en analytisch kunt denken, kan je snel tot het gewenste resultaat komen."

Thalia Duchesne is Senior Strategy Consultant bij Deloitte

Thalia Duchesne (handelsingenieur, 2017) is Senior Strategy Consultant bij Deloitte.

Thalia: "Na mijn studie handelsingenieur ben ik gestart als Strategy Consultant bij Deloitte Consulting & Advisory, meer specifiek Monitor Deloitte. Als Strategy Consultant sta ik bedrijven bij met hun huidige en toekomstige strategische uitdagingen en problemen, gaande van commerciële strategie tot post-merger integraties."

"Het meest interessante aan deze job is de variatie aan projecten die ervoor zorgt dat elke dag anders verloopt. Verder kom je rechtstreeks in contact met hogere managers van zowel nationale als internationale bedrijven uit alle sectoren. Met een goede balans tussen begeleiding en verantwoordelijkheid word ik steeds opnieuw uitgedaagd en leer ik elke dag bij."

"De variatie die me in mijn job veel voldoening geeft, heb ik bij het kiezen van mijn studies ook steeds belangrijk gevonden. Als handelsingenieur ben je van alle markten thuis en heb je de perfecte basis om in het bedrijfsleven te stappen. De mogelijkheden die deze studie met zich meebrengt zijn eindeloos."

"Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik getriggerd werd door de mix van high-level strategie en financiële resultaten van bedrijven enerzijds, en de menselijke noden en eisen van werknemers en consumenten anderzijds. Zo ben ik uiteindelijk bij Strategy Consulting terecht gekomen. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze voor de studie handelsingenieur!"