Vedran Kopljar (& ouders) – MEAN

18 mei - 8 september 2024, M HKA

Het creëren en ontwikkelen van betekenis staat centraal in de kunst van Vedran Kopljar. In zijn praktijk, die schilderijen, video’s, performances en woorden omvat, zoekt Vedran Kopljar voortdurend naar, en experimenteert hij met, verschillende systemen die gebruikt worden om betekenis te genereren. Voor hem zijn zowel het conceptualiseren van een kunsttentoonstelling als het spelen van een spelletje Remi (een variant van Rummikub) even belangrijke ervaringen in deze zoektocht naar meer of minder zin. Elke actie of interactie biedt een kans om specifieke sets van regels en formele processen te ervaren, te overdenken en in vraag te stellen. De werken van Kopljar zijn zowel conceptueel als existentieel en trachten de onderliggende logica achter de constructie van de werkelijkheid en de totstandkoming van haar normen en waarden te doorgronden.

In zijn eerste institutionele tentoonstelling wil Vedran Kopljar de ruimte als een gesloten circuit beschouwen. Een reeks geschilderde werken — soms logisch, soms tegenstrijdig, maar nooit sluitend — speelt met het idee rond het vormen van een samenhangend systeem. De tentoongestelde werken omvatten didactische schilderijen die krachtig woorden en ontwerpen weergeven; gedichten als schilderijen; geschilderde spelletjesuitslagen en psychedelische schilderijen die lijken op mentale beelden die buiten elke classificatie vallen. Kopljar hanteert verschillende registers: hij mixt pedagogisch taalgebruik en ideologische termen met informele uitdrukkingen en ongecontroleerde zinnen — ze dragen allemaal bij aan zijn experiment met de mechanismen van leren en afleren, identificatie en standaardisatie, bewustzijn en abstractie.

Alle info via M HKA


Laurence Petrone - 4d

18 juni - 6 juli 2024, FRED & FERRY Gallery - Antwerpen

4D Laurence Petrone.png

In 4d toont Laurence Petrone werken gemaakt uit wat de aarde voortbrengt. Rood gebakken klei, hout bewerkt met was en kurkuma, hangende structuren van brons, koper, messing, neergelegde keramiek, stevige gietklei en daarin ondergedompelde objecten. In hun samenspel verdubbelen, ontdubbelen, spiegelen, vergroten en verkleinen ze zich. In hun verstilde beweging maken ze plaats voor degene die kijkt. De enge definitie van beeldhouwen is het toevoegen of wegnemen van volume. Elke ademhaling is als beeldhouwen. 

Alle info via FRED & FERRY GALLERY