Neerlandica 299 

Dit is een bijzonder handschrift. Het bevat namelijk ingeplakte prenten die een bewijs leveren van de Mariadevotie. Het handschrift bevatte oorspronkelijk 26 prenten, die voornamelijk handelden rond het leven van de Maagd Maria, maar vier prenten zijn helaas verloren gegaan.

Hoewel de graveur van de prenten niet bekend is, weet men wel dat hij ze enerzijds heeft gebaseerd op de - “Beatae intactae semper Virginis Mariae vita”- die gegraveerd zijn door Jan Collaert. Anderzijds heeft hij tevens inspiratie gehaald bij Hieronymus Wierix. Omdat we weten wanneer Wierix en Collaert actief waren, kunnen de prenten dateren rond eind 16begin 17e eeuw. Het blijft echter onduidelijk of de prenten in dezelfde periode gedrukt zijn, of iets later en of het handschrift eveneens op dat moment het licht zag.

Door de vermelding van de heiligen Catharina en Barbara, en het gebruik van de Nederlandse taal weten we dat het bedoeld was voor een begijntje of een non. Het doel van het handschrift was vooral om de bezitster ervan spiritueel te stimuleren door de combinatie van woord en beeld. Het bevat enkele pagina’s waarop een lied met muzieknotatie staat geschreven. 

Slaag je er in om iets van dit indrukwekkende handschrift te ontcijferen?