In de rechtervleugel van het prachtige, historische Hof van Liere uit de 16de eeuw bevindt zich het restaurant van de Universiteit Antwerpen: de Universiteitsclub.

Hier worden (congres)lunches en -diners georganiseerd, eventueel in combinatie met een congres in het Hof van Liere of de Grauwzusters.

De Universiteitsclub is toegankelijk voor andersvaliden.

Contact

Openingsuren

  • De Universiteitsclub is elke weekdag geopend van 12 tot 14 uur.
  • Op weekdagen kan het restaurant 's avonds geopend worden op aanvraag vanaf 12 personen. Tijdens het weekend openen we graag voor groepen vanaf 25 personen.
  • De Universiteitsclub is gesloten in de zomer- en kerstvakantie.

Menu

  • Het wekelijks lunchmenu bestaat uit een voor- en hoofdgerecht aan 41,80 euro per persoon, inclusief btw.
  • De menukaart varieert maandelijks en bevat een keuze uit twee voorgerechten, hoofdgerechten en desserten. Deze gerechtjes zijn mediterraans geïnspireerd. Daarbij wordt een drankenforfait aangeboden met kwaliteitshuiswijn, water en koffie.
  • Op de wijnkaart staan enkele parels van nieuwe wereldwijnen van onze vaste leverancier ‘Artevino’. 
  • Voor groepen vanaf tien deelnemers voorzien we een offerte op maat met keuzes gaande van een snel lunchmenu tot een uitgebreid congresdiner. Ook zijn er alternatieven voor vegetariërs of aangepaste diëten.

Capaciteit 

  • De Jan Vanrietzaal, het à la carte restaurant, biedt 70 zitplaatsen.
  • Grotere groepen tot 120 personen kunnen terecht in de Marcel Mayerzaal op de eerste verdieping.

Clubkaart

Enkel leden van de UAntwerpen, bevoorrechte partners en houders van een Clubkaart kunnen in de Universiteitsclub terecht. 

Volgende personen kunnen een Clubkaart aanvragen via universiteitsclub@uantwerpen.be:

  • Alumni
  • Emeriti
  • Leden van de Associatie Hogescholen en Universiteit Antwerpen
  • Partners van Universiteit Antwerpen

Geschiedenis Universiteitsclub

Het Hof van Liere werd in 1516-1520 opgetrokken in opdracht van Aert Van Liere, destijds burgemeester van Antwerpen.

  • Toen in 1521 keizer Karel, toen nog 'Prins', een bezoek bracht aan het Hof van Liere werd het Prinsenhof genoemd.
     
  • In 1550-1552 werd het Hof van Liere ingericht als centrale zetel van de Engelse natie die voornamelijk Engelse lakens exporteerde naar de Nederlanden. De Engelse compagnie verbleef in het Hof van Liere tot 1590. 
     
  • In 1607 werd het leegstaande gebouw overgedragen aan de Antwerpse jezuïeten en ingericht als college.
     
  • Na de afschaffing van de jezuïetenorde in 1773 werd het Hof van Liere ingepalmd door de Oostenrijkse regering.
     
  • In 1777 werd in het gebouw het Koninklijk college, een school voor oude talen, ondergebracht.
     
  • In het complex werd vanaf 1783 de keizerlijke en koninklijke militaire academie gehuisvest, gesticht door Maria Theresia. Het Hof van Liere bood onderwijs en logement aan 240 kinderen van militairen.
     
  • In 1794 kreeg het Hof van Liere een nieuwe bestemming, meer dan een eeuw bleef het een militair hospitaal. De Franse bezetters brachten aan het interieur grondige wijzigingen aan. Ze braken dit mooie gebouw van binnen helemaal uit en lieten het herbouwen.
     
  • In 1929 werd het Hof van Liere door de staat verkocht aan de Sociëteit van Jezus. Zij vonden hun gebouw terug in een lamentabele staat.
     
  • Architect A. Van der Gucht leidde in 1930-1932 grondige herstellingswerken en het gebouw kreeg opnieuw zijn traditioneel uitzicht. Voortaan bood het complex onderdak aan de Hogere Handelsschool Sint- Ignatius.
     
  • Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog (1940) werd het Hof ingericht als hospitaal van het Rode Kruis, een vormingscentrum voor Duitse officieren van 1942 tot 1944 en een transitokamp voor de Royal Navy van 1944 tot 1945.
     
  • In 1945 werden de lessen van het Handelsinstituut hervat. Deze school ontwikkelde zich in 1965 tot de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius. Deze fusioneerde in 2003 tot de Universiteit Antwerpen. De jezuïeten huisden tot 2005 in dit deel van het Hof van Liere.
     

Universiteitsclub

Jan Vanrietzaal, Marcel Mayerzaal (Google view)