Letteren en Wijsbegeerte

Olympiade Nederlands

  • Voor wie? Leerlingen vanaf 15 jaar (Vlaanderen en Nederland)
  • Wanneer? Eerste ronde: februari 2024
  • Locatie: Op school
  • Praktisch: schrijf je leerlingen nu in via www.olympiadenederlands.org


De Olympiade Nederlands is een wedstrijd waarin leerlingen vragen moeten oplossen over de Nederlandse taal en literatuur. Ze bestaat uit avontuurlijke opdrachten en puzzels die op speelse wijze hun talent voor taal- en literatuurwetenschap testen. Verwacht dus géén Groot Dictee der Nederlandse taal of een toets over grammaticale voorschriften! Specifieke voorkennis is niet vereist.

In februari vindt de voorronde plaats: een schriftelijke proef met opdrachten over taalbeheersing, taal- en letterkunde. Onder toeziend oog van een leerkracht maken leerlingen kennis met hun talent voor taal en literatuur.  Tijdens de proef krijgen leerlingen kanten van het vak Nederlands te zien die in het schoolcurriculum vaak onderbelicht blijven.

Na de voorronde stroomt een groep finalisten door naar onderzoekslabs. In dat traject voeren zij, onder begeleiding van academici, een eigen neerlandistisch onderzoek uit. In eerdere edities richtten de labs zich o.a. op emojigebruik, dialect in popmuziek en d/t-fouten in chatgeschiedenissen.

Event Olympiade 2.jpg

Wat win je bij de Olympiade Nederlands?

Kijk naar de hele reportage op olympiadenederlands.org