Verhuis Hofstad (29/4/2019)

Samen met het gehele Departement Geschiedenis verhuisde de Hofstad mee naar het Brantijser. Dit academiejaar wordt de hofstad beheerd door UA medewerkers, volgend jaar is het weer de beurt aan onze studenten in het kader van het tweejaarlijkse vak "Ecologische Geschiedenis"!Hofstad: toonmoment (27/6/2018)

Woensdag 27 juni was het zover: de 12 groepen die dit jaar deelnamen aan het Historisch Proefveld Stadslandbouw mochten hun resultaten voorstellen. Een kort overzicht:

Voordracht over 'stadslandbouw' door prof. Tim Soens (10/4/2018)

Dinsdag 10 april 2018

In de stad van de 21e eeuw wint stadslandbouw snel aan belang. Steeds meer stadsbewoners storten zich enthousiast op het zelf produceren van groenten, kruiden en (klein)vee of gaan zelf oogsten op een plukboerderij. Elk jaar kleuren nieuwe muurtuinen, stadsimkers, voedselcollectieven, samen-, buurt- en schooltuinen het stadsbeeld. Vormen en doelstellingen kunnen heel uiteenlopend zijn, maar duurzaamheid, het versterken van het buurtweefsel én budgetvriendelijkheid behoren tot de vaste ingrediënten. Stadslandbouw is duidelijk terug van nooit weg geweest. Ook in het verdere en recente verleden, waren stedelingen actief betrokken bij de voedselproductie. Hofjes waren overal maar ze leidden vaak een verborgen bestaan. Aan de Universiteit Antwerpen wordt vanaf 2017 geëxperimenteerd met Hofstad – een experimenteel Historisch Proefveld Stadslandbouw dat studenten op participatieve wijze laat reflecteren over de mogelijkheden en beperkingen van voedselproductie op beperkte ruimte, en dit in verschillende historische periodes: de late Middeleeuwen, de 18e eeuw en de Tweede Wereldoorlog. In deze presentatie staat Tim Soens zowel stil bij het Hofstad-project, als bij de historische evolutie van de stadslandbouw in Belgische steden, vertrekkend van recent onderzoek aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de UAntwerpen, waarbij zowel de pre-moderne stad als de industrialiserende 19e eeuwse stad centraal staan.

Prof. dr. Tim Soens is hoofddocent middeleeuwse geschiedenis en ecologische geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen.

Locatie: De Ploeg – Verhoevenlei 50
Aanvang: 20 uur. Inkom is gratis.

Meer informatie vind je hier.

De eerste groenten en kruiden komen op (10/4/2018)

Het is lente, en de eerste groenten (kolen en bonen) en kruiden komen op in het Hofstadlokaal! De kolen worden geteeld volgens verschillende bemestingsstrategieën. Meer informatie daarover volgt!Groep Middeleeuwen in actie! (29/3/2018)

Groep Middeleeuwen is druk bezit met het inzaaien van middeleeuwse wortelen...

De groentjes en kruiden van 2018 (28/3/2018)

Onze studenten hebben hard gewerkt, zie hier het zaaiplan voor 2018 (klik om te vergroten):

 

Een nieuw moestuinseizoen! (15/3/2018)

Deze weken beginnen de studenten Ecologische Geschiedenis aan het bewerken van de moestuin. Tot de eerste taken hoort het inwerken van de biologische koemest....Herfstoogst (20/10/2017)

Ook in de herfst levert de hofstad nog overheerlijke groenten op! Zie hier onder meer pastinaak en struikerwt...Koken met Hofstadgroenten (11/10/2017)

Student Christophe de Coster kookte een overheerlijke maaltijd met groenten uit de Hofstad. Recept (voor een grote pan): 3 eieren door elkaar roeren, enkele kerstomaatjes, italiaanse kruiden en uiteraard patatjes (gekookt en in plakjes gesneden) en ajuintjes (fijn gesneden) rechtstreeks uit de Hofstad toevoegen...Rapen, Ramanas en Pompoenen! (17/8/2017)

De moestuin is de zomer aardig doorgekomen. De pompoen groeit voortvarend, het is wel nog even wachten op de vruchten zelf... De nieuwe inzaaiperiode is afgetrapt met Rapen en Ramanas!Eerste oogst! (5/7/2017)

De eerste moestuin-oogst: voornamelijk tuinbonen (een glorieuze 410 gram) en melde!Mysterieuze beestjes? (16/6/2017)

Na het feestgedruis is er ook minder goed nieuws te melden: een aantal van onze gewassen (met name de kolen) worden vermoedelijk aangevreten. Weet iemand welk beestje de boosdoener zou kunnen zijn? Mail het ons!Feestelijkheden (9/6/2017)

Om de uitbundige groei van onze gewassen te vieren en de departementsreceptie van een feestelijke locatie te voorzien zakte het departement Geschiedenis af naar de Hofstad voor een woordje uitleg door Hadewijch Masure en overheerlijke cocktails en hapjes...Volledig ingezaaid! (12/5/2017)

De moestuin is inmiddels volledig ingezaaid! Tevens werd er een kas(je) geplaatst om de sla en spinazie een beschutte groeiplaats te geven. Klik door naar de plattegrond voor een update van de moestuin-indelingDe hofstad begint vorm te krijgen (3/4/2017)

De grond is geharkt en de paden zijn uitgezet, afgegraven en aangestampt. Het stuk is wel grotere geworden dan voorzien... bijna 8 m lang!Teamwork! (28/3/2017)

"Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!" Een moestuin aanleggen doe je niet alleen, maar gezellig samen in teams, die als volgt werden samengesteld:

TEAM MIDDELEEUWEN: Hadewijch Masure, Janna Everaert, Eline Van Onacker en Wout Vande Sompele  (met Peter Stabel als inspirator).

TEAM 18e EEUW: Reinoud Vermoesen, Filip Van Roosbroeck en Rogier van Kooten (met Bert de Munck als inspirator).

TEAM WO II: Pieter De Graef en Dirk Lueb (met Ilja Van Damme als inspirator).

Tim Soens wordt rentmeester die van tijd tot tijd een deel van de oogst komt opvragen.

Iason Jongepier is onze (niet aan historische contexten gebonden) webmaster die alles documenteert en voor de eeuwigheid bewaart.

 

Mest, mest en nog eens mest... (16/3/2017)

Deze donderdag werden twee aanhangwagens "echte" koemest (afkomstig van Pieter´s boerderij) geleverd. De mest werd ingewerkt door diepe voren te graven, daar de omgekeerde graszoden in te leggen en vervolgens de aarde weer terug op te storten.Een eerste begin (11/3/2017)

Met twee jonge helpers werd begonnen met 'plaggen steken' (graszoden afnemen). In de 'serre' (beter gezegd betonlabo) zijn al de eerste plantjes voorgezaaid in bakjes (bloemkool en warmoes)!Kick-off (10/3/2017)

Kick-off van 10/3 waarbij de proeftuin werd uitgemeten door onze expert-landmeters Reinoud Vermoesen en Peter Stabel...Meeschrijven?

Wil je tekst of foto´s inzenden, om deze op te laten nemen in de blog? Stuur een email naar hofstad@uantwerpen.be