België en Vlaanderen diversifiëren dankzij oude en nieuwe migraties. Migranten komen (en kwamen) met bepaalde vormen van cultureel, sociaal, economisch en symbolisch kapitaal naar dit land, maar slagen (en slaagden) er niet altijd in om hun ervaringen, competenties en talenten te valoriseren.
Enkele van de meest urgente maatschappelijke domeinen waar duidelijke verschillen tussen sociale groepen identificeerbaar zijn, betreffen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Deze twee kanalen zijn vaak cruciaal in het participatieproces van individuen en groepen en kunnen een verregaande invloed hebben onder andere op hun sociaal-economische status, hun welbevinden en hun gezondheidsstatus. Om deze processen evenwel diepgaand te begrijpen is onderzoek nodig dat zich zowel op de 'nieuw-' of 'oudkomers' richt als op de rol van de Vlaamse samenleving en de rol van de dominante meerderheid hierin.
Vertrekkend van de bestaande bevindingen en ervaringen kiezen we ervoor om specifieke doelgroepen die hun weg zoeken in de domeinen van het onderwijs en de arbeidsmarkt te bestuderen. Zo focust een project zich op de ervaringen en ambities van ROMA-families en op OKAN-klassen als inburgeringsinstrument. Met het oog op de arbeidsmarkt wordt specifiek gekeken naar de ervaringen en ambities van Bulgaarse, Poolse en Roemeense zelfstandigen.