Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft.

Het werkveld van biochemici en biotechnologen is heel breed, ook al draait het voornamelijk om iets zo klein als een cel.

Het wetenschappelijk onderzoek is een belangrijke tewerkstellingspool. Daarom kiezen veel van onze studenten ervoor om te doctoreren. De minor onderzoek is een perfecte voorbereiding op een doctoraatsopleiding.

Toch kan je na je masteropleiding ook meteen een job gaan zoeken. Op masterniveau vind je vooral jobs in het toegepast onderzoek, in het secundair onderwijs en in het bedrijfsleven.

Uit hoeveel genen bestaat een mens?

Veel wetenschappelijk onderzoek gebeurt in universiteiten en onderzoekscentra. Dat kan zowel fundamenteel als toegepast onderzoek zijn.

Fundamenteel onderzoek heeft doorgaans geen gedefinieerd eindpunt (zoals de ontwikkeling van een medicijn). Het is onderzoek van lange duur waarbij je steeds voortbouwt op de ontdekkingen die je doet. Het DNA van de mens of een diersoort in kaart brengen is er een voorbeeld van.

Hoe produceer je een pitloze appel?

Toegepast onderzoek leidt meestal wel tot de ontwikkeling of verbetering van een product of therapeutische behandeling. Daarom doen niet alleen universiteiten, maar ook biotechnologische en farmaceutische bedrijven, ziekenhuizen en medische laboratoria dit type onderzoek.

Voorbeelden uit de voedingsindustrie zijn het ontwikkelen van:

  • bewaarmiddelen voor voeding
  • nieuwe producten zoals gist en koolzaadolie

Ook in de medische sector zijn er succesvolle voorbeelden, zoals:

  • de ontwikkeling van geneesmiddelen
  • de productie van vaccins
  • de techniek van stamceltransplantaties

Dit lijstje is lang niet volledig: ook in sectoren zoals de landbouw, de milieusector en zelfs het forensisch onderzoek zijn er tal van toepassingen.

Duik de bedrijfswereld in

Biochemici en biotechnologen zijn, met andere woorden, werkzaam in tal van sectoren. Ook de stap naar een managementfunctie in een van deze bedrijven is niet zo groot. Heb je ambitie in deze richting? Kies dan in de masteropleiding voor de minor ondernemerschap. Zo neem je ook enkele bedrijfskundige vakken op in je studieprogramma.

Ook als onderzoeker heb je kansen om door te groeien. Misschien schop je het wel tot leider van je eigen onderzoeksteam.

Word leraar in het secundair onderwijs

Wil je straks graag voor de klas staan? Kies dan voor een educatieve master. Daarin combineer je de opleiding in biochemie en biotechnologie met een lerarenopleiding. Je verdiept je in (vak)didactiek en loopt stages in scholen. Je kan de educatieve master volgen na de bachelor of, via een verkort traject, na de master biochemie en biotechnologie.