Onderzoeksapparatuur in de master communicatiewetenschappen

Onderzoeksapparatuur helpt jou bij dataverzameling tijdens je masterproef

Het Departement Communicatiewetenschappen heeft recent veel geïnvesteerd in nieuwe onderzoeksapparatuur om emoties en gedrag te meten. Al deze apparatuur is ondergebracht in een heuse labruimte.

Een simpele polsband meet onder andere hartslag en zweetreacties

We kunnen onder andere hartslag, zweetreacties, oogbewegingen, lach- en fronsbewegingen meten terwijl mensen een online spel spelen, reclames bekijken of op internet surfen.

Omdat mensen deze lichaamsreacties slechts beperkt kunnen sturen en niet altijd herinneren, is het voordeel van deze metingen dat ze continu gebeuren en niet enkel na afloop van een blootstelling (wat bij vragenlijsten wel het geval is).

Apparatuur en software

Software om gelaatsuitdrukkingen te analyseren

  • We beschikken over software die het toelaat gelaatsuitdrukkingen te analyseren. Is iemand blij of eerder boos? Via de webcam en Facereader komen we het te weten.
  • De Eye Tracker maakt het mogelijk om via oogbewegingen de cognitieve processen te onderzoeken bij het lezen, schrijven en informatie verwerken. Het levert dus veel informatie op over kijkgedrag. Handig voor onderzoek naar marketing en consumentengedrag, mediastudies en gaming.
  • Een simpele polsband, de Empatica genoemd, meet onder andere de hartslag en zweetreacties. Op deze manier kan er informatie verzameld worden over stress, opwinding en betrokkenheid.
  • De Observer bestudeert gedrag en fysiologische reacties door middel van sensoren en videoregistraties die gemakkelijk te coderen zijn.

We trekken met onze apparatuur ook buiten de muren van het lab. Door middel van wearables en smartphones kunnen we emoties en gedrag in kaart brengen en linken aan media-uitingen, gezondheidsinterventies of andere topics die we bestuderen.

Masterproef

Als masterstudent kan je gebruikmaken van deze faciliteiten tijdens je masterproef om verschillende experimentele studies uit te voeren.