Gastcolleges

Sprekers uit het logistieke bedrijfsleven

Tijdens verschillende opleidingsonderdelen komen regelmatig gastsprekers uit het werkveld over de vloer. Deze 'guestlist' verschilt van jaar tot jaar.

Hieronder stellen we enkele interessante gastsprekers van de voorbije academiejaren voor:

Niky Terzakis (CEO Air Belgium) en Günther Hofman (TUIfly) over flexibiliteit in de luchtvaartsector

Niky Terzakis (CEO Air Belgium) en Günther Hofman (TUI fly) gaven een gastcollege waarin ze interessante inzichen deelden over wendbaarheid, flexibiliteit, ideeën en acties om de covidpandemie te overleven als speler in de luchtvaartsector.

Hoe opereer je binnen de sector beter, meer gestroomlijnd en duurzamer? En hoe kom je dichter bij de klant? Het kwam allemaal ter sprake.

Alex Van Breedam over logistiek in Europa en Vlaanderen

Alex Van Breedam, CEO van Tri-Vizor, gaf een inspirerend gastcollege over de rol van logistiek in Europa en Vlaanderen. Actuele thema’s zoals de bezettingsgraad van de vrachtwagens op de baan en de opkomst van e-commerce kwamen hierbij aan bod. Innovatieve logistieke concepten zoals clustering en bundling van stromen en pooling en sharing van capaciteit werden in deze gastles toegelicht.

Steven Bouckaert over de financiering van de haveninfrastructuur

Steven Bouckaert, deputy general manager bij DEME concessions, gaf een gastcollege over de financiering van haveninfrastructuur.

Hij toonde enkele voorbeelden van technologie die in Antwerpen ontwikkeld wordt en dan over de hele wereld verspreid is. Internationale voorbeelden van projecten waarbij DEME Concessions betrokken is, werden voorgesteld. Zo heb je de verplaatsing van de haven van Singapore naar een locatie buiten de stad. Daarna werd in detail uitgelegd hoe een project zich ontwikkelt: wat zijn de verschillende stappen, welke financiële aspecten spelen hierbij een belangrijke rol, welke funding wordt gebruikt …

"Understanding purchasing decisions by liner shipping customers" door Mary Brooks

Professor Mary Brooks (Dalhousie University) gaf een inspirerende uiteenzetting over aankoopbeslissingen van klanten van een lijnvaartdienst. De studenten werden hierbij uitgedaagd om op basis van enkele voorbeelden zelf na te denken over wat het verschil is tussen verschillende lijnvaartdiensten.

Dit leidde tot een boeiende discussie tussen de studenten en de professor. De concurrentie tussen lijnvaart en luchtvaart werd bekeken. Uiteindelijk blijken de geografische locatie, de betrouwbaarheid van de transit tijden en de prijs beslissende variabelen te zijn bij de keuze voor een bepaalde lijnvaartdienst.