Luka Van Leugenhaege

"Leer je klasgenoten kennen en laat je inspireren en motiveren door hen."

Na haar bachelor vroedkunde volgde Luka Van Leugenhaege een master verpleegkunde en vroedkunde. Nu werkt ze als lector-onderzoeker bij de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en als praktijkassistente voor de Universiteit Antwerpen.

Luka: “Vorig academiejaar gaf ik het opleidingsonderdeel Wetenschappelijke praktijkvoering en praktijklessen binnen de opleiding bachelor vroedkunde van de AP Hogeschool. Vanaf dit academiejaar word ik ingezet voor de lessen Anatomie en Fysiologie en de begeleiding van casestudies met eerstejaarsstudenten. Ik werk ook als praktijkassistente aan de Universiteit Antwerpen en ik assisteer prof. Annick Bogaerts bij de lessen 'Actuele ontwikkelingen en inzichten in de verloskunde'.

Binnen de casestudies en de eindwerkbegeleiding staat evidence based midwifery in het middelpunt. Studenten gaan zelf aan de slag met wetenschappelijke resultaten en integreren ze in hun praktijkvoering. Ik probeer hen zoveel mogelijk te stimuleren om kritisch te zijn over wat ze lezen, maar ook om kritisch te zijn tegenover wat zij zien in de praktijk (op stages, maar ook tijdens de rest van hun carrière).

Ik koos voor de master verpleegkunde en vroedkunde omdat ik het gevoel had dat ik nog veel kon bijleren. Ik was op zoek naar meer inzicht in de wetenschappelijke literatuur. Later bleek ook dat de onderdelen management en innovatie mij erg interesseerden. Ik denk zeker dat de masteropleiding in mijn voordeel heeft gespeeld bij de sollicitatie voor mijn huidige functie, want ik ben slechts 27 jaar oud en mijn praktijkervaring is nog beperkt.

Mijn advies voor toekomstige studenten? Leer je klasgenoten kennen en laat je inspireren en motiveren door hen. In onze aula zaten pediatrisch verpleegkundigen, geriatrisch verpleegkundigen, thuisverpleegkundigen, verpleegkundigen op spoed en intensieve, vroedvrouwen op verloskamer, vroedvrouwen op de materniteit en zelfstandige vroedvrouwen. Ieder had een eigen verhaal en ervaring. Daar heb ik veel van geleerd.”