Studieprogramma

Je kan kiezen uit volgende afstudeerrichtingen:

 • Leiderschap in gezondheid en zorg
  Ben je geboeid door menselijk gedrag in zorgorganisaties? Wil je je verdiepen in concepten en vaardigheden rond management en leiderschap? Wil je inzicht krijgen en competenties bereiken rond het faciliteren van mensen, projecten en veranderprocessen in de zorg? Zie jij jezelf ooit een rol opnemen als manager om samen te werken aan kwaliteitsvolle zorg?

  Dan is de afstudeerrichting ‘leiderschap in gezondheid en zorg’ (LGZ) wellicht iets voor jou. In LGZ word je begeleid door experten van binnen- en buitenland uit de zorgsector en daarbuiten. De kers op de taart is een veranderproject dat je zelf zal ontwikkelen en implementeren in het werkveld. In elke fase word je deskundig begeleid door professoren, onderwijsassistenten en je collega’s binnen de afstudeerrichting. Kennis en competenties zijn dynamisch, met LGZ leg je de basis voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkelling naar meesterschap.

 • Onderzoeker in gezondheid en zorg
  De afstudeerrichting ‘Onderzoeker in gezondheid en zorg’ biedt je handvaten om de rol van onderzoeker te kunnen opnemen. Hiervoor zijn onderzoeksvaardigheden en inzichten in klinische vorming en management en innovatie essentieel. Bouw je graag een onderzoekscarrière uit? Of zou je graag vanuit de dagelijkse praktijk onderzoek opzetten en begeleiden om kwaliteitszorg in de brede gezondheidszorg te bevorderen? Of misschien streef je een betere zorgorganisatie na?

  ​Na het behalen van hun diploma, zijn onze alumni uitstekend geplaatst om als onderzoeker accreditatieprocessen te begeleiden of problemen en vragen vanuit de dagelijkse praktijk te beantwoorden. De gezondheidszorgorganisaties worden vandaag geconfronteerd met verschillende accreditatieprocessen. Via hoogstaand onderzoek kan men de eigen organisatie en uitvoering van de zorg wetenschappelijk onderbouwen. Zo komt deze afstudeerrichting tegemoet aan de groeiende vraag naar deze specifieke medewerkers in de gezondheidszorg.​

 • Verpleegkundig specialist
  Ben je als verpleegkundige gebeten door de klinische zorg voor patiënten? Vind jij het uitdagend om de zorg voor patiënten met een complexe pathologie te plannen en uit te bouwen? Ben je op zoek naar verbreding en verdieping van je klinische kennis, vaardigheden en competenties op het raakvlak tussen geneeskunde en verpleegkunde? Dan is de afstudeerrichting tot verpleegkundig specialist zeker een verrijking in je ambitie om de zorg voor patiënten te verbeteren. Ontwikkel je verder in de rollen als klinisch expert, autonoom professional, zorgcoördinator, onderzoeker, leider, mentor, coach én gezondheidspromotor. Bouw je kennis over farmacologie, klinisch onderzoek, diagnostiek, zorgplanning en consultvoering verder uit.

  Deze afstudeerrichting bestaat uit 60 studiepunten. Zoals alle studenten binnen de master in de verpleegkunde en in de vroedkunde, volg je een ‘truncus communis’ van 10 studiepunten die je wetenschappelijke vaardigheden aanscherpen. Daarnaast omvat deze afstudeerrichting 50 studiepunten gericht op de kennis, vaardigheden en attitudes die je nodig hebt als verpleegkundige in een meer geavanceerde rol (vb. verpleegkundig specialist, gespecialiseerd verpleegkundige, verpleegkundig consulent…). Via een eigen masterproef en klinische stage krijg je de kans om je binnen een specialisatiedomein te verdiepen in de klinische en wetenschappelijk aspecten van de zorg voor een specifieke patiëntengroep, een zorgprogramma, een type interventie of een zorgmethodiek. Door de inbedding in de directe zorg voor patiënten biedt deze afstudeerrichting heel wat mogelijkheden aan ambitieuze (werk)studenten die zichzelf verder willen ontplooien als zorgprofessional in combinatie met hun huidige professionele carrière. 

 • Vroedvrouw specialist
  Heb je je altijd al willen verbreden en verdiepen in de meest recente klinische verloskundige inzichten? Wil je nog beter begrijpen hoe de hedendaagse maatschappelijke trends de verloskundige praktijk van vandaag beïnvloeden? Word jij een voortrekker in het bewaken van veilige zorg voor moeder en kind binnen de (inter)nationale verloskundige context? En zie jij jezelf een faciliterende rol opnemen bij het implementeren van innovatieve leefstijlinterventie programma’s en zorgmodellen? Dan hebben wij voor jou de afstudeerrichting tot vroedvrouw specialist ontwikkeld. Samen met de meest ambitieuze verloskundige experten uit het (inter)nationale werkveld, voorzien we voor elke vroedvrouw met honger naar verdieping een ambitieuze masteropleiding tot vroedvrouw specialist. Indien je een (inter)nationaal schakeljaar succesvol kon afronden, dan ben je welkom om deze afstudeerrichting in het masterjaar op te nemen.

  Het programma bestaat uit 20 verdiepende verloskundige studiepunten, 25 studiepunten waarin je aan je academische vorming verder werkt door het schrijven van een systematische review en masterproef met verloskundige focus en een gezamenlijk pakket met de andere afstudeerrichtingen van 15 studiepunten waarin je je leiderschaps- en innovator kwaliteiten kan verscherpen.