Aan de slag als communicatiemedewerker bij Open Vld na de opleiding politieke wetenschappen

Oud-studente Ellen: "Politiek interesseerde me al van jongs af aan, mateloos."


Over haar job

"Ik ben aan de slag als stafmedewerker communicatie bij Open Vld. Op de dag dat ik mijn masterproef indiende, belde de woordvoerder van Open Vld mij om te vragen of ik interesse had om voor Open Vld te komen werken. Ik had er in februari en maart stage gelopen. Het is een heel gevarieerde job. Een groot deel van mijn job bestaat uit het vertalen van technische of moeilijk begrijpbare politieke dossiers naar een breder publiek. Om je publiek te bereiken (steeds vaker via sociale media) moet de boodschap kort en bondig, maar vooral begrijpelijk zijn. Daarom is het ook belangrijk dat je kort kan samenvatten wat ergens staat. De kern van de bijzaken kunnen onderscheiden en niet verzuipen in details, is ook zeer belangrijk."

Over haar opleiding

"De belangrijkste vaardigheden die ik heb geleerd tijdens mijn opleiding zijn kritisch denken en analyseren. De kritische reflecties die ik soms vervloekte, ben ik nu zeer dankbaar. Kritisch kunnen denken is essentieel, altijd en overal. Welke job je ook uitoefent.

Het is misschien een cliché, maar politiek interesseerde me al van jongs af aan, mateloos. De keuze voor de Universiteit Antwerpen was snel gemaakt. De proffen zijn heel toegankelijk. Altijd kan je bij hen terecht.

Mijn allereerste examens in januari waren geen succes. Nochtans had ik hard gestudeerd en alle lessen bijgewoond. Nadien heb ik het vooral moeilijk gehad met statistiek en economie. Het is niet altijd gemakkelijk geweest, maar onder andere met de hulp van studietrajectbegeleider is het gelukt.

Ik was eigenlijk een dieseltje. Traag op gang gekomen, maar eens ik op dreef was, niet meer te houden. De master was dan ook helemaal mijn ding. Doorzetten is dus de boodschap. Niet opgeven en ervoor blijven gaan. Ook in je job gaat niet alles altijd goed. En iedereen maakt weleens fouten."

Ellen Brits