Sociologie

Sociologie

Hoe de maatschappij werkt en hoe onze sociale context ons gedrag en onze opvattingen beïnvloedt

Sociologen bestuderen hoe de maatschappij werkt en evolueert doorheen de tijd. Ze buigen zich daarbij over tal van onderwerpen:

  • armoede en werkloosheid
  • de schoolloopbanen van jongeren
  • gezinsvorming en -ontbinding
  • migratie en culturele diversiteit
  • ziekte en gezondheid
  • ...

Ze bekijken hoe onze sociale context ons gedrag en onze culturele opvattingen beïnvloedt: van het gezin of de buurt waar we wonen tot het onderwijssysteem, de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid en de gezondheidszorg.

Ze bestuderen sociale verandering en stellen zich vragen zoals: waar gaat het naartoe met de vergrijzing van de samenleving?; waarom trouwen mensen nog?; is er bij de bevolking nog draagvlak om vluchtelingen op te vangen? ...

Wat je als socioloog zeker nodig hebt, zijn een onderzoekende geest en een brede interesse in mens en maatschappij. Is sociologie ook iets voor jou?

Lees de brochure

Actueel en gebaseerd op onderzoek

De professoren voeden hun lessen zowel in de bachelor- als in de masteropleiding continu vanuit eigen onderzoek en houden ze zo brandend actueel. De focus ligt op onderzoeks- en analysevaardigheden die onmisbaar zijn in een geglobaliseerde en diverse maatschappij.

En ook de studenten sociologie kunnen tijdens hun opleiding proeven van de praktijk. In het derde jaar doe je namelijk namelijk een leeronderzoek. Het leeronderzoek is een praktijkgericht vak waarin de studenten een sociaalwetenschappelijk onderzoek uitvoeren. 

Van theorie naar praktijk

Bekijk voorbeelden van hoe onze onderzoekers en studenten theoretische inzichten aan de praktijk en actualiteit koppelen.

Kleine afstand tussen studenten en docenten

Je staat niet mijlenver van de professoren en assistenten die jou lesgeven en kan rekenen op een sterk team van studie- en studentenbegeleiders.

Inzetbaar in zeer diverse sectoren

Met het diploma heb je jobmogelijkheden in zeer diverse sectoren, zowel in bedrijven en organisaties als bij de overheid, waar sociologen vaak mee beleid ontwikkelen. In de wereld van vandaag is diepgaand en op onderzoek gebaseerd inzicht in de samenleving en onze cultuur immers van steeds groter belang.

Sociologisch laboratorium

Antwerpen is, als grootste stad van Vlaanderen, een van de beste plaatsen om dit inzicht in de samenleving te ontwikkelen. De stad is een soort van sociologisch laboratorium. Het is een perfecte plaats om sociale verandering en groeiende culturele diversiteit te bestuderen.

Semester of jaar naar het buitenland

Wil je daarnaast toch ook eens uit je comfortzone treden en een andere samenleving van binnenuit leren kennen? Je krijgt in deze opleiding alle kansen om een periode in het buitenland te studeren.

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in de bachelor sociologie? We zorgen dat je alle nodige informatie tijdig in je mailbox ontvangt.

Door je in te schrijven ga je akkoord met de gegevensverwerking zoals aangegeven in het privacybeleid.